Aviva Grup, sokak çocuklarına 200 bin sterlin ayırdı

Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, Aviva Grup'un başlattığı "Sokaktan Okula" Projesiyle ilgili bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, sokaktaki çocuklara acıyarak onlardan bir şeyler satın alındığında, bu çocukların eğitim almaktan mahrum bırakıldığını belirterek, Aviva Grubunun, sokak çocukları için geliştirilen projelere ayırdığı 1 milyon sterlin kaynağın 200 bin sterlininin Türkiye'ye ayrıldığını bildirdi. 
Fırat, Aviva'nın Başbakanlık Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün sokak çocukları için yaptığı çalışmalara destek vermek ve sokaktan kurtarılan çocuklara saygın bir hayat kazandırmak amacıyla başlattığı "Sokaktan Okula" Projesiyle ilgili bilgi verdi. 
Projenin hedef kitlesinin İstanbul'da sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar olduğunu anlatan Fırat, SHÇEK ile yaptıkları protokol çerçevesinde projenin iki yıl süreceğini, iki yılın sonunda ise en az üç yıl boyunca şirketin kurumsal sosyal sorumluluk projeleri bütçesinin yarısını bu projeye aktaracaklarını söyledi. 
Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklarının eğitiminin önemine dikkati çeken Fırat, "Sokaktaki çocuklara acıyarak onlardan bir şeyler aldığımızda, bu çocukları eğitim almaktan mahrum bırakıyoruz. Çünkü onları bu ortama alıştırmış oluyoruz. Eğitimin önemi çok büyük. Dolayısıyla ben bu projede en önemli şeyin, çocuklara vereceğimiz eğitimler olacağını düşünüyorum" diye konuştu. 
Projeyle, "hayatta bir yere tutunamayan ve eğitim alamayan çocuklara" ulaşmak istediklerini dile getiren Fırat, Aviva Sigorta müşterileri tarafından alınan her poliçenin projeye destek olacağını belirtti. 
Türkiye pilot bölge
Fırat, Aviva Grubunun Türkiye'yi pilot bölge seçerek sokak çocukları için geliştirilen projelere destek vermeye ilk kez Türkiye'den başladığını vurgulayarak, iki yıl boyunca projeye ayıracakları kaynağı Aviva Grubundan alacaklarını ifade etti. 
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Fırat, bir soru üzerine üçüncü yıldan sonra yerel kaynaklarını devreye sokacaklarını ve projeye başka katılımları sağlayacaklarını da belirterek, "Aviva Grubunun sokak çocukları için geliştirilen projelere ayırdığı kaynak 1 milyon sterlin... Bunun 200 bin sterlini ise Türkiye için ayrıldı. Bizim de bu yılın rakamlarıyla sosyal sorumluluk projelerine ayırdığımız bütçe 400 bin lira. Önümüzdeki yıllarda bunun büyümesini ve bu projelere daha çok kaynak ayırmayı istiyoruz" şeklinde konuştu. 
Diğer bir soru üzerine de Fırat, önümüzdeki yıl, Aviva Grubunun faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde de sokak çocukları için geliştirilen projelere başlayacağını söyledi. 
Ertan Fırat, projenin nasıl uygulanacağı yönündeki bir soruya ise "Sokaktan Okula" projesiyle sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklar ile istismar mağduru çocukların, içinde bulundukları olumsuz koşullardan uzaklaştırılarak psiko-sosyal ve eğitsel gelişimlerine uygun bir şekilde rehabilitasyon süreçlerinden yararlandırmalarını amaçladıklarını belirterek, öncelikli hedeflerinin bu çocukların ailelerine dönüşlerini sağlamak olduğu yanıtını verdi. 
Çocukların aileleriyle gerekli mesleki çalışma yapılarak sorunun kaynağını öğrenmeyi, aileye rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunarak gerekli görülmesi halinde sorunun çözümüne yönelik ailenin sosyal yardım ve destek hizmetlerine ulaşmasına arabuluculuk etmeyi de istediklerini anlatan Fırat, çocukların ihtiyaçlarının karşılanması, sosyal kültürel ve sportif etkinliklere aktif bir şekilde katılmaları ile eğitim ve kurum sürecinden azami ölçüde yararlandırılmalarının da hedefleri arasında olduğunu bildirdi. 
"Çocuklardan mal veya hizmet almayın"
İstanbul İl Sosyal Hİzmetler Müdürü Önal İnaltekin de, İstanbul Valiliğinin 2000 yılında çıkardığı bir genelgeyle sokakta yaşayan çocuklar için bir proje başlattıklarını, daha sonra istismar edilen çocukların da bu çalışmalarına eklenerek, projenin genişletildiğini hatırlattı. 
Genişletilmiş bu proje için şu an halen 8 kurumun çalıştığını anlatan İnaltekin, Aviva'nın verdiği destekle daha geniş imkanlara sahip olacaklarını söyledi. 
Yürüttükleri projelerle, çocukları sokaklarda kronikleşmeden kurtarmayı amaçladıklarını dile getiren İnaltekin, şunları kaydetti: 
"Sokakta mendil satan, ayakkabı boyayan, cam silen çocuklardan mal veya hizmet almayın. Çünkü aldığınız bu mal veya hizmetle aslında bu çocukların geleceğini satın almış oluyorsunuz. Siz aldıkça o çocuk, ailesine yardım ettiğini düşünmeye, ailesi de onu çalıştırmaya devam ediyor. 
Türkiye'de şu an 25 bin çocuk, SHÇEK'in koruması altındadır... 10 bin çocuk, yuva ve yurtlarımızda kalıyor. İstanbul'da ise 60'ı mülteci ve sığınmacı çocuk olmak üzere 300 civarında çocuğumuz, merkezlerimizde kalıyor. Biz aslında bu çocukların, aileleri yanında kalarak desteklenmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Ancak bunun için aileye de eğitim vermek gerekiyor. Ailelerin, çocuklarını gelir getiren bir eşya olarak görmelerini engelleyemezsek, bu çocukların çalıştırılmalarını engellememiz mümkün değil." 
"Ceza, yetersiz"
Soruları da yanıtlayan İnaltekin, çocuklarını çalıştıran ailelere Kabahatlar Kanunu kapsamında 140 lira ceza verildiğini, ancak bu cezanın yetersiz olduğunu ve ailelerin çocuklarını çalıştırmaya devam ettiklerini söyledi. 
Bir soru üzerine maddi yardım yaptıkları çocuklara aylık 240 lira verdiklerini, bunun haricinde eğitim, kıyafet yardımları gibi yardımlarda yaptıklarını anlatan İnaltekin, "Sokaktan Okula" projesi gibi projelerin artmasıyla bu imkanlarının daha da artacağını ve çocuklara daha çok yardım yapabileceklerini ifade etti.