Atık lobisinin gözü Bursa'da

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Verimli tarım arazilerinin yoğunlukta bulunduğu Marmara Bölgesi'nde çevreyi tehdit eden tesis kurma çabalarını anlamakta güçlük çekiyorum.

Karacabey ovasına yapılmak istenen çimento fabrikası, ardından Mustafakemalpaşa İnatlar Köyü'nde 'Endüstriyel- Tıbbi Atık Bertaraf ve Atıktan Enerji Dönüşüm Tesisi' tepkiler üzerine durdurulurken, şimdi de Yenişehir'e kısa adıyla MESS olarak tanınan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Endüstriyel Atık Tesisi, Mustafakemalpaşa OSB sınırları içerisine de Marzinc Marmara Geri Kazanım San ve Tic AŞ tarafından 'Baca Tozu Geri Kazanım Tesisi' adı altında tehlikeli atık geri dönüşüm tesisi kurmak için büyük bir mücadele yaşandığı belirtiliyor. Hatta öyle bir noktaya gelindi ki Mustafakemalpaşa'daki yatırıma karşı olan AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu yerel bir gazeteye verdiği demeçte hayatının tehlikede olduğunu iddia etti.

Tarım arazilerine yapılmak istenen bu yatırımları ÇED raporlarının alınabilmesi için bölgede yapılan toplantılarda halkın tepkisi ile öğreniyoruz. Şükür ki artık bilinçli bir toplum haline geldik ve koyun gibi her önümüze konulana atlamıyoruz. Bilinç sahibi halkımız kendisine zarar verecek her türlü konu karşısında tek vücut olabiliyor. Ama ilginç olan ısrarla tarım bölgelerine tesisler yapma sevdamız.Buna devletin de çanak tutması. (Son teşvik yasasında 1.bölgede yer alan Bursa'da tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri teşvik ediliyor.)

Batı'dan Doğu'ya doğru yola çıktığımızda Bilecik de dahil kıraç verimsiz, ekim yapılamayan onca araziyi görüyoruz. Bu arazileri kullanamadığımıza göre geri bu tür tesisleri niye buralara yapmak istemiyoruz, sorusu geliyor aklımıza. Bu tesisleri yapmak için ortaya çıkanlar ÇED raporu alabilmek için gittikleri köylerde halkı istihdam silahı ile vurmaya çalışıyorlar. 'Efendim tesisimizde bilmem kaç kişi çalışacak. Bu işçileri yöre halkından alacağız. Çalışan sayısı ile hane halkını çarptığımızda bilmem kaç aile buradan ekmek yiyecek' falan, filan. Çok güzel de Bursa zaten ilçeleri ile birlikte sanayiye doymuş bir il. İlçelerde de tarımda çalışan sayısı yadsınamayacak kadar çok. Madem ülke ekonomisine katkı sağlayacaksınız, o zaman gidin Anadolu'nun iç ve doğu kısımlarına, oralarda binlerce insan iş bekliyor. Yapın tesisinizi oraya. Hem verimli tarım arazilerimizi kurtarırsınız hem de o bölgelerdeki ekonomik büyümeye katkı sağlarsınız. Mecbur musunuz verimli arazilerin üzerine zaten fazlasıyla olan sanayi tesislerine yenilerini eklemeye?

Tarım arazilerindeki talan bölge insanın haklı tepkileri ile şimdilik durduruldu. Hatırlatmakta fayda görüyorum. Atık tesisleri daha fazla çevre kirliliğinin önüne geçmek adına gerekli ama burada hassas olmamız gereken nokta bu tesislerin yer seçimi. Bursa'da ısrarcı olan bu inatçı lobinin bir sonraki hamlesi ne olacak, bekleyip göreceğiz.