Ardahan, Colins yatırımını Kars’a kaptırdı, Rüstemov bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Aksaray OSB'nin heyecanını yazmıştım. Büyük bir yabancı yatırımı, OSB'deki bütün yatırımların toplamından büyük bir yatırımı çekme mücadelesi içindeydi... Artvin'i yazmıştım.

OSB için yer bulamayınca Gürcistan'a, Batum'a bakıyordu. Türkiye'nin OSB'si olmayan tek ili Artvin... Bugün Ardahan OSB'yi yazacağım. O da çok ilginç. 30 parseli var ama sadece bir yatırım yapılmış. Evet, yanlış okumadınız sadece bir sanayi şirketi faaliyette.
Kuşkusuz önemli ama çok büyük bir yatırım değil. 10 kişilik bir istihdamı gözüküyor. Parseli 3 bin 656 metrekare. Yatırımcısı Ejder Demirkaya. Şirketin internet sitesinde şu bilgiler var: "2000 Yılında Ardahan merkezde, Özlezzet Şarküteri olarak işe başladık. Toptan ve perakende organik et satışı yaptık. 2010-2012 arasında Organik Ardahan Et'i kurduk. Fabrikamızda şimdilik; sucuk, kavurma, hazır döner üretimi yapmaktayız. Toptan organik et ve canlı hayvan satışımız bulunmaktadır. 500 m2'lik kapalı alanımızla Fabrika hizmetlerimizi, 5 adetlik araç filomuz ile dağıtım hizmeti sunmaktayız." Bilgiler böyle... Ardahan Organik Et, bunları üretiyor ama dikkat ettiyseniz, 'şimdilik' kaydı var. Başka planları da olduğu anlaşılıyor.

Azeri yatırımcı parsel aldı Ardahan OSB'de 'ne var ne yok'u yetkilisi Özkan Öztürk'le konuştum.
Bana bazı bilgiler gönderdi. Şimdi öncelikle iki önemli gelişmeyi paylaşayım; Birisi, Azeri yatırımcı İlham Rüstemov'un yatırım planı... OSB'nin en büyük parsel tahsisi (16 dönüm) yapılmış. Rustemov'un şirketi, yatırım gerçekleşirse makine üretimi yapacak. Teşvik belgesi almış. Özkan Öztürk, "Önümüzdeki hafta görüşme olacak" dedi. İkinci iyi haber, Ardahan OSB'nin ikinci yatırımı başlamış. Ankara merkezli Bilgin İnşaat beton santralı kuruyormuş.

12.6 dönüm tahsis almış. Yatırımcısı Mahmut Bilgin'in Ardahan'da önemli inşaat projeleri almış veya almayı planlıyor. Eski Hal Binası'nın yerine belediyenin ticaret merkezi projesi var. Mahmut Bilgin, OSB'de hazır beton, kilit parke taşı gibi inşaat malzemeleri üretecek.
Kars’a yatırım yapacak Ardahan OSB, küçük. Toplamda 30 parseli var. Bunların 11'i tahsis edilmiş. Buna göre hangi yatırımların gündemde olduğunu yazacağım. Fakat önce, önemli bir yatırımı Kars'a kaptırdıklarını belirteyim. Bu önemli yatırımı, Türkiye'nin en parlak markalarından birisi, Colins'in yapması sözkonusuydu. Son aldığım bilgi bu yatırımın Kars'a yapılmasına karar verilmiş. Kars Valisi Eyüp Tepe, "Colins Jeans Kars’ımızda yatırım kararı aldı. Gidişatı, gelişmeyi gören geliyor" demiş bir açıklamasında. Çalışmayı Colins'in sahibi Eroğlu kardeşlerden Ümmet Eroğlu yürütmüş. 500 kişi çalışacak bir fabrika! Ardahan için müthiş bir şey olurmuş! Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Latif Tosunoğlu, "Ardahan onlar için çok daha iyi olurdu. İki kapısı var Türk cumhuriyetlere. Yine da kararları hayırlı uğurlu olsun" dedi.

OSB yamaçta, yol problemi var

Ardahan OSB'nin kuruluşu 1999! Yani 14 yıldır kurulu ama faaliyette bir tek sanayi şirketi var. Buna göre yol aldığını söylenemez. Son gelişmeler yine de cesaret verici. OSB kayıtlarına göre tahsisli 11 yatırımdan 5'i yapı malzemeleri, 3'ü gıda, 2'si makine, 1'i de tekstil konusunda. Belirttiğim gibi Ardahan OSB'de 30 parsel var. Bunların 11'i tahsis edilmiş, 19 parsel halen boş. Tahsislere bakıldığında en büyük ikisi; İlham Rüstemov'la, Bilgin İnşaat'a yapılan tahsisler... 10 dönümün üzerindeki 3 parselden birisi de yine inşaatçı Karstaş'a tahsis edilmiş. Geri kalanı küçük parseller. Ardahan OSB, yamaç bir bölgede. Yatırımcılara büyük hafriyat işi çıkardığı, biraz korkuttuğu belirtildi. Ardahan TSO Başkanı Tosunoğlu, "Teşvik çok güzel. Ancak yatırımcıyı havalanı ve demiryolu olmaması kaçırıyor. Ardahan - Posof Yolu, kenti ve OSB'nin önünden geçen eski Hanak yolunu bypass etti. Bunun düzeltilmesi için çalışıyoruz. Kars - Tiflis yolunun bir istasyonu Çıldır'da olacaktı, siyasete kurban gitti, istasyon Arpaçay'a kaydı. O da bypass etti. Bura kış güzeli bir yer. Çıldır Gölü'ne otel yap desen, yatırımcı 'yolun yok' diyor.