Arı ürünleri, girişimci fikirlerle değer kazanacak

Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı Projesi'yle girişimci ve yatırımcılar bir araya getirilerek yenilikçi ürünler geliştirilmesi hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE  - Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), arıcılık ve arı ürünleri konusundaki Ar-Ge çalışmalarına ev sahipliği yapacak.  

DAGEM Müdürü ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, gelişmiş ülkelerde arı ürünlerinin en iyi şekilde değerlendirildiğini söyledi. 

Arcılığın Türkiye'de gelişmekte olan alan olduğunu anlatan Kekeçoğlu,  "Arının tüm ürünleri, ilaç ve kozmetik sanayisinde değerlendirilmiş ve ekonomik gelir sağlanabilmiş. Ülkemizde bu durum çok geri planda kalmış. Yeni yeni atılımlar başlamış durumda. Bu atılımları biraz daha ileri götürmek için böyle bir etkinlik düşüncesini oluşturduk" diye konuştu. 

Kekeçoğlu, Ar-Ge çalışmasının TÜBİTAK, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından desteklendiğini kaydederek, ekimde uygulamaya geçeceklerini dile getirdi. 

"Arıcılıkta iyi olmamıza rağmen, önemli aksaklık ve eksiklikler var" diyen Kekeçoğlu, bunları gidermek için daha önce üzerinde durmadıkları bilmsel araştırmalara ağırlık verdiklerini aktardı. 

Kekeçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Tüzel-özel kişiler, kamu-özel kurumlar yani hiç fark etmiyor, ucu arıcılığa ya da arıya değen her türlü projeyi üretebilen kişi veya kurumların bir araya getirileceği platform oluşturacağız. Buraya katılacak kişiler, fikri olup da gerçekleştirecek bütçe ve imkanı bulunmayan insanlar olacak. Sizin bir fikriniz var, farklı bir kovan geliştirmişsiniz ya da arı ürünüyle ilgili krem geliştirmişsiniz ancak bunu sanayiye aktaramıyorsunuz. Bu etkinlikte fikri olanlarla sanayiyi bir araya getiriyoruz. Arıcılıkla, arı ürünleriyle, makine teknolojileriyle fikri olan herkesi etkinliğimize bekliyoruz." 

"Türkiye'de ilk defa arıcılık ve Ar-Ge günleri düzenleniyor" 

Arı ve ürünlerinin geleceği ve modernizasyonunu ele alacaklarına dikkati çeken Kekeçoğlu, "Burada, belki tüm dünyaya satabileceğimiz kovan tasarımı, belki tüm dünya ülkelerinde, Paris'in ünlü kozmetik mağazasında satılacak yeni krem markası şekillenecek. Türkiye'de ilk defa arıcılık ve Ar-Ge günleri düzenleniyor" diye konuştu.  

Etkinliğin ödüllü olduğunu belirten Kekeçoğlu, 1'inciye 6 bin lira, 2'nciye 4 bin lira, 3'üncüye 2 bin lira ödül verileceğini, katılımcıların konaklama ve yol masraflarının karşılanacağını söyledi.  

Kekeçoğlu, arıcılığın, diğer tarım faaliyetlerinin tersine ilaç kullanılmadan çevreyle uyum içinde yapıldığına işaret ederek, "Ülkemiz açısından önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir ancak ihracat ve bal üretimi açısından istediğimiz seviyede değiliz. Türkiye, arı, arıcılık ve kovan bakımında ikinci sırada yer alıyor. Önemli olan kovan başına üretimin yüksek seviyelere çıkartılabilmesidir" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir