Avangart, okurla buluşuyor

Modadan, otomotive pek çok alanda öncü olacak Avangart 8 Şubat’ta geliyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – DÜNYA Gazetesi tarafından her ayın ikinci salı günü okurlarına sunulacak olan Avangart Dergisi’nin ilk sayısı, 8 Şubat’ta piyasada olacak.

DÜNYA Gazetesi okur profili düşünülerek hazırlanan bu dergi de modadan, otomotive, emlak piyasasından, sanata, teknoloji ve lezzete kadar pek çok konu karşılaştırmalı olarak yer alacak.

Gentleman Dergisi ekibi tarafından hazırlanan bu dergiyle ilgili olarak Genel Yayın Yönetmeni Feyzan E. Top ile görüştük.

> Neden Avangart’ı çıkarmaya karar verdiniz?

DÜNYA Gazetesi 30 yıldır ekonomi ve politika alanında Türkiye’de okurlarına hizmet veren bir ekonomi gazetesi. Avangart, bizim uzun yıllardır çıkarmayı düşündüğümüz ancak bundan 5 buçuk yıl evvel Milano Finanza ortaklığıyla, Gentleman’ı çıkartmamızla biraz rölantiye aldığımız bir fikirdi. ‘Neden Avangart’ diye soracak olursanız, değişen dünyada, değişen Türkiye’mizde para farklı farklı anlamlar ifade etmeye başladı. Örneğin eskiden hisse senedi, bono ve emlak almak çok modayken, şimdi yavaş yavaş para sahipleri tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye başladı.

Sanat eserlerine yönelmekte, otomobil alışkanlıklarını farklılaştırmakta, klasik otomobillere yönelmekte, kısacası paralarını farklı şekillerde değerlendirmekten hoşlanmakta. Eskiden hatırlarsanız kooperatifler vardı, bir inşaata sıfırdan girmek modaydı. Şimdi aldığınız emlak ne kadar pahalı olursa olsun sonradan kazancınız çok yüksek oluyor, kiralar da değişti. Türkiye’de son 10 yıllık süreç içinde mantalite değişikliği var. Tabii nüfusun genç oluşu da bunu tetikliyor.

Biz de DÜNYA Grubu olarak bu farklı tutumu gazetemizde bir şekilde size yansıtmaya çalıştık. Ancak reklam verenlerimizle birlikte biz de bu farklı tutumun farklı bir yayınla sizlere ulaşması gerektiğini  düşündük. Az önce de bahsettiğim gibi Gentleman Dergisi, bunu biraz kırdı. Gentleman Dergisi ile lüks sektörünü çok iyi bir şekilde öğrendik. Büyük markalarla çalışmayı öğrendik. Markaları tanıdık, lüks katalogları yaptık, bankalarla çalıştık, geceler düzenledik düzenlemeye de devam ediyoruz. Gentleman Dergisi hala her üç ayda bir çıkıyor.

Ancak Gentleman Dergisi’nde bizi kısıtlayan şöyle bir şey vardı. Baskı adedinde daha azdık, ulaştığımız kitle daha çok erkek egemen bir okur kitlesiydi, A Plus’tı ve yeri geliyordu bütün okurlara vermek istediğimiz şeyi, belli bir zümreye hitap ederek kısıtlıyorduk. Bu da bizi üzüyordu. Nitekim ekibimizdeki bütün arkadaşlarımız gazeteci oldukları için bazı araştırmaları yapmak istiyorlardı. Fakat Gentleman’ın kendine has bir üslubu olduğu için bazı şeyleri kısıtlıyorduk. Ama dergi çok başarılı gidiyordu.

Bu dergide elde ettiğimiz başarıyı, biraz daha yaygınlaştırmak istedik açıkçası. Çünkü erkek lüks sektöründe tek lider dergi Gentleman Dergisi. Hal böyle olunca, biz de dedik ki elimizde DÜNYA Gazetesi gibi Türkiye’de ekonomide lider bir yayın varken, neden bununla Gentleman’daki gücümüzle birleştirmeyelim? Ve lüksü, trendleri daha geniş kitleye yaymayalım? İşte Avangart bu şekilde ortaya çıktı.

> Avangart’ın farkı ne olacak?

Avangart’ın işadamının otomobilinde, öğlen aralarında okuyabileceği, hafta sonu ayağını hafifçe kanepeye uzatıp iki dakika karıştırıp, içindeki bilgileri okuyup genel bir fikir edinebileceği, üstünde, kafasında bazı şeylerin canlanabileceği bir yayın olmasını istedik. Avangart’ta, biz bilgileri hap bilgi haline getirmeye çalıştık. Burada uzun makaleler bulmayacaksınız. Aksine, karşılaştırmalar bulacaksınız.

Mesela bu ayki dosyamızı Sevgililer Günü’ne ayırdık. Sevgililer Günü’nün bile Türkiye’de inanılmaz bir ekonomisi var, bunu kimse görmezden gelemez. İnanılmaz bir bütçesi var. Çok yüksek bütçesi olanlar, 100 bin-200 bin dolara sevgilisine bir saat alıyor. Ama bütçesi düşük olanlar da mesela bir çerçeve alıyor. İşte biz bu iki zümreyi, ortak bir noktada bir araya getirmek istedik. Tabii ki zor bir iş yaptığımız. Çünkü ikisi birbirinden çok farklı işler. Ama yavaş yavaş ‘trendsetter’lığın, lüks bilincinin parayla ilgili olmadığını göstermek istiyoruz.

Elbette ki para önemli bir unsur ama yazık ki çok para sahibi de kullandığı markanın ne işlevi olduğunu, hangi materyalden yapıldığını veya aldığı çiçeklerin nadide olup olmadığını bilmiyor. Aslında iki tarafın da birbirinden kopuk noktaları var. İşte biz Avangart’ta da bu iki farklı mantaliteyi yakınlaştırarak, bambaşka bir şey elde etmek istedik.

> Avangart’ın içinde olduğu alanda rekabet nasıl, derginiz bu anlamda nasıl bir strateji izleyecek?

Avangart bizim aslında Financial Times’ın How To Spend ekinden esinlenerek yaptığımız bir dergi. Ama tabii ki bunun Türk versiyonu. How to Spend’de bir çok prodüksiyona yer verilir, moda çok ağırlıklıdır.

Mesela mart sayımızda, modaya daha çok ağırlık vereceğiz. Çünkü beklediğimizin çok üstünde ilan aldık. Bu bizi çok sevindirdi ama haliyle de biraz kısıtladı. Hal böyle olunca, biz de daha zip bilgiler elde etmek istedik. Onun için How To Spend’in Türk versiyonu olsun istedik. Bu bizim yıllardır dediğim gibi hayalini sürdüğümüz bir projeydi. Büyük formatta dergiyi basmak istemedik. Gazetenin içine girmesi çok önemliydi, haylice fazla baskı adedi var.

Gazetenin abonesi kadar basılıyor Avangart. Uzun bir baskı süreci var. İstiyoruz ki insanlar, işadamları ve işkadınlarımız bu dergiye çok vakit ayırmasınlar. Kısaca okusunlar, bilgi edinsinler ve dergiyi kapattıklarında zihinlerinde, mantıklarında farklı bir şeyler uyandıralım. Çok büyük cümleler kuramayacağım Avangart dergisi için.

Çünkü maalesef Türkiye’de, bir kuaför dergisinde hem dekorasyonu bulursunuz hem kadını bulursunuz hem erkeği bulursunuz hem otel bulursunuz hem spor bulursunuz. İşte bu dergicilik değildir. Yazık ki biz yıllardır bununla gittik. Bu kuaför dergileri bizim genel standart bakışımızı oluşturdu. Oysa dergicilik bunun dışında bir şeydir. Dergicilik belli alanlarda uzmanlaştırmayı gerektirir. Biz de burada hem de lüks sektöründeki deneyimlerimizi hem de gazetecilik anlayışımızı sizlere vereceğiz. Ve dediğim gibi hep bir karşılaştırma unsuru olacak dergide. Mesela bu ay, Sevgililer Günü olduğu için İstanbul’un en seçkin ve en pahalı 10 çiçekçisini yazdık size.

Burada bütün irtibat numaraları da var. Çünkü ulaşmak çok önemli. Pek çok şeyi Google’dan arayabilirsiniz fakat bir şey hakkında spesifik bilgi edinmek pek de mümkün değil. Bir ürün hakkında detay bilgi alabilirsiniz ama onu sınıflamak bambaşka bir iştir. İşte biz Google’dan bulamayacağınız ve okurda farklı şeyleri uyandırabilecek konuları, bu dergide vermek istiyoruz. Ve sanıyorum, alanında tek olacak ve iddia ediyorum ki uzun sürede böyle kalacaktır.

DÜNYA’nın abonelerine ulaşacak

> Kimlere hitap edeceksiniz, okur profiliniz hakkında bilgi verir misiniz?

Biz tabii bu dergiyi yaparken, öncelikle gazeteden ve Gentleman Dergisi’nde bize daha önce ilan veren firmalara öncelik verdik. Ve küçük küçük tüm ilan verenlerimize, bu dergiden pasajlar yolladık, yorumlamalarını istedik. Hatta bazı haberleri bile haber yaptığımız başka firmalara gösterip, onların yorumlarını aldık. Çünkü yanlış bir şey yapmaktan korkuyorduk. Nitekim ilan verenlerimiz öncelikle ekibimize çok inanıyorlar. Çünkü yıllardır beraber çalışıyoruz. Biz bu dergide değişik bir yol izledik. Bizim Gentleman Dergisi’nden pek çok müşterimiz vardı.

Ancak bu dergideki ilan fiyatlarımızı, Gentleman’a nazaran neredeyse iki kat yüksek tuttuk. Bunun nedeni derginin daha iyi ya da kötü olmasından değil, çok fazla baskı adedi olduğu için ve çok fazla kitleye bire bir ulaştığı için. Çünkü direkt masasına gidecek. Bayiide bulabileceğiniz bir dergi değil Avangart. DÜNYA Gazetesi’ne abone olduğunuzda, içinden çıkacak bir dergi bu. Abone sayımız da hayli yüklü olduğu için bu çok büyük bir marketing’di dergi için.

Okur profilinden hareket ettik

> İlan verenler, dergiyi nasıl yorumladı?

Biz burada, biraz kendimize özgün bir üslupla, ilanını almak istediğimiz firmalarla çalışmayı yeğledik. İkinci sayıda biliyoruz ki daha fazla talep olacak. İlan vereni dergiyi yapanın seçmesi, biraz riskti aslında. Tabii ki rijit bir hareket. Bunu yapmak zorundaydık çünkü inanılmaz bir talep geldi. Fakat ne mutlu bize ki hep ulaşmak istediğimiz firmalardı talep edenlerin çoğu.

Fiyat skalasına baktığımızda herkes Avangart dergisine maalesef ilan veremez. Pazarlığa çok açık bir dergi değil, ne yazık ki. İddialı bir kitlesi var. Fiyat indirmek isteyen veya biraz daha düşük ilan vermek isteyen firmalara biz kibarca teşekkür etmek zorunda kaldık. Bu çizgide gittiğimiz için de dergimizi gösterdik. Dergimizi çok beğendiler. Biraz klişe olacak ama maalesef DÜNYA Gazetesi okurunun farklı başka bir şey yapacak kadar vakti bile yok. Maalesef dergi okumak bile büyük bir lüks gazetemiz okurları için. Çok yoğunlar. Onun için herhangi bir okura hitap eder gibi DÜNYA okuruna hitap edemezsiniz.

Bu sebeple biz tamamen kendi okurumuzun profilinden hareket ederek Avangart Dergisi’ni hazırladık. Onun için de sıkılmalarını istemedik. Reklamlarda da sadece dergiye yakışacak ilanlara yer vermek hoşumuza gitti. Biz Gentleman’da da aynı yolu izliyoruz. Bu, ister istemez kaliteyi yükseltiyor ve böylece diğer firmalar da o firmalara imrenerek ilanlarını düzeltiyorlar, yeri geliyor bazı firmalar arasında rekabet oluyor. Bunu görmek de güzel, çünkü biz işin kalitesini artırmak istiyoruz. Kesinlikle başka bir amacımız yok. Herkesle çalışmaya açığız ama belli bir kalitenin muhakkak korunması gerektiğine inanıyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir