”Arap iş dünyasına kapılarımız sonuna kadar açık”

Bakan Ergün, Arap ve Türk iş adamları arasında kurulacak ilişkilerde gereken her türlü desteği sağlayacaklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DOHA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Arap işadamlarına Türkiye'nin kapılarının sonuna kadar açık olduğunu, Arap ve Türk iş adamları arasında kurulacak ilişkilerde de gereken her türlü desteği sağlayacaklarını hatırlatmak istediğini bildirdi.

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Uluslararası Arap Sanayi Forumu'nun Sanayi Politikaları ve Stratejileri konulu panelinin açılışında konuşan Bakan Ergün, Türkiye'nin komşu ülkelerle olan ilişkilerini "sıfır sorun" temelinde yürüttüğünü, şimdi ise "maksimum işbirliği" aşamasına geçildiğini söyledi.

Ortadoğu'nun kalıcı barış ve istikrara kavuşmasının Türkiye'nin dış politika önceliklerinden birini oluşturduğunu ifade eden Ergün şunları kaydetti:

"Biz medeniyetlerin beşiği olan bu coğrafyanın küresel ölçekte de büyük önem taşıdığını düşünüyoruz; zira Ortadoğu demek, eski dünya olarak bilinen Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişim noktası demektir. Ekonomik, siyasi ve kültürel gelişmeler, genelde dünyanın, özelde de Ortadoğu'nun son derece hassas bir süreçten geçmesine neden oluyor."

Sanayi Bakanı Ergün, Türkiye'nin bu nedenle, başta komşu ve çevre ülkeler olmak üzere, bütün dünya ülkeleriyle yapıcı ve uzun vadeye odaklanan ilişkiler geliştirmeye çalıştığını belirterek, "Özellikle komşu ülkelerimizle olan ilişkilerimizi 'sıfır sorun' temelinde yürüttük, şimdi ise 'maksimum işbirliği' aşamasına geçiyoruz. Türkiye'nin dost ve kardeş Arap ülkeleriyle kurduğu siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin her geçen gün daha iyi bir seviyeye geldiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

"Türkiye bilgi ve tecrübeyi paylaşmaya hazır"

Türkiye'nin sanayileşme konusunda sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi paylaşmaya her zaman hazır olduğunu ifade eden Sanayi Bakanı, "Zira biz, birlikte gelişmeye inanıyoruz. Ortadoğu gelişmeden Türkiye, Türkiye gelişmeden de Ortadoğu gerçek anlamda bir kalkınma sağlayamaz" diye konuştu.

Bakan Ergün, Türkiye ekonomisinin son yıllarda istikrarlı makro ekonomik politikalar, yapısal reformlar ve mali disipline bağlılık neticesinde, bir güven ve istikrar ekonomisine dönüştüğünü söyledi.

Türkiye ekonomisinin, 2003-2008 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 6 gibi yüksek bir oranda büyümeyi başardığını belirten Bakan Ergün, 2002 yılında 230 milyar dolar olan gayri safi yurt içi hasılanın, 2008 yılında 742 milyar dolara ulaştığını, kişi başına düşen gelirin ise tarihte ilk defa 10 bin dolar sınırını aştığını bildirdi.

2009 yılında küresel kriz nedeniyle yüzde 4,7 oranında bir daralma yaşandığını, ancak bu daralmanın piyasalardaki bütün tahminlerin altında gerçekleştiğini kaydeden Ergün, 2009'un son çeyreğinde gösterilen yüzde 6 oranında büyüme performansının Türkiye'nin krizi geride bıraktığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Son 7 yılda mali disipline sıkı sıkıya bağlı kalarak, enflasyon ve faiz oranlarının tek haneli seviyelere çekildiğini dile getiren Nihat Ergün, "Bütün bu özelliklerimiz Türkiye'yi, küresel krizden ilk ve en güçlü vaziyette çıkan ülkelerden biri yapmıştır. Ülkemiz bugün Avrupa'nın en büyük 6., dünyanın en büyük 16. ekonomisidir. 170 farklı ülkeye yedi binin üzerinde ürün ihraç eden Türkiye, İtalya ile Çin arasındaki geniş coğrafyanın en rekabetçi ülkelerinden birisidir" diye konuştu.

Bakan Ergün, bugün Türkiye'nin, makro ekonomik istikrarı, artan uluslar arası itibarı ve dinamik reel sektörüyle, uluslararası yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi haline geldiğini de belirtti.

Türkiye'de yaşanan bu gelişmelerin Türk ve Arap sanayici ve iş adamlarının tesis edecekleri işbirliği ve ortaklıklara, çok yeni boyut kazandıracağına inandığını da belirten Ergün, "Arap iş adamı dostlarımız için kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu, iş adamlarımızın aralarında kuracakları ilişkilerde gereken her türlü desteği sağlayacağımızı hatırlatmak isterim. Arap dünyası ile Türkiye arasında başta enerji olmak üzere birçok sektörde ticari ortaklıklar kurulabileceğini düşünüyorum" dedi.

Katar Enerji ve Sanayi Bakanlığı, Arap Sanayi Geliştirme ve Madencilik Organizasyonu, Katar Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle, Al İktissad Wal Amal grubu tarafından düzenlenen forum yarın sona erecek. Sanayi Bakanı Ergün'ün de Doha'da ikili temaslarda da bulunduktan sonra yarın sabah ülkeden ayrılması bekleniyor

Bu konularda ilginizi çekebilir