Atık yağları bakın nasıl değerlendiriyorlar
AYDIN - Aydın'ın birçok köyünde yıl boyunca kullandıkları atık yağları biriktirerek sabuna dönüştüren köylüler, çevre kirliliğini önlemenin yanı sıra ekonomiye katkı sağlıyor.
[PAGE]
Ortaklar beldesine bağlı Dereköy'de ikamet eden Nurcan Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylülerin yıl boyunca kızartma yağlarını dökmeyerek biriktirdiğini, yaz öncesinde bunları bir araya getirerek sabun yaptıklarını söyledi.
[PAGE]
Sabun yapımının köylerde yıllardan beri geleneksel olarak sürdürüldüğünü belirten Kılınç, şunları kaydetti:
"Kızartma yağlarını dökmeyerek biriktiriyoruz. Tüm köylüler yılda bir kere yaz öncesi bir araya gelerek bunları birleştiriyoruz. Toplanan atık yağ önce temizlenmesi için suda kaynatılıyor. Ardından içine 5 kilo atık yağa 1 kilo denk gelecek ölçüde kostik dökülüp sabun kıvamını alıncaya kadar 5-6 saat daha kaynatılıyor ve sonrasında kuruması için kalıplara dökülüyor. 2 gün sonra katılaşan sabun kesilip yeniden kurumaya bırakılıyor. Son olarak hazır olan sabun, atık yağ getiren köylüler arasında paylaştırılıyor. 63 yaşındayım ve kendimi bildiğimden beri bu gelenek devam ediyor. Çocukluğumdan beri köyümüzde sabun satın alındığını bilmem."
[PAGE]
"Kaynaşmaya da vesile oluyor"
Atık yağlardan sabun yapmayı büyüklerinden öğrendiğini söyleyen 65 yaşındaki Hayriye Kılıçarslan da bundan büyük zevk aldıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Yıl boyunca bidonlarda biriktirdiğimiz atık yağları sabuna dönüştürmek çok güzel. Atık yağlardan sabun yapımı kaynaşmaya da vesile oluyor. Bu vesileyle köylülerle bir araya geliyoruz, kaynaşıp muhabbet ediyoruz. En sağlıklı ve güzel sabunun, yaptığımız zeytinyağı sabunu olduğunu düşünüyorum. Bundan başka da sabun kullanmıyorum."
[PAGE]
"Zeytinyağı son damlasına kadar kullanılarak israf engelleniyor"
Emekli İngilizce Öğretmeni Gönül Özbilgi de ise yıl boyunca biriktirdiği kızartma yağlarını köylülerle birlikte sabuna dönüştürdüğünü kaydetti.
Köylerde yaşatılan bu geleneğin çevre kirliliğini önleme açısından çok önemli olduğuna işaret eden Özbilgi, "Öncelikle köylerde yüzyıllardır sürdürülen bu gelenek sayesinde atık yağlar dökülmeyip çevreye büyük katkı sağlanıyor. Kızartma yağlarının yanı sıra zeytinyağlarının stoklandığı büyük bidonların dibinde kalan posa yağları da biriktirilip sabuna dönüştürülüyor. Böylelikle zeytinyağı son damlasına kadar kullanılarak israf engelleniyor, ekonomik anlamda köylüler sabuna para vermeyerek kazanç elde etmiş oluyor" dedi.
[PAGE]
Özbilgi sabunun, renk ve koku vermek amacıyla eklenen katkı maddelerinden hiçbirini içermediği için son derece sağlıklı bir yapıya sahip olduğuna değinerek, geleneğin tüm Türkiye'ye örnek olması gerektiğini ifade etti.