Aramaya donanma da eşlik edecek

Enerji Bakanı Yıldız, Rum kesiminin Akdeniz'de petrol aramaya ilişkin takvimini yürütmesi durumunda Türkiye'nin de KKTC ile imzalayacağı kıta sahanlığı anlaşmasının hazır olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de petrol aramaya ilişkin takvimini yürütmesi durumunda Türkiye'nin de KKTC ile imzalayacağı kıta sahanlığı anlaşmasının hazır olduğunu, TPAO'nun aramalara gelecek hafta başlayabileceğini ve sismik arama gemisine donanmanın da refakat edebileceğini söyledi.

Bakan Yıldız, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyelerini kabulünde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de petrol arama çalışmalarına başlayacağını açıklamasının hatırlatılması üzerine Yıldız, Rumların bu hareketinin uluslararası hukuka aykırı ve siyasi bir provokasyon olduğunu belirterek, bu çalışmaların daha çok Rum yönetiminin statüsünü pekiştirmeye yönelik olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, "Bu bir tahriktir, bu bir provokasyondur. Bizlerin duruşunun ne olacağını hep beraber göreceğiz" diyerek Rumların daha önce açkladıkları takvimi yürütmeleri durumunda Türkiye ile KKTC'nin kıta sahanlığı anlaşması imzalayacağını belirtti.

Bu anlaşmanın metninin hazır durumda olduğunu ve gelişmelere paralel şekilde imzalanacağını ifade eden Yıldız, bu çerçevede TPAO'nun Akdeniz'deki çalışmalarına gelecek hafta bile başlayabileceğini söyledi.

Yıldız, Türkiye'nin sismik arama gemilerine, Türk donanmasının da eşlik edebileceğini belirterek aramaların kıta sahanlığı anlaşması ile beraber KKTC'nin elinde hangi sahalar varsa o sahalarda yapılacağına da dikkat çekti.

"AB tercihini yapacak"

Rumların Akdeniz'de sondaj çalışmalarına karşılık Türkiye'nin de aramalara başlamasının AB ile ilişkileri bozup bozmayacağının sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Daha önce de açıklandı. AB dönem başkanlığının Rum yönetimine verilmesi halinde zaten tavrımızın ne olacağı son derece açık ve net. Daha önce böyle bir atağın yapılmış olması bu süreci öne çekecektir."

Bakan Yıldız bu konuyla ilgili olarak AB Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli çalışmaları yürüttüğünü söyleyerek, Rum yönetiminin enerji alanındaki çalışmalarıyla paralel olarak gelişmelerin belirleneceğini kaydetti. Yıldız, "Bu AB açısından önemli bir tercih olacaktır. Türkiye'nin büyüklüğü ile Güney Kıbrıs yerel yönetimi arasında önemli bir tercih olacaktır" dedi.

"İsrail şartları yerine getirmedikçe tutumumuz değişmez"

Konunun İsrail ile ilgili boyutunun hatırlatılması üzerine Yıldız, 9 vatandaşın öldürülmesi ile alakalı süreci hep beraber izlediklerini söyleyerek, "İsrail özür dilemedikçe ve o şartları sağlamadıkça bizim İsrail ile herhangi bir enerji projesi yürütmemiz söz konusu değil" dedi.

Buna ek olarak İsrail'in Rum kesimi ile birlikte Akdeniz'de arama faaliyetlerine girmesi durumunda bunun ilişkileri olumlu yönde etkilemeyeceğinin açık olduğunu kaydetti.

İsrail ile mevcut enerji anlaşmalarının donup donmadığının sorulmasına karşılık da Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Hiçbir petrolün kendisi ve kalitesi, hiçbir doğalgazın miktarı ve kalitesi bizim herhangi bir vatandaşımızın onurundan daha yüksek değildir. O nedenle bizim İsrail ile bu manada herhangi bir proje geliştirmemiz söz konusu değildir."

Şimşek: Türkiye gerekeni yapıyor

Öte yandan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki mevcut durum konusunda, "Türkiye haklı olduğu bir davada gerekeni yapıyor, olaya o şekilde bakmak lazım" dedi.

İngiltere'nin Birmingham şehrinde Liberal Demokrat Parti'nin yıllık kongresi çerçevesinde yapılan Türkiye oturumuna katılan Bakan Şimşek, "Türkiye-İsrail siyasi gerginliği, ekonomik ve ticari ilişkilere yansır mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu konuda ilgili arkadaşlar gereken açıklamaları zaten yaptılar. Onun için bu aşamada daha fazla söyleyecek bir şey yok. Türkiye haklı olduğu bir davada gerekeni yapıyor, olaya o şekilde bakmak lazım."

Bu konularda ilginizi çekebilir