Araçların beşte biri filolara ait

Türkiye’de bulunan araçların 2 milyonu şirket filolarına ait.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'deki 10 milyon aracın, yaklaşık 2 milyonunun şirket filolarına ait olduğu bildirildi.

TEB, BNP Paribas ve Arval'in kurumlara operasyonel kiralama ve filo yönetimi çözümleri sunan şirketi TEB Arval desteğiyle, Türkiye'de filo yönetimi konusunda bu yıl ikincisi hazırlanan ''CVO Barometre 2011'' sonuçları basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantı TEB Genel Müdürü Varol Civil, araştırmanın ortaya koyduğu sonuca göre 2010 yılı sonunda Türkiye'de binek ve ticari araç toplamı içinde 1,8 milyon adet şirket aracı bulunduğunu, bunun içinde operasyonel kiralamanın payının 125 bin adet olduğunu söyledi.

Operasyonel kiralama işinin istikrarlı şekilde büyüdüğünü, bu büyümenin şirketlerin filo yönetiminde dış kaynak kullanımına önem verdiğini gösterdiğini kaydeden Civil, bunun da operasyonel kiralamanın sağladığı tasarrufa bağlı kardan kaynaklandığını söyledi.

Ciliv, bu çalışmanın sektöre filo yönetimi konusunda bilgi vereceğini, ayrıca araştırmanın güvenlik ve yakıt tasarrufunu da ön plana çıkardığını kaydetti.

15 ülkeden 4 bin 500 firmanın görüşlerinin yer aldığı araştırmaya göre, otomotivde üretim, pazar büyüklüğü ve filo yönetiminde Türkiye ileri gidiyor. Türkiye'deki toplam 9,9 milyon aracın yüzde 18,4'ü şirket filolarına ait. Araştırmaya katılan Avrupa'daki filo yöneticilerinin yüzde 15'i, Türk yöneticilerin ise yüzde 56'sı sektörün önümüzdeki 3 yılda daha da büyüyeceğini öngörüyor. Rapora göre, 2010 yılında Türkiye binek ve ticari araç satış adeti 761 bin iken, 2011 yılında 830 bin öngörülüyor.

Şirketler büyüdükçe filo kiralama eğilimi artıyor

Türkiye'de 2014 yılında toplam araç sayısının 11,9 milyon, bunu içindeki filo araçlarının sayısının ise 2 milyon adete yaklaşacağı, 2015 yılında ise toplam araç sayısının 12,4 milyon, filodaki araç sayısının ise 2,3 milyon adeti bulacağı tahmin ediliyor.

Araştırmada önümüzdeki 3 yıl içinde tahmini finansman yöntemleri sorulduğunda 10'dan az çalışanı olan firmaların satın alma oranı yüzde 51 iken, 10-99 arasında çalışanı olanlarda bu oran yüzde 21, 100-249 çalışanı olan firmalarda yüzde 30, 250'den fazla çalışanı olan firmalarda ise yüzde 10 olduğu görüldü.

Toplantıda konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da, Türkiye'nin binek otomobil satış oranlarında çok yukarıda olmadığını ancak hafif ticari araçta Avrupa'da ilk 5 içine girdiğini belirtti.

İbrahim Aybar, mevcutta özellikle küçük ölçekli işletmelerde otomobilin servet olarak algılandığını ve şirketin sabit kıymetini ortaya koyduğunu, ayrıca ikinci el araç satış bedellerinin yüksek olması nedeniyle de firmaların araç satın almayı tercih ettiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir