AVM’lere ambalaj atıklarını toplama zorunluluğu

Alışveriş merkezleri zorunlu olarak ambalaj atıklarını toplayacak, mağazalar maliyetlere katılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uzun süredir kamuoyu gündemine gelen, alışveriş merkezleri için atık yönetimini de içeren tebliğ taslağını görüşe açtı. Buna göre, üç sınıfta atık getirme merkezi tanımlandı. Belediyeler riskli atıkların da dahil olduğu birinci grup atık getirme merkezini zorunlu olarak kuracak. Üniversite ve alışveriş merkezleri ikinci sınıf atık getirme merkezi kuracak. Bu merkezlerde riskli, zehirli vb. atıklar bulundurulamayacak. Her işletme kendi atıklarını toplamak üzere işyeri mülkiyeti içinde üçüncü sınıf atık getirme merkezi oluşturacak. Birinci ve ikinci sınıftaki atık getirme merkezinde işletmeci olacak ve buralara atıklar ücretsiz teslim edilecek. Birinci ve ikinci sınıftaki işyerlerinde çevre görevlisi de denetim yapacak. 

Bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açtığı taslakta atık getirme merkezlerinin teknik esaslarına yönelik düzenleme önerildi. Buna göre, üç sınıf “Atık Getirme Merkezi” kurulacak. Birinci sınıf olanları belediyeler, mahalli idare birlikleri, kuracak ya da kurdurup-işlettirecek. İkinci sınıf atık getirme merkezlerini AVM’ler ve üniversiteler oluşturacak. Üçüncü sınıf atık getirme merkezlerini ise işletmeler (satış noktaları) kendi mülkiyet alanlarında kurup işletecekler. Birinci sınıf atık getirme merkezinde en az 1 çevre görevlisi tam zamanlı olarak çalıştırılmak zorunda olacak. Diğer sınıf merkezler, bu yönde bir görevliden hizmet alabilecekler. 

Kaynağında ayrıştırılacak 
Tebliğ taslağına göre, atık toplama merkezini işleten kişi, kirliliği önlemek üzere tedbir almak zorunda olacak. Atıkların kaynağında ayrılmış olması gerekecek. Atık getirme merkezlerine, mutfak atıkları, park ve bahçe atıkları, inşaat ve yıkıntı atıkları, endüstriyel atıklar, tıbbi atıklar, patlayıcı ve radyoaktif atıklar getirilemeyecek. Merkezde altı aydan fazla süreyle atık tutulamayacak. 

“Atık Getirme Merkezi” işletmecisi gerekli şartları sağlamakla yükümlü olacak. Lisans alarak çalışacak işletmeci, her türlü güvenlik ve kirletmeye karşı önlem almakla yükümlü olacak. Atıkları bedelsiz alacak ve yetkilendirilmiş toplayıcılara ya da belediyelere bedelsiz olarak verebilecek. Ayrı biriktirilecek ambalaj atıkları belediyeye ya da yetkili kişilere verebilecek. 
Atık getirme merkezleri, vatandaşların kolay ulaşabileceği yerlerde, kirliliğe yol açmayacak önlemler alınmış olarak kurulacak ve atıkların gruplarına göre sınıfl amasına imkan verecek. 

Belediyeler tarafından kurulacak atık toplama merkezlerinin etrafı en az 1,5 metre yüksekliğinde duvarla kapatılacak ve büyüklüğü en az bin metrekare olacak. AVM’lerin kurmak zorunda olacağı atık getirme merkezi en az 20, satış noktalarının kurmak zorunda olduğu merkez ise en az 2 metrekare olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir