”Atatürk bir aksiyon adamıdır”

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca düzenlenen "10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni"ne konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Atatürk'ün çağın ruhunu anlayan, ileri görüşlü barışçı bir lider olduğunu bütün dünya görmüştür. O aslında imkansız gibi görünen fikirleri, büyük cesaretle hayata geçiren bir aksiyon adamıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca düzenlenen "10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni"ne yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün ebediyete intikalinin 70. yıl dönümünde herkesin aynı duygular ve hissiyatlar içinde olduğuna inandığını söyledi.

Bugün milletçe hem Atatürk'ün aziz hatırasının saygıyla yad edildiğini, hem de temelini attığı Türkiye Cumhuriyeti'nin başarılarıyla iftihar edildiğini belirten Gül, şunları kaydetti:

"Aslında bu anma toplantıları vatanın hangi şartlar altında nasıl kurtarıldığını, ne bedeller ödendiğini, ne büyük mücadeleler verildiğini hatırlamamız ve yeni nesillere en iyi şekilde anlatmamız için bize vesile olmuştur. Birkaç gün önce Atatürk'ün 'en büyük eserim' dediği Cumhuriyetimizin 85. kuruluş yıl dönümünü coşkuyla kutladık. Milletimiz bu özel günlerde birlik ve beraberliğini, Cumhuriyet'in değerleri etrafında ne kadar sıkı kenetlendiğini en güzel şekilde göstermektedir."

Cumhurbaşkanı Gül, uzun savaşlardan sonra tamamen harap olmuş, tükenmiş, imkansızlıklar içindeki bir ülkenin üreten, gelişen, modern ve dinamik bir ülkeye dönüştürülmesinin kolay bir iş olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nitekim, Türkiye'nin yakın tarihini inceleyen bilimsel çalışmalarda bu hususa özel vurgu yapmaktadırlar. Atatürk'ün liderlik vasıflarını ve başarısını takdirle ve hayranlıkla teyit etmekte ve yad etmektedirler. Gerçekten Atatürk'ün çağın ruhunu anlayan, ileri görüşlü barışçı bir lider olduğunu bütün dünya görmüştür. O aslında imkansız gibi görünen fikirleri, büyük cesaretle hayata geçiren bir aksiyon adamıdır. Türk milletinin tabiatına en uygun idare şekli olarak gördüğü Cumhuriyeti kurması ve bunu bizlere emanet etmesi bunun en güzel ispatıdır.

O'nun öncülüğünde hayata geçirilin inkılap ve reformlar, demokratik, modern, hür ve müreffeh Türkiye'nin temellerini atarak, büyük bir dönüşüm ve modernleşme sürecini başlatmıştır. Cumhuriyet, donuk ve statik bir süreç değildir. Demokrasinin insan hak ve özgürlüklerinin gelişmesine imkan tanıyan bir yapıdır. Dinamik ve yenilikçi bir süreçtir. Devamlı ilerlemeyi, dünyayla rekabet etmeyi ve yarış halinde olmayı gerektirir. Atatürk, bunu bizzat kendisi öngörmüş ve Cumhuriyeti yeniliklere uyum gösterecek bir yapıda kurmuştur."