Ateşkes için verilen süre bugün doluyor

BM'nin Suriye'ye ateşkes için verdiği süre bugün doluyor ancak Esad'ın orduları saldırılarını sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
BEYRUT - Suriye ordusu, Birleşmiş Milletler'in önerdiği ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesi için tanınan sürenin sonu yaklaşırken, dün Türkiye sınırında ateş açtı ve ülke genelinde sivil yerleşimlere saldırılarını sürdürdü.
 
Geçen yıl Mart ayında başlayan ayaklanmada barış sağlanması için BM ile Arap Birliği'nin ortak temsilcisi Kofi Annan tarafından hazırlanan plan, Suriye'de çözüm için şimdiye kadar ortaya çıkan en kapsamlı girişim oldu.
 
Annan bugün Hatay'da Suriyeli sığınmacıların barındığı kampları ziyaret edecek. Rusya ise konuyu bugün Moskova'da Suriye dışişleri bakanı ile görüşecek.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan, Annan'a söz verdiği gibi bugünden itibaren yerleşim yerlerinden ordusunu çekme vaadini yerine getirip getirmeyeceği konusunda hiçbir açıklama gelmedi.
 
Esad'ın Pazar günü muhalif güçlerden ateşkese uyacakları yolunda yazılı güvence istemesi ve Suriye ordusunun ülke genelindeki saldırıları, 12 Nisan günü TSI 0600'da her iki tarafın da kapsamlı bir ateşkesi başlatmış olmalarını öngören Annan plan için fazla umut bırakmadı.
 
Plana göre Esad'ın bugün askerlerini çekmeye başlamış olması, silahlı muhalif güçlerin de 48 saat sonra ateşkese uymaları gerekiyordu.
Türkiye sınırında dün meydana gelen olayda Suriye askerleri Kilis'teki mülteci kampının yakınında ateş açarak kampta beş kişiyi yaraladılar. Lübnan sınırında ateş açan Suriye askerleri de bir Lübnanlı gazeteciyi öldürdüler.
 
Türkiye sınırı yakınındaki İdlib vilayetindeki muhalifler, askerlerin bu hafta başından beri çok sayıda insanı öldürdüğünü, genç erkekleri topluca infaz ettiğini söylediler. Bazı isyancılar ise ordunun Hama kenti yakında bombaladıkları bir köyde kadın ve çocuklar dahil 30 kişiyi öldürdüklerini söylediler.
Eylemci Muhammed Abdullah, "Dünya Esad'a bir mühlet tanıdı, o bunu fırsat olarak gördü" dedi.
 
Bu arada isyancıların oluşturduğu silahlı güçlerin de bir ateşkes hazırlığı içinde olmadıkları görülüyor. İsyancılar ordu birliklerine her fırsatta öldürücü darbeler vurmayı sürdürüyor.
 
Moskova'da görüşmeler 
Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim bugün Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşecek. Lavrov'un sözcüsü, Rusya'nın muhalefetle görüşmelere girmesi için Suriye yönetimiyle temasta olduklarını ancak Rusya'nın yabancı müdahalesine karşı olduğunu söyledi.
Beyrut Amerikan Üniversitesindeki İssam Farad Enstitüsü başkanı Rami Huri, bu hafta beklenen ateşkes için umutların zaten çok büyük olmadığını söyledi.
Huri, "Artık herkesin safı belirlendi. Arap dünyasının çoğu, Türkiye ve Batı, Suriye rejiminin yıkılmasını istediklerini açıkça söylediler. Bunun için giderek daha çok çaba gösterecekler" dedi.
"Sorun Rusların ve Çinlilerin kendi silahsız halkına karşı böylesine korkunç şeyler yapan bir rejimin yanında yer almaya ne kadar devam edeceklerinde. Ruslar ve Çinliler gibi inatçı ve tecrübeli oyuncuların bile geri adım atacakları bir nokta vardır."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir