ATO, sahte gıda üreticilerini cezalandıracak

Aygün, "Bakanlığın olumsuzluk tespit ettiği marka ve üreticileri kamuoyuna açıklamasını istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda maddeleri üzerinde yaptığı denetimlerin sonuçlarını ürün bazında açıklayıp, marka ve üreticilerini gizlemesinin, vatandaşların bütün ürünlere kuşkuyla bakmasına yol açtığını öne sürerek, "Bu durum dürüst çalışan üreticiyi, esnafı ve tüccarı da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden Bakanlığın bu ürünlerin markasını, üreticisini, satıcısını kamuoyuna açıklamasını istiyoruz" dedi.

Aygün, yazılı açıklamasında, tüketiciler ile dürüst çalışan esnaf ve tüccarı korumak amacıyla sahte ve sağlığa aykırı gıda üreten ve satanların Odaları tarafından cezalandırılacağını ifade ederek, halkın sağlığını tehdit edenlere göz yummayacaklarını ve aralarında barındırmayacaklarını bildirdi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı denetim ve analizlerde 1186 gıda ürününde olumsuzluk tespit edildiğini ve bu ürünlerin sahiplerine Bakanlığın 6,5 milyon lira idari para cezası uyguladığını hatırlattı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e bir mektup gönderen Aygün, söz konusu olumsuz gıdaları üretenlerin ve satanların, odaları tarafından da cezalandırılabilmesi için bu ürünlerin markalarını, üreticisi şirket ve şahıslarla satıcılarının isimlerini talep etti.

Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı, sorunlu ürünlerin markalarını, üreticilerini ve satıcılarını kamuoyuna açıklayarak dürüst çalışan, standartlara uygun üretim ve satış yapanları koruması gerektiğini kaydetti. Odaların da bu tür sağlığa aykırı ürün üreten ve satanlara seyirci kalamayacağını ifade eden Aygün, TOBB Yasası'nın da bu tür suçluların cezalandırmaları konusunda Odalara görev verdiğini bildirdi.

Odaların verebileceği cezalar

Aygün, verilecek cezalarla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"TOBB Yasası'nın 87'nci maddesinin (a) fıkrası söz konusu fiilleri işleyen üyelere 'uyarma cezası', (b) fıkrası 'kınama cezası', (c) fıkrası 'üyelikten geçici çıkarma cezası', (d) fıkrası ise 'üyelikten uzun süreli çıkarma' cezası öngörmektedir. Üyelikten geçici olarak çıkarılanlar bu sürede ihalelere giremeyecekleri gibi oda sicil belgesinin ibrazını gerektiren hiçbir işlemi yapamazlar. Yasanın 93'üncü maddesi de 'imalatta, mal ve hizmet arzında sağlık kurallarına uymayanlara, ölçü ve tartı aletlerini hileli bir şekilde kullananlara ve hileli, karışık ve standartlara aykırı ve kalitesiz mal imal edip satanlara yıllık aidatlarının on katı tutarında' idari para cezası verilmesini öngörüyor.

Yani ürettiği ve sattığı gıda ürünleri analizlerde olumsuz çıkan üreticilere 5 milyar liraya kadar idari para cezası ve üyelikten çıkarma cezası verebiliriz. Bir yıl içinde ikinci defa aynı suçu işleyenlere ise 10 milyar liraya kadar para cezası ve üyelikten çıkarma cezası uygulanabilir."

Aygün, tüketicilerin de sadece gıda maddeleri ve diğer tüm ürünlerle ilgili şikayetlerini her zaman Ankara Ticaret Odası Disiplin Kurulu'na bildirebileceklerini hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir