Arnavutluk başbakanı THY'yi ziyaret etti

Başbakan Rama ile THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, THY Genel Yönetim binasında bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve beraberindeki heyet, Arnavutluk hava yolları projesinin hayata geçirilmesi çalışmalarına destek veren Türk Hava Yolları'nı (THY) ziyaret etti.

22. Dünya Petrol Kongresi'ne katılmak için İstanbul'da bulunan Rama, ülkesine dönmeden önce THY Genel Yönetim binasında THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı'ya makamında ziyarette bulundu.

Görüşmenin ardından Rama ve Aycı, Atatürk Havalimanı'nda görevli basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Aycı, Rama'yı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Arnavutluk'un Türkiye'nin ebedi dostu olduğunu belirten Aycı, "Rama'nın vizyoner liderliği sayesinde Arnavutluk'ta çok önemli adımlar atılıyor. Havacılık sektörüne de ilgi duyuyorlar. Arnavutluk'un Avrupa ve dünya ile bağlantısında Türk Hava Yolları'nın tecrübesinden istifade etmek istediler. Bunun için ekibimle kendisine ziyarette bulundum. Kendisinin oradaki vizyonunu birlikte dinledik ve bu vizyon doğrultusunda yapmak istedikleri çalışmalara destek verebileceğimizi oturup konuştuk. Edi Rama, diğer güçlü liderler gibi, Cumhurbaşkanımız gibi her şeyin süratle yapılmasını istiyor. Görüşmeden sonra, fizibilite çalışmaları yaptık ve belli bir noktaya getirdik." diye konuştu.

Aycı, fizibilite çalışmalarının ardından hem hava alanı hem de uçuşlarda hizmet kalitesi, yeni hava yolu şirketinin uçuş noktaları konularının ele alınacağını belirtti.

Arnavutluk Hükümeti'nin ülkenin en önemli büyüme kaldıraçlarından birisi olarak gördüğü sivil havacılığı öncelikli sektörlerden birisi olarak ele aldığını ifade eden Aycı, şunları kaydetti:

"Hali hazırda Arnavutluk menşeili bir hava yolu taşıyıcısı bulunmamaktadır. Bu hususta Arnavutluk Başbakanı Edi Rama aktif bir liderlik ortaya koyarak Arnavutluk'u bölgeye ve dünyaya kaliteli hizmet anlayışı ile bağlayacak bir hava yolu şirketi kurulması hususunda yoğun mesai harcamaktadır. Bu kapsamda, Arnavutluk özel sektör yatırımcısı, Türk Hava Yolları ve azınlık hissedar olarak Arnavutluk Devleti ortaklığında üçlü bir Kamu-Özel İşbirliği Modeli ile oluşturulması düşünülen stratejik işbirliğinin, ortaklığımızın Arnavutluk ile Batı Avrupa arasında bulunan noktadan noktaya potansiyel yolcu pazarına erişimi açısından olumlu katkı sağlaması beklenmektedir. Arnavutluk toplam pazarının yarısına yakınını İtalya uçuşları oluşturmakta olup, önümüzdeki dönemde İtalya'daki önemli oyuncuların pazar paylarını küçültme beklentisi kurulacak olan stratejik ortaklık açısından önemli bir ticari fırsat olarak değerlendirilmektedir."

"THY ile uçacağız. Ne olursa olsun uçacağız"

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da desteklerinden dolayı Aycı'ya ve THY yönetimine teşekkür etti.

Hava yolu şirketi olan bir ülke olmak istediklerini söyleyen Rama, bunun için yürüttükleri fizibilite çalışmalarının belli bir noktaya geldiğini belirterek, "THY ile uçacağız. Ne olursa olsun uçacağız." dedi.

Bu konudaki somut gelişmelerin yakın zamanda açıklanacağını dile getiren Rama, "Türk Hava Yolları’nın sektördeki global birikimi ile Arnavutluk’un havacılık alanındaki gelişme potansiyelini etkin bir şekilde birleştirmeyi amaçlayan bu ortaklığı son derece önemsiyoruz. Dünyanın en geniş uluslararası uçuş ağına sahip olan Türk Hava Yolları'nın, son yıllarda iştirakleri ile birlikte tecrübe ettiği büyüme dönemi içerisinde kazandığı bilgi ve deneyimlerini stratejik iş birlikleri ile havacılık sektörüne aktarması çok değerli. Ortaklığımızın ilk aşamada dar kapsamlı bir operasyon olarak başlaması ve piyasa koşullarına göre zaman içinde geliştirilmesini hedefliyoruz. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar." şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Aycı, Rama'ya THY logolu bir uçak maketi ile bir ebru tablosu hediye etti.

Arnavutluk hava yollarının ilk uçuşlarına 2017 yılı bitmeden başlaması bekleniyor.