ATM'den altın çekilecek

Kuveyt Türk ATM'lerinden vatandaşa sertifikalı 1 ve 2,5 gram altın verme çalışmalarının bu yılın ilk yarısında hayata geçmesi planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Altın fiyatlarındaki yükseliş, bankacılık sektöründe altına dayalı ürün çeşitliliğini her geçen gün artırıyor.

Kuveyt Türk Katılım Bankası, ATM'den gram altın çekilmesine ve İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) ile yaptığı işbirliği kapsamında vatandaşın, elindeki altını şubelerinde bozdurmasına imkan sağlayacak.  

Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Eylül 2010 verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün altın tasarrufunda 1,3 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirterek, sektörde altın tasarruflarının "tırmanışta" olduğunu, fiyatlardaki yükselişin altın tasarruf miktarını ve ürün çeşitliliğini artırdığını söyledi.

Türkiye'nin altın kullanımı ve ithalatında dünyadaki ilk 3-4 ülkeden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz,  "2000 yılı ve sonrasına bakıldığında Türkiye'nin altın ithalatının arttığını ve bunun çok azının ihraç edildiğini görüyoruz. 10 yılda ithalat ve ihracat arasındaki fark 50 milyar dolardan fazla. Yani içeride ciddi miktarda altın kalıyor. Bu fark, bankacılık sektöründeki mevduatın yüzde 10'u demek... Hane halkının altın tasarruf bakiyesi büyük. Bu tasarrufu bankalara çekmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Sektör olarak Türkiye'deki altın stoğunun yüzde 20'sini bankalara çekmeleri halinde önümüzdeki 10 yıl içerisinde 20 milyar dolarlık bir rakam görebileceklerini belirten Yılmaz, "Bankacılık sektörü bu rakamı çekebilir. Sektör bu anlamda hızlı gelişiyor. Her yıl kendini ikiye katlıyor. Sektör henüz pastanın çok azına dokunabilmiş durumda. Türkiye'de 100 milyar dolarlık bir altın stoğu varsa bunun sadece 1,3 milyar doları bankalarda, gerisi hala yastık altında bulunuyor" dedi.

Yılmaz, Türkiye'nin dünyada 4. büyük altın tüketicisi olmasının, ülkede altın birikiminin fazla olduğu anlamına geldiğini,, Batı'da Türkiye'deki gibi altın toplayan bankalar bulunmadığını ifade ederek, vatandaşın, kendilerinden elindeki altını banka şubesinde bozdurup hesaba dönüştürme isteği olduğunu, bu taleplerin artması sonucu İAR ile bir işbirliği yaptıklarını söyledi.

"Dünya'da bir ilk"

Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz, önümüzdeki dönem için Kuveyt Türk ATM'lerinden vatandaşa sertifikalı 1 ve 2,5 gram altın verme çalışmaları bulunduğunu ifade ederek, vatandaşların bu ATM'lerden hesabındaki altını çekebileceği gibi Kuveyt Türk'te hesabı olmazsa bile para ya da kredi kartıyla gram altın satın alabileceğini bildirdi.

ATM'den gram altının çekilmesine imkan veren uygulamanın bu yılın ilk yarısında hayata geçmesini planladıklarını kaydeden Yılmaz, bir ATM firmasının kendi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda şu anda ATM'yi altın vermeye uygun dizayn etmeye çalıştığını, ATM'lerden altın çekmenin dünyada bir "ilk" olacağını söyledi. 

Kuveyt Türk'te 45 yaş ve üstü müşterilerinin mevduat, 30-35 yaş arasındaki müşterilerinin ise altın yatırımını tercih ettiğini belirten Yılmaz, Türkiye'nin genç nüfusu dikkate alındığında, bu durumun altın hesaplarına olan ilginin artacağını gösterdiğini kaydetti.

Yılmaz, altın bankacılığında geçen yıl bekledikleri düzeyde gelişme kaydettiklerini, Kuveyt Türk'ün altın bankacılığında "önde gelen" bankalardan biri olduğunu belirterek, "Altında öncü bir rolümüz var. Ürünlerimizi çeşitlendiriyoruz. Yeni ürünler geliştirmeye yönelik çalışmalarımız da sürüyor" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir