Atik Ali Paşa Camii, yıpranmış görüntüsünden kurtuluyor

Zincirlikuyu, Karagümrük, Vasat Ali Paşa camileri olarak da bilinen Atik Ali Paşa Camii, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 2 milyon 116 bin TL bedelle tarihe kazandırılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - İstanbul İl Özel İdaresi, tarihi yapıları yenileme sürecine Fatih Fevzi Paşa Caddesi’nde yer alan Atik Ali Paşa Camii’ni de ekledi. Zincirlikuyu, Karagümrük, Vasat Ali Paşa camileri olarak da bilinen cami, birçok kez onarım gördü. 1648 depreminde son cemaat kemerleri tamamen, minaresi de şerefesine kadar yıkılan caminin 1960’lara kadar ahşap olarak kalan son cemaat yeri, temel izlerine göre yeniden yapıldı. 
Yenileme çalışmalarının devam ettiği camide geçici çatı yapımı tamamlandı. İç mekandaki sıva, kurşun sökümleri ve minaredeki çalışmalar ise devam ediyor. 2 milyon 116 bin TL ile yenilenen Atik Ali Paşa Camii’nde restorasyon çalışmalarının 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor.
 
Mimari yüzü
II. Bayezid devri sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından yaptırıldığı bilinen cami iki sıra kesme taş, üç sıra tuğla ile inşa edilmiştir. Plan olarak iki kare ayak üzerinde altı kubbelidir. Son cemaat yeri de kesme taştan kare dört ayaküstünde üç kubbe ile örtülüdür. Kemerlere isabet eden yerlerde, dış duvarlarda istinat ayakları mevcuttur. Kemerler son tamirde dışta taş, içeride tuğla ile örülmüştür. Altta ve üstte sekizer pencere vardır. Ayrıca mihrap duvarında üstte iki yuvarlak pencere daha bulunur. Cümle kapısı da kesme taştan dışarı çıkık, üstte sivri kemerli, sade silmelidir.