Atatürk Havalimanı'nın kısa pisti açıldı

Dört ay süren çalışmalar sonucu 2 bin 600 metre uzatılan pist, 210 milyon liraya mal oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Onarım ve pist uzatma çalışmaları tamamlanan, Atatürk Havalimanı'ndaki 06-24 olarak bilinen ve dünyanın manyetik ekseninde kuzeye doğru meydana gelen kayma nedeniyle bugünden itibaren 05-23 diye adlandırılacak olan pist, hava trafiğine yeniden açıldı.

Onarım ve pist uzatma çalışmaları nedeniyle 8 Mart 2010 tarihinde hava trafiğine kapatılan 2300 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki 06-24 pisti, yaklaşık 4 ay süren çalışmaların ardından 300 metre uzatılarak yeniden hizmete alındı.

Piste ilk uçak saat 09.30'da indi. THY'nin TK 2577 seferiyle Denizli Çardak Havaalanı'ndan kalkan Boing 737-800 tipi "Mudanya" adlı yolcu uçağı, saat 09.30'da Atatürk Havalimanı 06-24 pistine teker koydu. Bu uçağın inişinin ardından İzmir Adnan Menderes Havaalanı'ndan kalkan Onur Havayollarının O 51 sefer sayılı yolcu uçağı da saat 09.35'te onarımı ve uzatma çalışması tamamlanan piste indi.

Piste yapılanlar ve ilkler

Pist onarım ve uzatma işlemleri sırasında mevcut pistin beton düzeyi özel giyotin makinesiyle çatlatılarak sıkıştırıldı. Pistin ortasındaki yaklaşık 7 metrelik çukur bölge kırma taş dolgu malzemesiyle dolduruldu. Piste kapalı ve açık drenaj sistemleri yapıldı. CAT 3 sisteminin altyapısı hazırlandı. 5 adet yüksek sürat taksi yolu yapılarak, bağlantı taksi yollarının sayısı ikiden üçe çıkarıldı.

Pist uzatma çalışmaları sırasında bazı ilklere de imza atıldı. İlk kez, beton üzerine güvenli bir şekilde asfalt kaplama yapılmasına imkan sağlayan çatlak önleme tabakası yapıldı. Pistte aşınma tabakası olarak ilk kez taşmastik asfalt kullanıldı. Taşmastik asfalt, gözenekli ve pürüzlü yapısı sayesinde sürtünme katsayısını artırarak frenleme mesafesini kısaltıp, yağışlı havalarda su yastığı oluşmasına da engel oluyor.

Pist yapımında ilk kez cam elyaftan asfalt güçlendirme malzemesi kullanıldı. Pistteki CAT 2 standartlarındaki aydınlatma sistemi CAT 3'e çevrilerek yönlendirme sistemi uygulandı.

Pistin onarım ve uzatma işi toplam 210 milyon TL'ye mal oldu.

Bu arada, Atatürk Havalimanı'nda 06-24 pistinin kapalı olduğu dönemde izin verilmeyen tarifesiz kargo, görerek uçuş, teknik iniş, divert, iş uçuşları gibi münferit uçuşlara yeniden izin verildi.

Öte yandan, dünyanın manyetik ekseninde kuzeye doğru meydana gelen kayma nedeniyle bugün açılan 06-24 pisti bugünden itibaren 05-23, 18-36 paralel pistleri de 17-35 diye adlandırılacak.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir