Arvento'da hedef yüzde 100 büyüme

Arvento Genel Müdürü Hıncal, geçen yıl yüzde 60 büyüdüklerine dikkat çekerek 5 yıl içinde dünyada ilk üçe girmeyi planladıklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, mobil takip sistemleri alanında henüz dünyada büyük markalar ve liderler bulunmadığına işaret ederek, 5 yıl sonra dünyada ilk 3 firmadan biri olmak istediklerini kaydetti.Arvento'nun geçen sene yüzde 60 büyüdüğünü belirten Hıncal, "Geçen sene 22 milyon liraya yakın ciro elde ettik. Bu sene ise yüzde 100 büyüme hedefimiz var" dedi.

Hıncal, makineden makineye (M2M-machine to machine) her türlü bağlantının kendi pazarlarına dahil olmasıyla birlikte pazarın araç takip sistemlerinden mobil takip sistemlerine geçiş yaptıklarını belirterek, artık bir barajın vanalarını veya tarlanın sulama sistemini uzaktan açıp kapatmanın, çocukları, yaşlı ve hastaları takip etmenin, değerli eşyaları izlemenin mümkün hale geldiğini anlattı.

GSM operatörlerinin bu alanda yatırım yapmaya başladıklarını ve önümüzdeki senelerde de bu alanda birçok ürün çıkacağını söyleyen Hıncal, pazarın çok büyük olduğunu ve ciddi bir potansiyel barındırdığını vurguladı.

Hıncal, sektördeki firmaların genelde sistemin cihaz ayağını Çin gibi ucuz maliyetli yerlerden getirip, yazılımları Türkiye'de geliştirmeyi tercih ettiğini, kendilerinin ise hem cihazlarını hem yazılımlarını Türkiye'de üreterek farklılaştıklarını, bu şekilde tüm Know How'a sahip olduklarını ve ürünü kendi markalarıyla paketleyerek yurtdışında satabildiklerini anlattı.

Kuzey Afrika olumsuz etkilemez

Hıncal, halihazırda 18 ülkeye ihracat yaptıklarını, yıl sonunda bu rakamı 30'a çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki olayların biz faydası olacağını düşünüyoruz. Buradaki bazı ülkelerde GPS kullanımı yasaktı. Yeni yönetimlerle birlikte bu sistemlerin kullanımının serbest bırakılacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede Arap yarımadasında, Mısır, Suriye gibi ülkelerde biraz daha söz sahibi olacağımızı düşünüyoruz. Bizim sistemlerimiz suiistimali engelliyor. Şoför aracı mesai saatleri dışında kullanıyor mu, işini düzenli yapıyor mu gibi sorulara yanıt veriyoruz. O yüzden az gelişmiş ülkelerde talep daha fazla oluyor.

Şu anda ciromuzda ihracat yüzde 10'un altında paya sahip. 5 yıl içinde bunu yüzde 70'e taşımayı planlıyoruz. Türkiye'de ürettiğimiz ürünler yurtdışındaki rakiplere göre daha iyi durumda. Hem kaliteli, hem de suiistimal ihtimalinin yüksek olması nedeniyle müşterilerden gelen talepler doğrultusunda gelişmiş ve çok kapsamlı ürünler ortaya koyuyoruz."

Önümüzdeki aylarda, Treyki adı altında geliştirdikleri, kişi ve nesnelerin takip edilmesine imkan sağlayan cihaz ve sistemlere ağırlık vereceklerini kaydeden Hıncal, şu anda Antalya belediyesinin bin çalışanını bu sistemle izlemeye başladığını, bir acil durumda telefonda dertlerini anlatma imkanı olmayan sağır ve dilsizler için 112 ile bir proje geliştirdiklerini, ilk aşamada İzmir'de hayata geçen projenin önümüzdeki günlerde diğer illerde de başlatılacağını söyledi.

İstanbul'da öğrenci servis araçlarının bu sistemle takip edildiğini, kış aylarında öğrenci eve yaklaştığında velilere verilecek sinyal ile çocukların dışarıda beklemelerinin de engelleneceğini aktaran Hıncal, Orman Bakanlığı ile yaptıkları projede ise bir yandan araçların gereksiz kullanımı ile yakıtta yüzde 30 tasarruf sağlanırken, diğer yandan da yangına müdahale sırasında zor durumda kalan ekiplerin yerlerinin tespit edilmesinin mümkün olmasıyla can kayıplarının önlendiğini dile getirdi.

İlk 3 firmadan biri olmak istiyor

Hıncal, bakanlıklar için geliştirdikleri projelerin, diğer ülke resmi kurumları tarafından görüldüğünde kendilerine taleplerin geldiğini belirterek, "Bugüne kadar hep yurtdışında sistemler görüyorduk. 'Vay be adamlar ne yapmış' diyorduk. Şimdi onlar Türkiye'ye gelip, aynı şeyi söylüyorlar. Mobil takip sistemlerinde dünya lideri yok. 5 yıl sonra dünyada ilk 3 firmadan biri olmak istiyoruz. Dünyada marka olmak çok zor. Süreç, çok çalışma, bütçe gerektiriyor. Biz bunun için o ülkelerde uygun distribütör adayları arıyoruz. Yapmamız gereken sorunsuz ürün ile doğru ortaklar bulmak. En fazla mesaiyi ona harcıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir