Artık eyleme geçme zamanı geldi

Aliyev, Şahdeniz'de yarım trilyon metreküplük rezervimiz var. Azeri-Çırak-Güneşli'de, derinde 300 milyar metreküpten daha fazla rezerv var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev, "Artık eyleme geçme zamanı gelmiştir. Şahdeniz'de yarım trilyon metreküplük rezervimiz var. Azeri-Çırak-Güneşli'de, derinde 300 milyar metreküpten daha fazla rezerv var. Çırak'daki bu alanı işleteceğiz" dedi.

Atlantik Council tarafından Conrad Otel'de düzenlenen Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda "Avrasya'nın Enerji Güvenliğini Şekillendirmek" başlıklı panelde konuşan Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev, 21. yüzyılda enerji, yoksulluk, gıda, temiz su gibi sorunlar yaşandığını, bu problemlerle ilgili de karara varmaları gerektiğini söyledi.

Ekonominin ve toplumun gelişmesi için itici gücün enerji olduğunu, ancak bulundukları bölgede elektriği dahi olmayan ülkeler bulunduğunu dile getiren Aliyev, "1.4 milyar kişi elektriğe sahip değil. 2 milyar kişi de geleneksel yöntemlerle yemeklerini pişiriyor. Bu herkesi endişelendirmesi gereken bir konu" dedi.

Aliyev, Avrasya'nın enerji kaynaklarının muazzam olduğunu, bazı ülkelerde ise hiçbir enerji rezervi bulunmadığını söyledi.

Azerbaycan Enerji Bakanı Aliyev, gaz sistemlerini çeşitlendirmeye başladıklarını, var olan İran ve Rusya gaz boru hattının kapasitesini geliştireceklerini söyledi.

Azerbaycan'ın 21. yüzyılın projesi olarak gördüğü Bakü-Erzurum hattının, ilk doğalgaz ihracat boru hatları olduğunu ve bunu da geliştireceklerini ifade eden Aliyev, bu gaz boru hattını 20 BCM'e kadar geliştirme şansları bulunduğunu, bunu 30'a kadar çıkarma konusunu da tartıştıklarını söyledi.

Nabucco Projesi ile ilgilendiklerini, düşündükleri pek çok proje bulunduğunu, ülkesinin Türkiye'de de pek çok yatırım yaptığını belirten Aliyev, Petkim'de en çok paya sahip olduklarını, Gürcistan'da da gaz boru hatları bulunduğunu kaydetti.

Aliyev, "İlk aşamadaki bütün görevlerimizi tamamladık. Azerbaycan bağımsız bir ülke olarak kendi enerji güvenliğini sağlayan bir ülkedir. Dünyada en büyük gelişen ülke biziz. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, küresel krize rağmen son yıllarda yüzde 20-30 büyüdü. Burada büyük bir kaynak ve zenginliğe sahibiz. Bölgemizde komşularımızla işbirliği yapıyoruz ve işbirliğinden çok hoşnutuz. Dün Başbakan Erdoğan 'Gelişmiş bir ekonomi istiyorsak, her şeyden önce barışa ihtiyacımız var' dedi. Barış olursa o zaman ekonomimizi de geliştirebiliriz" diye konuştu.

"TPAO günlük 70 bin varil petrol üretiyor"

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da, Türkiye'nin ulusal kurumu olan TPAO'nun hem yurt içinde hem de Azerbaycan, Kazakistan ve Suriye gibi ülkelerde yatırım faaliyetleri yaptığını, her gün 70 bin varil petrol ürettiklerini ve uluslararası projelerde çalıştıklarını söyledi.

Petrol arama çalışmalarının 2002'den beri arttığını, 4-5 milyar dolarlık petrol arama yatırımı yaptıklarını belirten Uysal, "Önümüzdeki 3 yılda petrol aramaya 3 milyar dolar yatırım yapılacak. Üretim 300 bin varile çıkacak. Biz Karadeniz'deki en büyük oyuncuyuz. 20 bin kilometrekarelik büyük bir alanda araştırmalar yapıyoruz;; dedi.

Uysal, Sürmene-1 projesi için Doğu Karadeniz'de Sürmene civarına platform çekilerek araştırma yapılacağını belirtti.

Sadece Karadeniz bölgesinde 1.5 milyon metreküp gaz ve 5 milyar varilden fazla petrol bulunmasının mümkün olduğunu dile getiren Uysal, Karadenizdeki sismik araştırmaları tamamladıktan sonra Akdeniz'e ineceklerini kaydetti.

Uluslararası şirketlere kapılarını açarak, oralarda da araştırma yapacaklarını, yakın bir zamanda off-shore çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Uysal, "Bizim yurt içinde ürettiğimiz, yılda 12 milyon varil. Uluslararası üretim de aynı miktarda. 25 milyon varil her yıl üretimimiz var. Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 10'una eşit bu. Gelecekte yaptığımız araştırmanın başarısına bağlı olarak üretim 2015'den itibaren adım adım artacak. Şu anda Azerbaycan ve Irak'ta bir projemiz var. 2014 ve 15'de oralarda da üretim artacak ve günde 300 bin varile ulaşacağız" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir