Avrupa'da artan güven, euroya yaradı

Piyasalarda euro, yen karşısında yükseliyor. Çin'de iyimser ekonomi, bakır, nikel ve aluminyum fiyatlarını artışa geçirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Avrupa'da ekonomiye güvenin artacağı yönündeki beklentiler, uluslararası piyasalarda euroyu yükseltirken, Japon Yeni değer kaybediyor. Bakır fiyatları ise piyasalarda son 3 haftanın en yüksek artışını gördü.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin Yunanistan'a bütçe açığını kapatması için yardım edeceğini açıklaması, ardından da bugün açıklanacak verilerde bölgede güven ortamının 2008 Haziran'dan bu yana en yüksek düzeye çıktığı yönündeki tahminler bölge ekonomisinin güçlenmesini sağlıyor.

Gelişmeler üzerine euro, Japon Yeni karşısında 124.06 seviyesinden 125.01'e çıktı. Dolar ise 92.52 yen seviyesinden 92.66'ya yükseldi.

Stoklardaki azalma bakır fiyatlarını yükselişe geçirdi. Londra'da 3 ay vadeli bakır kontratları yüzde 1.9'luk artışla 7,660 dolar/ton seviyesine çıktı. Nikel fiyatları yüzde 2.4'lük artışla 24,175 dolar/ton düzeyine çıkarken, aluminyum da yüzde 0.9 değer kazandı. Çinli firmaların yüksek karları ile artan siparişleri metal ve hammadde fiyatlarındaki yükselişin önemli sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

New York Ticaret Borsası'nın elektronik ortamında vadeli işlem gören petrolün varil fiyatı da yüzde 0.6'lık artışla 80.49 dolara çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir