Artan un ihracatının önü dampingle kesilmek isteniyor

Dünyada un ihracatında birinci sırada yer alan Türkiye, en önemli pazarlardan birisi olan Uzakdoğu'da damping uygulamalarıyla karşı karşıya. Buna rağmen ihracatçılar, 2023'te 2.5 milyar doları hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Türkiye, buğday ununda yüzde 19.2'lik payla dünya ihracatında birinci sırada yer alıyor. Un Tanıtım Grubu (UTG), dünyada lider konumundaki Türk ununun mevcut durumunu korumak ve sektörün yeni coğrafyalara açılmasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl nisan ayında Ekonomi Bakanlığı desteğiyle kuruldu. "Un Tanıtım Grubu, ülkemiz topraklarından çıkan bereketin dünya pazarlarına sürdürülebilir bir ivme ile ulaştırılmasına dönük çalışmalarımızın sonucudur" diyen UTG Başkanı Turgay Ünlü, bu hedef doğrultusunda dünyanın dört bir tarafında tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. Grubun bundan sonraki hedefinin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün içerisinde kendilerine düşen payı artırmak olduğunu ifade eden Ünlü, sektörün 13.7 milyar dolar seviyesindeki 2023 ihracat stratejisi çerçevesinde Un Tanıtım Grubu kapsamındaki ürünlerin ihracatını 1.3 milyar dolar seviyesinden 2.5 milyar dolara çıkarmak istediklerini kaydetti.

Sahada faaliyet gösterilecek

Bu yıl, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Kuzey Afrika gibi mevcut pazarlar ile hedef lokasyon olarak belirlenecek ülkelerde tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceklerini dile getiren Ünlü, fuarlara katılım göstereceklerini aktardı. Bunun yanı sıra tanıtım grubu kapsamındaki ürünlere ilişkin PR çalışmaları ve pazar araştırmaları de gerçekleştireceklerini dile getiren Ünlü, çeşitli tanıtım faaliyetleri ve diğer tanıtım grupları ile ülke tanıtımına da katkı sağlayacak ortak çalışmaların yürütülmesini planladıklarını kaydetti. Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diğer bir ifadeyle bu yıl, Türk un ve unlu mamullerinin Türk markası altında konumlandırma çalışmaları doğrultusunda, grubun sahada faaliyet göstereceği bir dönem olacaktır. Bunun ilk adımı olarak mart ayında Tokyo'da düzenlenen Foodex Japan ve nisan ayında Libya'da düzenlenen 41. Trablus Uluslararası Ticaret Fuarı'na katıldık. Önümüzde ThaiFex, Tayland, Alimentaria, Meksika ve SIAL, Brezilya fuarları var. Fuarlarda çeşitli aktiviteler, sponsorluklar ve ikramlarla ürünlerimizi en iyi şekilde tanıtmayı, ürünlerimizi hammadde olarak kullanan yerel sektör temsilcileri ile sıcak temaslar kurmayı, nihai tüketici nezdinde de kaliteli Türk ürünleri algısı oluşturmayı hedefliyoruz."

Anti damping sorunu var

Sektörün önemli sorunlarından birinin anti damping olduğunu belirten Ünlü, Türkiye'nin önemli hedef pazarlarından biri olan Endonezya'da koruma önlemi soruşturması ile karar alındığını fade etti. Ünlü, "Endonezyalı 9 küçük yerli üreticinin talebi üzerine Endonezya Hükümeti arafından korunma önlemi soruşturması açtı ve takiben ithalata, 200 günü geçmemek kaydıyla, geçici yüzde 20 vergi konulmasına dönük kararı uygulamaya koydu. Karara ilişkin, gerek Türk üreticilerin gerekse Ekonomi Bakanlığı'nın iddiaların asılsız olduğu yönündeki girişimleri sürmektedir. Endonezya Hükümeti'nin bu kararından hareketle, Güneydoğu Asya'daki bazı un üreticileri de kendi hükümetlerinden benzer korunma politikaları talep etmekteler. Örneğin, Filipinler'in yerli un üreticileri ithal Türk ununun fiyatının kendi fiyatlarının altında olmasından ötürü karlılık oranları düştüğü için, duydukları rahatsızlığı, 'Türkler damping yapıyor' iddiasıyla hükümetleri düzeyine taşıdılar. Bu yanlış değerlendirmelerin önünü alabilmek dına, geçtiğimiz haftalarda Filipinleríe bir heyet ziyareti yaptık ve sektörün önde gelen isimleriyle durumu değerlendirdik" şeklinde konuştu.