Avrupa Birliği, Bursa ve sivil toplum

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Denizhan SEZGİN / Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Avrupa Birliği (AB) aday ülke konumunda olduğumuz için ekonomik, siyasal ve sosyal yapımızın AB normlarına uyumlu hale getirilmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. AB aday üyeliği çerçevesinde üyelik müzakerelerinin üç önemli birleşeni bulunmakta. Bunlardan birincisi siyasi ve ekonomik kriterlere uyum, ikincisi teknik müzakereler ve üçüncüsü de sivil toplum diyaloğu. Sivil toplum diyaloğu açılımı ile ülkemiz ve Avrupa ülkeleri arasındaki toplumsal yaklaşımlar önem kazanmakta. Dolayısıyla başta üniversitelerimiz olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına çok önemli görevler düşüyor.

Katılım sürecinin ardında yatan stratejik düşünce, bugün her zamankinden çok daha geçerli olmaktadır. Küreselleşen dünyada AB ve Türkiye'nin birbirlerine ihtiyacı var. Bu çerçevede AB, AB ile ilgili sürecin güçlükleri üzerine mümkün olduğunca çok tartışma ortamı yaratarak ve katılım sürecinin devam etmesinin uzun vadede her iki tarafın da yararına olacağını Türk kamuoyuna aktararak, çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Her yıl AB, üye ülkelere ve aday ülkelere çeşitli karşılıksız mali yardımlar, hibe fonları sunuyor. Her yıl ülkemiz için mali yardımların miktarı belirleniyor. Projeler değerlendirmeye başlandıktan sonra yarısından fazlası elenerek, yardımdan yararlanamıyor.

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bulgaristan Plovdiv (Filibe) Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında gerçekleştirilen 78 bin Euro bütçeli proje, dış ticaret konusunda uzman yetiştirmek ve AB katılım süreciyle ilgili olarak karşılıklı anlayışın artırılmasını amaçlıyor. Buradaki amaç, ülkemizden yapılan ihracatta ikinci sırada bulunan Bursa için dış ticaret konusunda bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirmek. Projemiz kapsamında üniversiteden yeni mezun ya da son sınıfta okuyan, İngilizce bilen 50 bayan ve 50 erkek 100 gencimize dış ticaret konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmek, AB ulusal parlamentolarının Avrupa işleriyle ilgili olarak nasıl çalıştıkları hakkında derinlemesine bilgi vermek ve bunların yanı sıra AB katılım süreciyle ilgili de spesifik alanlarda uzman desteği verilecek. 

Hazırladığımız projemiz bu programın sözleşme makamı olan Merkezi Finans ve İhale Birimi'ne gönderilen 110'a yakın proje arasında ilk 25 arasına girerek, kabul edildi. BTSO çatısı altında, bir başvuru ofisinin de oluşturulması sağlandı. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan projemiz dolayısıyla dış ticaret kursuna ilgi şimdiden fazla. Bu bağlamda derneğimizin amacına uygun çağdaşlaşma ve Avrupa Birliği'ne üye olma sürecinde Türkiye'nin dünya ile rekabet eden, yaşam kalitesi ile örnek gösterilen gelişmiş bir ülke olması için yapılacak her türlü ekonomik, siyasi ve kültürel çalışmanın destekçisi ve takipçisi olmak arzusundayız.