Avrupa Yakası'na milyar dolarlık Via geliyor

Bayraktar Grup, Avrupa Yakası'na milyar dolarlık AVM yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Viaport'un sahibi Bayraktar Grup, 'Via' markasını 750 milyon euroluk bir yatırımla Avrupa Yakası'na taşımaya hazırlanıyor.

The World of Via/Port Genel Koordinatörü Tayfun Döşkaya, "Önceliğimiz İstanbul'da Avrupa Yakası'nda. Fizibilite yapıyoruz. 550 - 750 milyon euro (1 milyar 50 milyon dolar) arasında bir maliyete çıkar. Çünkü yeni bir konsept düşünüyoruz. Bir roller coster'in fiyatı 11 milyon euro. En az 250 dönüm yer grekiyor" dedi.

Grubun The World of Viaport dahil İstanbul'daki gayrimenkul yatırımlarından sorumlu olan Döşkaya, Ankara, Kayseri ve İstanbul'da büyük gayirmenkul yatırımları bulunan Bayraktar Grup'un yeni yatırlarını anlattı. Döşkaya'nın verdiği bilgiye göre grubun 'Via' markasını Türkiye'de başka illere, hatta yurtdışına taşıma konusundaki kararı yürürlükte.

Ancak, konseptin içi biraz değişmiş. AVM, konut, otel, ve özellikle eğlenceyi birleştiren yeni bir konsept üzerinde duruluyor. İstanbul Kurtköy'deki Viaport'ta bu konsepte göre yatırımlar sürüyor. Otel ayağı Crowne Plaza'nın gelişiyle tamamlandı. Otel kapılarını açtı. Eğlence üniteleri geliştiriliyor. Döşkaya, "Burada 10 milyon dolara eğlence parkı kurduk. Luna parka günümüz insanının beklentilerine yönelik oyuncaklar getirmeyi üşünüyoruz. Roller coster  olacak. 2012'nin ocak ayında teslim edilecek şekile görüşmeler yapacağız" dedi. Son halka konut. Houses&Suit's markasıyla AVM'nin yanında konut projesi başladı. Konutlar, otel - konaklama bağlantılı oluyor. Döşkaya, "15 - 20 günlük konaklamak isteyen oluyor. Otelde uzun süre kalınca sıkılıyorlar. Bunlara da hizmet verilecek. Yatırım amaçlı alanlara ait konutların otel mantığıyla işletilmesine yardımcı olacağız" diye konuştu.

Avrupa Yakası'na yapılacak avm de aynı konseptte olacak. Döşkaya, "Avupa Yakası son derece olmak istediğimiz bir bölge. Türkiye'de olmayan bir konsepti taşımak önemli. Birbirine benzeyen projelerde olmak istemiyoruz. Avrupa ve AB'de yaygın olan bir konsepti göreceğiz. 2011'de Avrupa Yakası projesinin başlaması gündemde. Otel, konut, temalı park!.. Geniş metrekarelerde olacak. Arazi bakıyoruz. Çok fazla İstanbul'un dışına çıkmak istemiyoruz. Bu yüzen arazi meselesi zor. Projelerde avm ve otel birlikteliğini yeni projelerde bir adım daha ileriye götürerek temalı parklar, daha eğlenceye, sosyalleşmeye dönük üniteler, uluslararası standartlarda lüks konutlar da içeren projeler düşünüyoruz" diye konuştu.

Bayraktar Grup, otel işine bağımsız bir iş olarak bakmıyor. Turizm bölgelerine oteller düşünmüyor. Döşkaya, "Otelcilik bizim işimiz değil, biz yatırımcı olarak bakıyouz. İşlerimizde otel olacak ama konseptin içinde" dedi. Diğer illere aynı projenin taşınması konusunda da Döşkaya şunları belirtti:

"Biz son derece iddialı olabileceğimiz, pazar payı yüksek noktalarda yer almak istiyoruz. Bu nedenle büyükşehirlere bakıyoruz. Ankara ikinci büyük şehir ama perakenede çok iyi değil. Kapalı avm'cilik yapmıyoruz. Bu konsepti uygulayabilecek yer kolay değil."

Kuzey Afrika ve Ortadoğu

Anadolu Yakası'ndaki projenin Kanal İstanbul'dan önce gündemlerinde olduğunu belirten Döşkaya, 'Via' markasının yurtdışına taşınmasıyla ilgili çalışmaları şöyle anlattı:

"Haritayı önümüze koyup baktık. Son dönemlerde Viaport'la ilgili inanılmaz isim hakkı talepleri, otaklık teklifleri ile kaşı karşıya geldik. Yurtiçinden ve dışından... Bizim bu noktadan itibaren işbirliklerini nasıl yapacağımızı belilememiz gerekiyordu. Dedik ki Viaport'u önce Türkiye'de ayakları yere basan bir marka yapacağız, sonra dışarıda.... İlk hedefi Kuzey Afrika va Ortadoğu olarak belirledik. Fizibilite yaptık, teşviklere baktık. Tanzarya ve Kenya üzerinde durduk. Yanlız bölgede olaylar başladı. Tanzanya dedik karıştı. Mısır dedik karıştı. Projeleri biraz beklemeye aldık."

Crowne Plaza’yı AVM’nin yanına getirdi

Viaport'taki otel, önce Via Otel olarak faaliyete geçti. Otelcilik konusunda önemli deneyim sahibi Tayfun Döşkaya, uluslararası bir markayı taşımak düşüncesiyle harekete geçmiş. Şöyle anlattı: "Birçok seçenek vardı. Bunların içinde Inter Continental dikatimizi çekti. 100'ü aşkın ülkede faaliyeti var. Rezervasyon ağından yararlanabilirdik. Marka bilinirliğinin getireceği katkı. En güçlü markası Crowne Plaza ile çalşmaya başladık ve merkezi rezervasyon sistemine dahil olduk. Doluluk oranımızı ilk 4 ayda yaklaşık yüzde 15 civarında etkiledi. Diğer projelerde de çalışma konusunda anlaşma yaptık. Bu grubun iş ortağımız olması avantaj sağlıyor." Döşkaya, avm hakkında da şu bilgileri aktardı:

"Burada sepet ortalaması çok yüksek. Diğerlerine yüze 5 - 10 fark atıyor. Misafir sayısı, aylık 1.5 milyon civarında. Günlük giriş 50 bin kişi demek bu. 2010 ziyaretçi artış beklentim yüze 10'du ama yüzde 18 oldu. 2010'da 301 milyon lira ciro yapmış. İlk 4 aylık ciro performansı 180 küsür milyon lira. Ciroa yüzde 30 perfomans artışı var. Sepetimiz 500 liraya yükselmiş."

Emin Bey onursal başkan, şirketi üç oğlu yönetiyor

Bayraktar Grup'un kurucusu Emin Bayraktar. İşin başında şimdi üç oğlu var. Emin Bayraktar, Onursal Başkan. Coşkun ve Ali Bayraktar grubun İstanbul yatırımlarının başında. Ali Bayraktar Yönetim Kurulu Başkanı. Daha çok ofis projeleri gerçekleştirilen Ankara yatırımlarının başında ise Ahmet Bayraktar bulunuyor. AVM projeleri ve yeni yatırımlar daha çok Coşkun Bayraktar'ın sorumluluk alanı.

Tayfun Döşkaya, Ağustos 2010'da Dedeman Grup'tan ayrılıp Bayraktar Grup bünyesindeki VIA Hotel'e 'danışman' olarak transfer oldu. Eylül 2010 itibarıyla da hem VIA Hotel'in hem alışveriş merkezi VIA/PORT'un 'genel koordinatörlük' görevine getirildi. Daha önce Türki Cumhuriyetlerde ve yurtdışında da turizm sektöründe yöneticilik yapan Döşkaya'nın eğitimi de turizm alanında. İstanbul, Ankara ve Londra Hiltonlarda çalıştı. Daha sonra Dedeman'da 12 oteli kapsayan güney bölgesinden sorumlu yönetici olarak çalıştı. Temmz 2010'da Bayraktar Grup'a katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir