Avrupa Konseyi insani yardım ödülü Türk yönetmene verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Avrupa Konseyi'nin, İsveçli diplomat Raul Wallenberg adına düzenlediği ve gelecek yıldan itibaren vermeyi kararlaştırdığı insani yardım ödülünün, 2014 yılındaki sahibi Roman kökenli yönetmen Türk Elmas Arus oldu. 

Avrupa Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ve yurt dışında Romanların koşullarına yönelik yaptığı katkıdan dolayı 2014'de bu ödülün Arus'a takdim edileceği bildirildi. 

Açıklamada, Arus'un, özellikle Roman kadınların sorunları ve bu topluluğa yönelik ayırımcılığın tartışılmasını siyaset sahnesine taşımasından dolayı bu ödüle layık görüldüğü belirtildi. 

Jüri kararını kamuoyuna duyuran Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjord Jagland, yaptığı açıklamada, ''Romanlara yönelik kıtamızdaki derin yargılarda ve ayırımcılıkla mücadelede gösterdiği çok önemli katkıdan ve cesaretten dolayı bu ödül Arus'a verilecek'' dedi. 

Arus, 2001 ve 2010 yılları arasında üniversiteli bir grup gönüllü ile Türkiye'deki 8 kentte 400 Roman mahallesini ziyaret ederek, 360 saat uzunluğunda bir belgesele imza atmıştı. Arus ayrıca, ''Sıfır Ayırımcılık Derneği'' kurarak, Türkiye'de hükümetin 2009 yılında başlattığı Roman açılımına öncülük etmişti. 

Ödül ve 10 bin avro tutarındaki para mükafatı, 14 Ocak'ta Strasbourg'da düzenlenecek törenle Arus'a takdim edilecek. 

Söz konusu ödül, İsveç hükümeti ve Macar parlamentosunun girişimiyle, İsveçli diplomat Raoul Wallenberg adına, olağanüstü insani eylemlere imza atan kişi ve kuruluşlara  iki yılda bir verilmesi kararlaştırılmıştı. 

İsveçli diplomat Raoul Wallenberg, 1944 yılında Budapeşte'de görev yaptığı dönemde binlerce Museviyi Nazi rejiminden kurtarmıştı. 1945 yılında Eski Sovyet yönetimi tarafından tutuklanan İsveçli diplomatın akıbeti hala bilinmezliğini koruyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir