Arınç: Süreç, asıl bundan sonra devam ettirilmeli

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, son dönemde şehit edilen askerler nedeniyle demokratik açılım sürecinin sekteye uğramaması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Çukurca ilçelerinde askerlerin şehit olmasıyla ilgili, "Bu olaylara bakarak duygusallığımızla hareket ederek. 'Bu süreç bitmeli' noktasına gelmemeliyiz. Asıl 'Bundan sonra bu olaylar olmamalı' noktasından hareket ederek süreci (Demokratik açılım) devam ettirmeliyiz." dedi.

CNN Türk televizyonunun canlı yayınında soruları yanıtlayan Arınç, son günlerdeki şehit haberlerinin hatırlatılması ve "Demokratik açılım" çalışmalarına bu şehit haberlerinin etkisinin sorulması üzerine, dün ve bugün olan olaylar ile bundan önceki olayların toplumda hassasiyetle takip edildiğini söyledi.

Bunun yurt savunması ve bir güvenlik sorunu olduğunu belirten Arınç, askerlerin görevlerini şehitliği ve gaziliği göze alarak yaptıklarını ifade etti.

Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu görevlerini yaparlarken de dün yedi tanesi, bugün iki tanesi şehit oluyor. Bence bu sürece en kötü etki yapacak unsurlardan bir tanesi bu olaydır. Bu olay dün de vardı, evvelki gün de vardı, 25 yıldan beri var. Bundan sonra da olacak gibi. Bu olaylara bakarak duygusallığımızla hareket ederek. 'Bu süreç bitmeli' noktasına gelmemeliyiz. Asıl 'Bundan sonra bu olaylar olmamalı' noktasından hareket ederek süreci devam ettirmeliyiz. Yüreğimize taş basmalıyız. Gözümüzden akan yaşların bize verdiği üzüntüyü en yakın planda yaşamalıyız. Ama yüzlerce binlerce evladımızı kaybetmiştik. Bugün de 7 tanesini, 9 tanesini kaybediyorsak bu Türkiye'ye terörün verdiği bir zarardır. Bunu bütün sebepleriyle ortadan kaldırabilirsek, terörü minimize edebilirsek... 'Artık bundan sonra askerimiz de, polisimiz de, korucumuz da, insanımız da, öğretmenimiz de, gencimizde ölmeyecek' noktasında bir çalışma yapıyoruz. 'Akan kan dursun' diyenler bunu söylemek istiyorlarsa buna hiç kimsenin hayır dememesi lazım."

Şehit cenazelerinde "vatandaşların tepki göstereceği" ifade edilerek, "Bunu kamuoyuna izah etmekte zorluk çekmeyecek misiniz?" sorusuna, Arınç, "Çekiyoruz zaten, elbette çekeceğiz. Ama sağduyuya güveniyoruz, kalplerinden doğan, taşan duygulara güveniyoruz, aklı selime güveniyoruz" karşılığını verdi.

Şehit cenazelerine çok gittiklerini ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

"Bunlar bizim evlatlarımız, bizim çocuklarımız, yakınlarımız, kardeşlerimiz. O cenazedeki feryatları, figanları, annelerin babaların gözyaşlarını görmemek mümkün değil. Ama o şehit anneleri, babaları bana şunu söylüyorlar... Demiyorlar ki, 'Benim çocuğum öldü. Herkesin çocuğu ölsün.' Asla ve kata böyle bir şey akıllarından, gönüllerinden bile geçmiyor. 'Benim çocuğum öldü, başkalarının çocuğu ölmesin.' 'Akan kan devam etsin' demiyorlar. 'Akan kan dursun' diyorlar. 'Bunun bir yolunu bulun' diyorlar. 'Buralara artık başka cenaze gelmesin' diyorlar. Hissiyatın alabildiğine yükseldiği bir zamanda sizin söyleyecekleriniz belki çok tepki görebilir. Ama zor olan da budur. Ama yapmak zorunda olduğumuz iş de budur."

Bu politikanın seçim kaybettirip kaybettirmeyeceğinin sorulması üzerine Arınç, "Eğer istismar edilirse, ki benim endişem odur. Bunu bugüne kadar istismar edenler olmuştur. İsim vermek doğru değil. Bunu yapanları herkes biliyor" dedi.

Bazı partilerin bunu bir şekilde kullanmayı siyasi manivela olarak görebileceğini belirten Arınç, "Eğer hissiyatlar daha da yükselir. İnsanlar artık meseleye ölüm, kan, gözyaşı açısından bakarlarsa ve bunun sorumlusu olarak da mevcut iktidarı görmeye başlarlarsa seçim sonuçlarının bundan olumlu veya olumsuz etkilenmesi mümkün olabilir" diye konuştu.

"Kendi içimde tartışıyorum"

Bir milliyetçilik araştırmasında AK Parti tabanında kendisini Türk milliyetçisi olarak tanımlayanların oranının yüzde 70'lerde olduğunun belirtilerek, "Seçimleri kazanamama, oy kaybetme riskini kendi içinizde tartıştınız mı?" sorusunun yöneltilmesi üzerine, Arınç, konunun parti içinde tartışılmadığını ifade ederek, "Ben kendi içimde tartışıyorum" dedi.

Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"İlk önce bir siyasetçi olarak kendimi buna hazırlamam lazım. Böylesine ciddi, böylesine cesaret isteyen, bugüne kadar hiçbir hükümetin, hatta hiçbir kurumun yapmaya cesaret edemediği kapsamlı bir işi yapmaya kalkışmanın faturası ne olur? İnanın bunu ben kendi nefsimde, kendi düşüncemde ortaya koyduğum zaman. Bir siyasetçi olarak görevimizin toplumun sorunlarını çözmek olduğuna inanıyorum. Bütün sorunları eğer halının ucunu kaldırır da içine koyarsanız, sizden sonra gelenler onu kronik halde buluyorlar. Çözülemez halde buluyorlar. Küçükken büyümüş halde buluyorlar. İçinden çıkılamaz halde buluyorlar. Pek çok sorun Türkiye'de bu hale getirildi."

"AK Parti'nin arkasında müthiş bir halk desteği olduğunu" anlatan Arınç, "Halk doğru yaptığımıza inanıyor, popülist olmadığımıza inanıyor; samimi olduğumuza, içten olduğumuza inanıyor. Dolayısıyla zorluklar karşısında kalsak bile halkın bizi cezalandırmayacağına, bizim bu iyi niyetli çabalarımıza destek olacağına doğrusu ben inanıyorum" diye konuştu.

"Yanlışımızı halk düzeltir"

Arınç, Anadolu'da dolaştığını ve toplumsal barışın ve birliğin Anadolu insanı tarafından çok güzel ifade edildiğini anlatarak, "Bunun için neye değerse biz bu işi yapacağız. Kırmadan, dökmeden, herkesin katkısını sağlayarak, olumlu bir projeyle bu süreci devam ettirmek istiyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "Demokratik açılım" ile ilgili basın toplantısının hatırlatılması ve bundan sonraki takvimin sorulması üzerine, Arınç, bu konuda kafa karışıklığı olduğunu herkesin bir şey söylediğini ifade ederek, "Biz nihayet bir hükümetiz, siyasi partiyiz, siyaset yapıyoruz, yanlışımızı halk düzeltir" diye konuştu.

Yaptıkları işi doğru bilerek yaptıklarını ve yanlışları olması halinde bunun sorumluluğunu da alacaklarını ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

"Yoksa asılacak bir vatan haini gibi bizi göstermenin Türkiye'ye de faydası yok, kendilerine de, bize de faydası yok. Dolayısıyla sıkıntı şurada, yapmak istediğimiz bir iş var. O da birliği, beraberliği, huzuru bu ülkeye getirmek, terörü ortadan kaldırmak. Bu ülke içerisinde yaşayan bütün insanların tarihte olduğu gibi yeniden, birbirinden zenginlik bulan, birbirini kabul eden, birbirini reddetmeyen bir barış ortamı içerisinde yaşamasını sağlamak. Kültürel farklılıkları bileceğiz, onu bu haliyle kabul edeceğiz, ondan istifade etmenin, yararlanmanın yollarına bakacağız.

Yani bu güzel bir şey, en azından konuşurken güzel bir şey. Biz bunun altına elimizi sokmak istiyoruz. Fakat bunu anlatma konusunda karşımıza gelenler... Mesela Sayın Baykal, hiç düşünmediğimiz, yola çıkarken aklımıza bile gelmeyecek pek çok ithamla bizi suçladı. Diyordu ki, 'Ortada bir şey yok, ne konuşacağız.' Ortada olmayan şeyleri bir gölge boksu yapar gibi, üniter devlete karşı olmakla bizi suçladı. Kürtçeyi neredeyse resmi dil haline getirmekle suçladı. Biz öyle bir şey söylemedik, düşünmedik bile.

Biz görüştüğümüz insanlara söyledik, görüşmediğimiz insanlara da gittiğimizde söyleyeceğiz. 'Bu madde madde haline gelmiş, bizim hükümet olarak size sunduğumuz bir proje değil. Sizin de ortak aklınızdan tecrübelerinizden yararlanarak, bu bütün kurumlar için geçerli olan bir şey. Buna karşı sizin tavsiyeniz nedir? Eleştiriniz nedir? Öneriniz nedir? Bunu öğrenmek istiyoruz.'

Hazırlanmış bir kağıt ile önlerine gitseydik. 'O, maşallah, siz zaten hazırlamışsınız, bir de bize niye geldiniz?' diyeceklerdi. Halbuki biz onları sadece dinlemeye gittik."

Arınç, İçişleri Bakanı Atalay'ın yaptığı görüşmelerde kendisine tavsiyelerde bulunulduğu ve raporlar verildiğini belirterek, çalışmaların daha bitmediğini, ilk planlanan görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Atalay'ın bir ara toplantı yaptığını, somut öneri getirmediğini ancak aldığı izlenimleri ifade ettiğini kaydeden Arınç, sanatçılarla, yazarlarla, siyasetçilerle, bu konuda birikimi olduğunu belirten herkesle bir süre daha görüşüleceğini bildirdi.

TBMM'de, hükümet olarak, gelinen noktayı siyasi parti gruplarına da açıklamak istediklerini dile getiren Arınç, kapalı oturum görüşünün de buradan çıktığını ifade etti.

"MGK'ya getirilecek"

"Demokratik açılım" konusunun MGK'da nasıl karşılandığının sorulması üzerine, Arınç, MGK'da tartışılan konuları söylemesinin kanunen de doğru olmadığını hatırlatarak, MGK bildirilerine bakılırsa oradan ipuçları bulunabileceğini söyledi.

Arınç, "Mecliste inanıyorum ki bir konuşma olacak, bu konuşmaya diğer parti grupları da katkıda bulunacaklar. Ondan sonra hükümet, elde ettiği kanaatleri, topladığı bilgileri MGK toplantısına mutlaka getirecek. Orada alınan tavsiye kararlarıyla da hükümet bir işi uygulamaya başlayacaktır. Ocak ayına kadar bu konuda yapılacak çalışmaların sonuçlanacağına inanıyorum" diye konuştu.

Kürtçe özel televizyon

Arınç, "Kürtçe televizyon ile ilgili yönetmenlik, hazırlıklar tamamlandı mı? Ne zaman Kürtçe özel televizyonlar için düğmeye basılabilir?" sorusu üzerine, TRT Kanunu'nda yapılan değişiklikle Türkçe'den başka dille yayın yapma imkanının geldiğini hatırlatarak, bu çerçevede TRT Şeş'in yayınlarını başarıyla sürdürdüğünü ifade etti.

TRT'nin bunun gibi daha pek çok kanal açacağını anlatan Arınç, Arapça kanalın bir ay içinde hayata geçmesinin beklendiğini, bunu Farsça ve çok kaliteli İngilizce yayın yapan bir kanalın takip etmesinin planlandığını söyledi.  Arınç, "Kürtçe yayın yapmak isteyen özel radyo ve televizyonların, süre kısıtlaması olmadan, mümkünse alt yazı gereği duyulmadan yapılması konusunda RTÜK'te benden önce çalışmalar başlamıştı. 'Muhtemel bir gelişme karşısında ne yapabiliriz?' diye. Şimdi onu biraz daha revize ederek, önümüzdeki sanıyorum ki bir, iki ay içerisinde ortaya koymuş oluruz. Özel radyo ve televizyonlarda Kürtçe veya başka bir anadilde yayın yapma imkanı getirilebilecek" diye konuştu.

Arınç, anadilde reklam konusunun da çözüleceğini ifade etti.

"Öcalan'ın ne dediği ile ilgilenmiyorum"

"Öcalan'ın yol haritası size ulaştı mı?" sorusunu "Hayır" diye yanıtlayan Arınç, "Şu anda hükümet tarafından inceleniyor mu?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Doğrusu bilmiyorum. Bana bu soru geçmişte de soruldu. '15 Ağustos'ta Öcalan ne diyecek' diye. Ben 'O tartışmalara girmem' dedim. Onları takip eden güvenlik birimleri, MİT, istihbarat vardır. Onlar bunları okurlar, bundan bir yorum çıkarırlar. Gerekirse MGK'ya gelir konu, biz de ona göre bakarız ama MGK'ya gelmeden de MİT'in zaten öncelikli görevi budur.

Biz hükümet, bakanlık olarak 'Öcalan ne dedi, ne demedi' doğrusu bunun arkasında değiliz. Buna bakarak da bir yola çıkmadık. Bununla ilgili olarak da yapacaklarımızı etkileyecek bir konu değil."

"Uçlara bakarak iş yapılmaz"

DTP ile Erdoğan arasındaki ikili görüşmede neler konuşulduğuna ilişkin soru üzerine, Arınç, "kendisinin görüşmeye katılmadığını" hatırlattı.

Erdoğan'ın DTP'lilerle görüşmesi gerektiğini çok önceden dile getirdiğini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

"Ben, başkalarının aksine, DTP'yi TBMM içerisinde bulunan yasal bir parti olarak görüyorum. Anayasa bunu gerektiriyor. Dolayısıyla meşru, yasal bir partiye karşı 'Görüşmem, saygı duymam, elini sıkmam, onların olduğu yere gelmem' tavrını ben yanlış buluyorum. Bu, bana ait bir yanlışsa bunu da kabul ediyorum. Dolayısıyla konuşulmalı, görüşülmelidir.

Sayın Genel Başkanın 'O konuşmayı Başbakan sıfatıyla yapmadım' demesine rağmen, AK Parti Grubu Başkanı olarak görüştüğünü ifade etti, en azından iki partinin bir araya gelmesi noktasında faydalı olduğunu düşünüyorum. Onlar da böyle bir süreç başladığı takdirde olumlu katkı vereceklerini ifade etmişler, aldığım bilgiye göre. Genel başkanımız da onlara 'Türkiye'nin gerçekleri budur. Bu gerçekler içinde bizim terörle mücadele etmemiz ve Türkiye'de bir huzur ve barış projesini gerçekleştirmemiz lazım. Sizden daha çok hassasiyet, daha çok dikkat bekliyoruz' şeklinde bir şeyler söylediğini duydum."

Arınç, bu uyarıya dikkat edilip edilmediğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Bir kısmı ediyor, bir kısmı dikkat etmiyor. Mesela Ahmet Türk diyor ki 'Türkiye'ye barış ve huzur gelsin'. Ertesi gün de 'Allah canımı alsın' diyor. Bu projeye destek vereceğini söylüyor. Ama Kürtçe bilmeyen, Türkçe'yi de çok iyi konuşan Emine Ayna bunun tam tersi sözler söylüyor.

Yani DTP'deki birtakım isimlere bakarak bu projeden vazgeçmek nasıl doğru değilse MHP'den de Oktay Vural ve arkadaşlarına bakarak bu projeden vazgeçmek doğru değil. Uçlara bakarak, uçlarda konuşulanları dikkate alarak bir iş yapamazsınız. Halka bakacaksınız. Anadolu'yu dolaşıyorum, halkın yüzde 50'si, en azından benim gördüğüm, 'Şu iş başarıya ulaşsın, Türkiye'ye huzur gelsin, sizden başka bir iş istemiyoruz' diyor."