Ar-Ge yapanlara ‘süper’ teşvik
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ar-Ge yapan firmalara 3.5 milyon liraya kadar hibe verileceğini açıkladı. Ar-Ge gelir vergisi muafiyeti de 2023’e kadar uzatılıyor.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, firmalara 3.5 milyon liraya kadar Ar-Ge hibe desteği sağlanmasını öngören Yatırım Destek Programı‘nı hayata geçiriyor. Ayrıca Ar-Ge faaliyetlerine getirilen vergi muafiyeti 2023 yılı sonuna kadar uzatılırken, Ar-Ge merkezi kurmada tam zamanlı eleman çalışma zorunluluğunda alt sınır 50’den 30’a düşürülüyor.
Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine, geçen yıl 4 milyar 523 milyon liralık kamu harcamasının yapıldığı Türkiye’de yeni bir Ar-Ge hamlesi daha başlıyor. Detaylarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan yeni Ar-Ge programı, firmaların Ar-Ge birimlerine daha çok yatırım yapmalarının önünü açacak unsurlar içeriyor.
Ar-Ge konusunda 2013 yılı sonuna kadar geçerli olan gelir vergisi muafiyetini 2023 yılına kadar 10 yıl daha uzatacaklarını açıklayan Nihat Ergün, Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısında da yumuşamaya gidileceğini bildirdi. Bakan Ergün, “Ar-Ge merkezi kurmak için 50 araştırmacı zarureti var. Bunu 30’a çekmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yani 30 tam zamanlı eş değer Ar-Ge elemanı çalıştıran firmalarında Ar-Ge merkezi kurabilmesi ve bu desteklerden yararlanabilmesi için bir çalışmamız var” dedi.
Ergün ayrıca, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin etkinliğini daha da arttırmak için ikincil kanun dahil mevzuatta çeşitli değişikliklere gidileceğini aktardı.
Firmalara 3.5 milyon lira hibe desteği
Şirketlere verilen Ar-Ge desteklerine ek olarak Yatırım Destek Programı adıyla yeni bir programa daha başlayacaklarını belirten Ergün, bu konuda Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğü bilgisini verdi. Ar-Ge yapan KOBİ‘ler yanı sıra, tekno girişimciler, yeni girişimciler ve büyük ölçekli firmaların da bu desteklerden yararlanacağını kaydeden Nihat Ergün, “3.5 milyon liraya kadar hibe desteği ve yine kredi faiz desteği vermeyi planlıyoruz. Bu desteği orta ve ileri teknoloji alanlarda ar-ge projesi
yapan firmalara ve girişimcilerimize öncelikle vereceğiz” dedi.
Bugüne kadar verilen desteklerde Ar-Ge projelerinin yatırıma dönüşmediğini gözlemlediklerini belirten Ergün, “Türkiye’de ilk defa ar-ge projelerinin yatırıma dönüşmesini sağlayacak, teknoloji tabanlı firmaların sayısını artıracağız” diye konuştu.
‘Bütçenin bir kısmını iade ettik’
Pazarlama ve Tanıtım Desteği Programının da kısa sürede yürürlüğe gireceğini ifade eden Ergün, bunun da ürünlerini, ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak isteyen firmalara kullandırılacağını bildirdi. Gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye’nin imrenilecek düzeyde Ar-Ge desteği verdiğini anlatan Nihat Ergün, bunu karşılık başvuru azlığından dolayı TÜBİTAK bütçesinin bir kısmını iade etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Sanayici ve akademisyenlere çağırıda bulunan Bakan Ergün, “Bizim kamu olarak üniversite sanayi işbirliğine yönelik destek programlarını çok iyi takip edin.
Hiç boş bırakmayın ve daha çok başvuru yapın. Bakın başvuru azlığından geçen sene TÜBİTAK bütçesinin bir kısmını iade ettik. Ya bilinmiyor bunlar ya da nitelikli proje hazırlama eksikliği var ya da başvurulmuyor. Türkiye kaynakları olan bir ülke” dedi.
Rekabet öncesi işbirliğine çağırdı
Halen rekabet öncesi işbirliği adı altında bir program uygulandığını ancak buna hiç başvuru gelmediğini vurgulayan Ergün, “Birbirine rakip olan aynı sektörde veya benzer sektörlerde çalışan 2-3 firma ortak bir meselelerini halletmek için bir proje yapıp bize başvurmadılar. Rekabet öncesi iş birliği projeleri dünyanın dev firmalarının bile başvurduğu bir mekanizmadır. Dev firmalar rekabet edebilmek için uluslararası alanda işbirliği projesi yapıyorlar, bizde KOBİ‘ler bile yapmıyor, rakibiyle yan yana gelmek istemiyor” diye konuştu.
İşte yeni dönem Ar-Ge destekleri
• Ar-Ge yapan firmalara 3.5 milyon liraya kadar hibe desteği verilecek
• Gelir vergisi muafiyeti Ar-Ge gelir vergisi muafiyeti 2023’e kadar uzatılacak.
• Ar-Ge merkezi kurmada çalıştırılması zorunlu tam zamanlı eleman sayısı 50’den 30’a indirilecek.