Ata için gökyüzüne kalp

Türk Yıldızları, Anıtkabir üzerinde kalp çizdi. Solotürk ise bir F-16'nın uçabileceği en düşük hızda Anıtkabir üzerinden "yavaş geçiş" gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İlk defa gerçekleştirilen uçuş kapsamında Türk Yıldızları, Anıtkabir üzerinde kalp çizdi. Solotürk ise bir F-16'nın uçabileceği en düşük hızda Anıtkabir üzerinden "yavaş geçiş" gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve törene katılanlar saygı uçuşunu izledi.

Törende, İzcilik Federasyonuna bağlı 200 izci ile Ankara Kulübü seğmenleri de görev yaptı.

Devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.

Büyük Önder Atatürk anılıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında yurt genelinde, KKTC ile dış temsilciliklerde törenlerle anılıyor.

Taksim'de tören düzenlendi.

Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve diğer yetkililer katıldı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin tarafından anıta çelenk sunulmasının ardından saat 09.05'te sirenlerle saygı duruşunda bulunuldu. Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi.

Havalimanlarında tören

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 76. yılı dolayısıyla Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında da törenler düzenlendi.

Atatürk Havalimanı'nda dış hatlar terminalinde toplanan havalimanı çalışanları, saat 09.05'te sirenlerle bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Bu sırada havalimanında bulunan vatandaşlar da saygı duruşuna eşlik etti.

"Ata'ya saygı zinciri"

Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 76. yılı dolayısıyla Beşiktaş Meydanı'ndan Dolmabahçe Sarayı'nın girişine kadar Meclis-i Mebusan Caddesi boyunca "Ata'ya saygı zinciri" oluşturuldu.

Beşiktaş Meydanı'nda Beşiktaş Belediyesi ve CHP ilçe teşkilatı öncülüğünde bir araya gelen partililer ve vatandaşlar, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Büyük Türk bayrağı açan grup, Dolmabahçe Sarayı'nın girişine kadar yürüdü. Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla vatandaşlar "Ata'ya saygı zinciri" oluşturdu.

Saygı zincirine katılanlar arasında yer alan Beşiktaş taraftar grubu "Çarşı"nın üyeleri de "Çarşı" pankartı açtı.

Kentte sirenler sırasında vatandaşlar olduğu yerde durarak saygı duruşunda bulundu. Bazıları araçlarından çıkarken bazıları ise toplu ulaşım araçlarından inerek saygı duruşuna katıldı.

İnşaatı devam eden Vodafone Arena'da çalışan işçiler de stat inşaatının tepesine çıkarak saygı duruşunda bulundu. Stat inşaatının önündeki Türk bayrağı yarıya indirildi.

Türk bayrağı taşıyan motosikletli bir grup da Meclis-i Mebusan Caddesi boyunca tur atarak Dolmabahçe Sarayı'na geldi.

İzmir'de anma töreni

Atatürk'ün ebediyete intikalinin 76. yılı dolayısıyla İzmir'de anma töreni düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, CHP İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Birgül Ayman Güler, Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu'nun yanı sıra siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

 Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada çevre yollardaki trafik akışı da durdu, vatandaşlar da saygı duruşuna eşlik etti.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile göndere çekilen bayrak yarıya indirildi.

Törende "Anıt Şeref Defteri"ni imzalayan İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kurtuluş Savaşının önderi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikal edişinin 76. yılında sonsuz minnet, şükran ve rahmetle andığını belirtti.

Atatürk'ün büyük bir zaferle sonuçlandırdığı Kurtuluş Savaşı'yla Türk Milletinin ebediyen bağımsız yaşama hakkına sahip olduğunu ve tarih sahnesinde ilelebet payidar kalacağını bütün dünyaya gösterdiğini vurgulayan Toprak, Büyük Önder Atatürk'ün ileri görüşlülüğünün bir tezahürü olan fikirleri ve eserlerinin modern dünyanın sunduğu tüm imkanlardan azami derecede yararlanma imkanı sağladığını kaydetti.

Toprak, şu görüşleri ifade etti:

"Bu sayede eğitimden sağlığa, sanayileşmeden altyapıya, siyasetten ekonomiye her alanda gerçekleştirilen büyük atılımlarla medeniyet yarışının tüm hızıyla devam ettiği günümüz dünyasının etkin bir üyesi olarak kararlılıkla ilerliyoruz. Bağımsızlığımızdan ve kültürümüzden taviz vermeden, emanet bıraktığın Türkiye Cumhuriyetini muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkartarak ilelebet yaşatacağız."

Dış temsilciliklerde anma törenleri

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında dış temsilciliklerde düzenlenen törenlerle anıldı.

Atatürk’ün ölüm yıl dönümü nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bakanlar, askeri ve sivil yetkililer ve temsilciler katıldı.

Anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilerek yarıya indirildi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Eroğlu, anıt özel defterine şunları yazdı:

"Yüce atam, bir 10 Kasım’da daha seni anmak ve şükranlarımızı sunmak için huzurundayız. Devrimlerini ve ilkelerini özümsemiş olarak Kıbrıs Türk halkı açtığın yolda, gösterdiğin hedefler doğrultusunda çalışarak bugünlere ulaşmıştır.

Bedenin bizden ayrı olsa da aradan geçen onlarca yıla rağmen fikirlerinle içimizde yaşıyorsun. Büyük bir ileri görüşlülükle ortaya koyduğun düşünce sistemin ve ilkelerin bugün de bizi aydınlatmaya ve yol göstericimiz olmaya devam ediyor. Ebediyete intikalinin 76. yıl dönümünde aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz."

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da anıt özel defterine, "Ebediyete intikal edişinin 76. yılında Türk ulusuna bıraktığın en yüce eserin olan Türkiye Cumhuriyeti’ni birlik ve beraberlik içerisinde sonsuza dek yaşatma azminde olduğumuzu, manevi huzurunda bir kez daha tekrarlıyoruz. İlkelerin ışığında Cumhuriyetimizin değerlerini her koşulda korumak sorumluluğunu daima hatırlayarak, çağdaş uygarlık hedefini aşma doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz. Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle gösterdiğin hedefler doğrultusunda güç ve gönül birliği içinde aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun" satırlarını yazdı.

Kırgızistan

kirgizistan_d.jpg

Atatürk’ün ebediyete intikalinin 76. yılı dolayısıyla Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Atatürk heykelinin yer aldığı Atatürk Parkı'nda da tören düzenlendi.

Törene Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği yetkilileri, Bişkek’teki Türk okullarında görevli öğretmenler ve öğrenciler, Ahıska Türkleri Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve bu ülkede yaşayan Türkler katıldı.

Saygı duruşundan sonra Kırgızistan ile Türkiye milli marşlarının okunduğu törende konuşan Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 76. yılı dolayısıyla ata topraklarında bugün anmak için toplandıklarını belirtti.

Kılıç, büyük devletlerin iki önemli özelliğe sahip olduğunu belirterek, “Büyük devletler büyük liderler ve kahramanlar çıkarırlar. Onları unutmazlar ve onları anarlar. Bu iki unsur bir arada olmazsa büyük devlet olunmaz. Büyük liderler çıkaran devletler olmuştur. Ama onları anmayan ve onları yad etmeyen milletler zamanla yok olup gitmiştir” dedi.

Atatürk’ün üstün meziyetlerini ve askeri dehasını bugün çok iyi anladıklarını vurgulayan Kılıç, kendisine  minnettar olduklarının altını çizdi.

Ukrayna

Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de anıldı. Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nde düzenlenen törene büyükelçilik çalışanlarının yanı sıra işadamları, öğrenciler, Ukrayna'da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törende, Türk bayrağı yarıya indirilirken bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Askeri İdari Ateşe Soner Özgür, "Bizler Yüce Atatürk’ün izinde olmayı büyük bir onur ve gurur vesilesi sayıyoruz. Bizlere emanet ettiği modern Türkiye Cumhuriyeti'ni belirttiği düzeye çıkartmak için yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz. Ruhun şad olsun, nur içinde yat" dedi.