Askerlik şubesi gibi ilçe

Tunceli'nin Hozat ilçe merkezinde 5 bin 111 erkek, bin 582 kadının yaşadığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TUNCELİ - Tunceli'nin Hozat ilçe merkezinde yaşayan 6 bin 693 kişinin yaklaşık yüzde 76'sının erkek, yüzde 24'ünün kadın olduğu bildirildi. İlçe Belediye Başkanı Cevdet Konak, Tunceli Üniversitesi'nden, kadın ve erkek nüfusu arasındaki bu farkın araştırılmasını talep edeceklerini bildirdi.
 
Belediye Başkanı Cevdet Konak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2012 sonuçlarına göre, ilçe merkezinin nüfusunun 6 bin 693 olduğunu, bunun 5 bin 111'inin erkek, bin 582'sinin kadın olduğunu söyledi.
 
Köylerle beraber toplam nüfusun 8 bin 661, bunun da 6 bin 117'sinin erkek, 2 bin 544'ünün kadın olduğunu dile getiren Konak, şöyle konuştu:
"Bölgenin yıllardır yaşamış olduğu sıkıntılı süreçlerden dolayı, yoğun bir göçün yaşanmasına rağmen Hozat kendi alanında yerleşimde, nüfusunu korumak için bir çaba sarf etti. Ancak 10 yıllık istatistiklere baktığımız zaman kadın nüfusunda her yıl yüzde 10-15 arası bir azalma var. Toplam erkek nüfusun içerisinde bin 500'e yakın asker nüfusu düşüldüğünde dahi erkek nüfusu kadın nüfusunun 3 katı kadardır. Biz bu nüfus artışındaki eşitsizliği, bir, ekonomik sebeplere bağlıyoruz. Bölgede yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı, genç yaşa gelmiş erkeklerimizin evlilik yapmaması, ikincisi belirli bir yaş gurubunda kadınları kaybetmemiz... Asıl önemli olan, bölgemizde yaşanan ekonomik, sosyal, siyasal sıkıntıların, aile, evlilik birlikteliklerinin önündeki en büyük engel olduğunu düşünüyoruz. Bölgede ve ilçemizde işsizliği önleyici tedbirler alınırsa, gençlerin, halkın ekonomik durumu refahı düzelirse inanıyoruz ki, nüfusumuz daha eşit bir şekilde çoğalacaktır."
 
Cevdet Konak, Tunceli Üniversitesi'ne başvuracaklarını belirterek, "Üniversitemizin, ilçemizde kadın ve erkek nüfusu arasındaki bu farkın araştırılması konusunda bir çalışma, araştırma yapmasını talep edeceğiz. Bunun sonuçlarını da raporlar halinde kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Tunceli Üniversitesi araştırma görevlisi Yalçın Çakmak da, konunun araştırılmaya değer olduğunu, kadın ve erkek nüfus arasındaki bu farkın, ilerleyen dönemlerde toplum açısından ciddi problemler oluşturacağını düşündüğünü aktardı.
 
İlçe sakinlerinden Murat Doğan ise, bu durumun, kadınların erken, erkeklerin geç ölmesinden kaynaklanmış olabileceğini dile getirdi.