Avcı'nın kitabı için toplatma isteği

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Berk, kendisi hakkındaki anlatımları nedeniyle Hanefi Avcı hakkında 100 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, "Haliç'te yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat" adlı kitabında, kendisi hakkındaki anlatımları nedeniyle, tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında 100 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Berk'in,  Avcı hakkında açtığı tazminat davası dilekçesinde, Avcı'nın kitabında, Berk'in şahsiyet haklarına tecavüz niteliğinde, onur ve saygınlığına yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunduğu iddia edildi.

Savcı Berk'in avukatı tarafından Küçükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, Hanefi Avcı'nın "Haliç'te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat" adlı kitabındaki gerçeğe aykırı ifadeler nedeniyle, Berk'in, toplumun husumet ve hakaretine maruz bırakıldığı, gerçek dışı tahkir ve tezyif edici, haksız, hukuka aykırı beyan ve isnatlarla açıkça şeref ve saygınlığının rencide edildiği öne sürüldü.

Mehmet Berk lehine 100 bin TL'lik manevi tazminata hükmedilmesi istenen dilekçede, Berk'in kişilik haklarının korunabilmesi için söz konusu kitabın piyasadan toplatılması hususunda tedbir kararı verilmesi talep edildi. 

Şahsiyet haklarına tecavüz

Berk'in,  Avcı hakkında açtığı tazminat davası dilekçesinde, Avcı'nın kitabında, Berk'in şahsiyet haklarına tecavüz niteliğinde, onur ve saygınlığına yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunduğu iddia edildi.

Berk'in avukatları Hüseyin Gençtürk ve Yahya Arslan tarafından Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, davacı Mehmet Berk'in savcı olması nedeniyle dava dosyalarının büyük bir kısmının yazılı ve görsel basında takip edildiği, tüm gelişmelerin kamuoyuna hemen yansıdığı ifade edilerek, son zamanlarda görülen birçok dosyanın, ülke gündemini değiştirecek kadar önemli olduğu kaydedildi.

Dilekçede, gerek Berk'in gerekse diğer hakim ve savcıların adlarının kamuoyu tarafından bilindiği, yaptıkları işler ve aldıkları kararların yakinen takip edildiği dile getirilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Davalı Avcı, yazmış olduğu kitabın müvekkil Berk ile ilgili kısımlarında, gerçeklerle uzaktan yakından alakası olmayan, şahsiyet haklarına tecavüz niteliğinde, müvekkilin onur ve saygınlığına yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunmuştur. Yapmış olduğu görev nedeniyle kamuoyunun yakinen tanıdığı Berk'in kamuoyunda itibarı ve saygınlığı zedelenmiş, kişilik hakları ihlal edilerek, Berk hakkında yargısız infazda bulunulmasına neden olunmuştur."

"İspat ederse istifa ederim"

Davacı savcı Mehmet Berk'in bakacağı dosyalarla ilgili vereceği kararlara ilişkin bir önyargı oluşacağı, kitabın Berk'in mesleki itibarını zedelediği ve kişilik haklarının mesnetsiz saldırıya uğradığı ileri sürülen dilekçede, "Müvekkil, davalının iddialarını ispat edebilmesi halinde istifa etmeye hazır olduğunu söyleyecek kadar kendinden emin ve yaptığı işlerin arkasında olan bir kimsedir" ifadesi kullanıldı.

Kitabın piyasadan toplatılması hususunda tedbir kararı verilmesi de istenen dilekçede, Berk'in kişisel haklarına yönelik saldırının hukuka aykırılığının tespiti, Berk'e dava tarihinden geçerli olmak üzere işleyecek yasal faiziyle birlikte 100 bin TL manevi tazminat ödenmesi istenirken, verilecek olan bu kararın Türkiye çapında yayın yapan 3 büyük gazetede yayınlanması talep edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir