Arcasoy: Şirket ve markalar daima 10 yıl sonrasına göre planlar yapmalı
Coca Cola Meyve Suyu Direktörü Arcasoy, İZSİAD tarafından düzenlenen geleneksel Çarşamba toplantılarında konuştu
İZMİR - Coca Cola Asya, Avrupa, Afrika Meyve Suyu Direktörü Can Arcasoy, şirketlerin ve markaların 2020 yılını hedef alması ve daima 10 yıl sonrasına göre planlar yapması gerektiğini belirterek "Önümüzdeki 10 yılda tüketici profili de değişecek" dedi.
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) tarafından düzenlenen geleneksel Çarşamba toplantılarına katılan Can Arcasoy, "markaların tüketicilerini anlamaları" konulu bir sunum yaptı. Coca Cola'da uzun yıllar görev aldığını, son 1.5 yıldır meyve suyu bölümünde çalıştığını belirten Arcasoy, Coca Cola'nın 1996 yılından beri tüketicilerini anlama konulu çalışmalar yaptığını söyledi.
Dünyaca ünlü markaların tüketicilerini anlamaları konusunda yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Arcasoy, yeni ürün ortaya konulurken, tüketicilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini belirlediklerini kaydetti. Sprite markasıyla yaptıkları kampanyalardan da örnekler veren Arcasoy, ürünün hedef kitlesi olarak üniversiteye hazırlanan gençleri aldıklarını, onlara ulaşabilmek için internet cafeler ve fotokopi kağıtlarını kullandıklarını hatırlattı.
Krizi fırsata çevirmek
Reklam dili ve tonlamalarını döneme göre belirlediklerini dile getiren Arcasoy, 1996 yılından itibaren Ramazan aylarında örnek reklam kampanyaları hazırladıklarını, tüketicilerin Coca Cola'nın reklam kampanyalarıyla Ramazan ayına hazırlandıklarını, bunu yapan başka marka olmadığını iddia etti. Arcasoy, "Hedef kitlenin değerlerine saygılıyız. Kriz olsun veya olmasın bir şekilde kampanyaya devam ediyoruz. Türkiye'de bunu uygulayan başka bir marka yok. Öte yandan kriz ortamını da iyi kullanmak gerekir. Örneğin biz milli takımın sponsoruyuz. 2006 yılında Milli Takım'ın cezası nedeniyle maçlar seyircisiz oynandı, bizim için yıkım oldu. Ama biz bu krizi fırsata çevirdik ve 2.5 ton ağırlığında seyircilerin yansıtıldığı bir posteri Türkiye'den Almanya'ya götürdük, stada yerleştirdik ve bunu reklam kampanyasına aktararak krizi fırsata çevirdik" dedi.
Şirketlerin ve markaların 2020 yılını hedef alması ve daima 10 yıl sonrasına göre planlar yapması gerektiğini belirten Arcasoy, şunları söyledi:
"Geçen 10 senede tecrübeler, gelecek 10 senenin göstergesi oluyor. Önümüzdeki 10 yılda tüketici profili de değişecek. Çok kafa yormadan kolay ulaşılabilecek ürünler tercih edilecek. Sadece bulunabilirlik değil, ses, koku gibi diğer duygular da tercih edilebilirlikte önemli etmenler olacak. 2020'ye kalmadan böyle tüketicilerle karşı karşıya kalacağız. Ürünleri pazarlarken bunlara dikkati etmek, hedef odaklı pazarlama faaliyetleri üretmemiz gerekiyor. Teknolojiyle cep telefonları kullanımı çok hızlandı, herhangi bir yerden cep telefonuyla markaya, ürüne ulaşılabilir. Gazetelerin 50 milyon kişiye ulaşması 100 yıl, radyo 25 yıl, televizyon 14 yıl sürerken, internet sadece 4 yılda bu sayıya ulaştı."
"Coca Cola'yı Obama ile Hindistan'daki bir kişi aynı anda içebiliyor"
Can Arcasoy, daha sonra sanayici ve iş adamlarının sorularını cevaplandırdı. Coca Cola'nın nasıl büyük bir şirket olduğunu sorulması üzerine Arcasoy, Coca Cola'nın dünyada 200'ün üzerinde ülkede tüketildiğini, reklam ve tadının pazar lideri olmasında etkin olduğunu dile getirdi. Ürünün herkese hitap ettiğini, tüketicinin tercihlerine göre Coca Cola Light, Coca Cola Zero gibi çeşitlendirildiğini, bu çeşitliliğin ileride artabileceğini belirten Arcasoy, "Coca Cola'yı ABD Başkanı Barrack Obama ile Hindistan'daki herhangi bir kişi aynı anda içebiliyor. Yapılanları, tercihleri göz önüne alıp geri bildirimlerle tüketicilerin tercihlerini belirliyoruz. Türkiye'de erkekler light ürünü tercih etmediği için Zero ön plana çıktı. Farklı içecekler tüketici tercihlerine göre çıkacaktır" dedi.
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli ise Coca Cola'nın 123 yıllık bir şirket, dünyada en bilinen markalarından olduğunu, saniyede 10 bin adet kutulanmış Coca Cola ürününün tüketildiğini söyledi. "İki saatlik böyle bir toplantıda ne kadar ürün satıldı siz hesaplayın" diyen Denizli, "Coca Cola, 200 binden az çalışanıyla 200 ülkede faaliyet gösteriyor ve 2009 yılı yaklaşık cirosu 100 milyar dolar. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 70 milyon insan gece gündüz çalışıp çabalıyoruz ve zar zor 100 milyar doların biraz üstünde ihracat rakamına ulaşıyoruz" dedi.