Arabulucularda ilk hedef 4 bin dosyayı çözmek!

Arabulucu avukatlık sistemiyle önümüzdeki bir yıl içerisinde 4 bin dosyanın sonuca bağlanması öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI-İSTANBUL 

Son bir yılda tanınmasının sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütülen arabulucu avukatlık sistemiyle önümüzdeki 1 yıl içinde 4 bin dosyanın sonuca bağlanması öngörülüyor. Bugüne kadar 400 civarında uyuşmazlığın çözümünü sağlayan sistemde, bir günde dahi uzlaşıya varılabiliyor. 

Arabuluculuk sistemindeki son gelişmeleri DÜNYA’ya anlatan MTN Hukuk Bürosu yönetici ortağı Avukat Umut Metin, sistemin tanıtımı için son 1 yıl da pilot mahkemelerin kurulduğunu aktardı. Bunun sistemi daha iyi tanıttığını belirten Metin, “Arabulucu Daire Başkanlığı bu konuda birçok çalışma yaptı ve pilot mahkemeler kurdu. Artık daha çok dosyanın arabulucuya gitmesinin sistematik yolu açılmış oldu. Mahkemeler tarafları bilgilendiriyor ve “Sizin dosyanız arabuluculukla çözülmeye uygundur. İsterseniz arabulucu avukata gidebilirsiniz” deniliyor. Eskiden bu iş formalite icabı yapılırdı. Şu an ciddi ciddi sevk etmek için çalışılıyor. Arabuluculara ulaşmak da kolaylaştırıldı. Arabulucu İrtibat Büroları oluşturuldu. Bunlar son 1 yılda oldu” dedi. 

İskeleden düşen işçinin çocuklarının hayatı garantiye alındı 
Şu anda Türkiye’de bin 500 civarında arabulucu avukatın olduğunu söyleyen Metin, 400 civarındaki uyuşmazlığın bu avukatlar Tarafından çözüldüğünü ifade etti. Geçen yıl bu sayının 30’larda olduğunu hatırlatan Metin, şöyle devam etti: “Gelecek yıl bunun 4 binlerde olacağını öngörüyoruz. Yıl sonunda bine ulaşabilir. Mahkemelerde 3 milyon dosya bekliyor. Arabulucuda 1 günde uzlaşıya varılabiliyor. Bir de taraflar anlaşmaya vardığı için mutlu oluyorlar. Tahkim merkezinin kuruluşunda geç kaldık. Buna rağmen önemli bir adım. Taraflar sözleşmelerinde tahkim şartını koyarak anlaşmazlıklarını burada çözebilecekler. Arabuluculuk ve tahkim birbirine rakip değildir. Arabuluculukta aslında taraflar kendi sorununu kendi çözer, uzlaşır. Tahkimde ise hakimler gibi yine karar vericiler vardır. Burada tüm kurallar ve kanunlar uygulanır. Arabuluculukta tam bir serbestlik var.” 

Bundan sonra arabuluculuk konusunda duruşmaya gelen insanların dahi bilgilendirilmesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Avukat Umut Metin, arabulucunun tercih edilmesi konusunda direk sonucun gösterilmesinin de gerektiğini savundu. Bir inşaat işçisinin iskeleden düşerek, yatalak duruma geldiği bir konuda uzlaşmazlığı çözdüklerini aktaran Metin, şunları söyledi: “İşçinin bedenen kısıtlı hale geldiğinden önemli bir tazminat talebi vardı. Karşı tarafta ise bir eğitim kurumu bulunuyordu. Asıl mesele bu gibi kişilerde çocuklarının geleceğini garanti altına almak. İstedikleri tazminat eğitim kurumunu çok rahatsız ediyordu. Bizim bulduğumuz çözüm çocukların eğitimini garanti altına almak ve tazminatı düşürmek oldu. Bunu mahkemelerde üretemezsiniz. Başka bir olayda, belki yıllarca sürecek bir konuda 35- 40 gün içinde çözüm ürettik. 2 şirketin sahipleri arasında da diyalog yolu açıldı."

İflas ertelemede önemli bir işlevi olur

İflas erteleme konusunda arabulucu avukatların önemli bir işleve sahip olabileceğini anlatan Umut Metin, “Bir borçlunun o an borcunu ödeyemeyecek durumda olmasına karşın durumunu düzeltebilecek kişiler hakkında doğru bilgilendirme yapılması sağlanabilir. Belki finans şirketlerini de içine alabilecek, alacaklıların alacağını garanti altına alan bir formül bulunabilir. Bu arabuluculuğun en verimli olabileceği konulardan biridir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir