Avrupa'daki kara kış, iç turizme yaradı

Yeni yılda kısa tatil nedeni ile ikilemde kalan yerli tursit Avrupa'da aksayan ulaşımdan etkilenmemek için yakın yerlere akın ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

İSTANBUL - Avrupa'da yaşanan zorlu hava koşulları ve kısa tatil, yeni yılı yurt dışında geçirmek isteyen turisti yerli destinasyonlara yöneltti.

Bu yıl 1 Aralık'ın cumartesi gününe denk gelmesi nedeni ile tatil paketlerinde beklentilerini yükseltmeyen acenteler iç pazara ağırlık verirken, kısa tatil nedeni ile ikilemde kalan yerli tursit de Avrupa'da aksayan ulaşımdan etkilenmemek için yakın yerlere akın ediyor. Özellikle Uludağ, Abant, Kartalkaya gibi bölgeler ilgi görürken, yurtdışına gitmekte ısrar eden turistin tercihi de Uzakdoğu, Güney Avrupa gibi sıcak bölgeler oldu. Yeni yılın sürpriz tatil mekanları ise Beyrut ve Dubai.

Yeni yılı yurtdışında karşılamak isteyenleri, Avrupa'da 25 aralıkta başlayan Christmas tatili nedeni ile bu hafta içinde rezervasyon işlemleri konusunda uyaran acenteler, hazırladıkları tatil paketlerinde de farklı destinasyonlara yer veriyor. Her yıl odluğu gibi Roma'nın bu yıl da özel bir ilgi gördüğüne işaret edilirken, yurtdışında Beyrut, Bangok, Dubai ve Uzakdoğu ülkeleri talep gören destinasyonlar olarak gösteriliyor.

"Bu yıl beklenti düşük"

Jolly Tur Acenteler Müdürü Murat Kuduzcu: İnsanlar Avrupa'daki hava şartlarını görünce bu konuda biraz tedirginde oluyorlar. Bu yıl talepler ağırlıklı olarak iç destinasyonlarda. Biz de daha çok taleplere uygun paketler hazırlıyoruz. Bizim için çok hedeflenmiş bir rakam yok. Gelen taleplerin hepsini mevcut kontenjanlar etkiliyor. Beklentiler geçmiş yıllara oranla daha düşük. Bu yıl 2 günlük bir seyahat süresi var. Bu nedenle çok ciddi bir operasyon olmadı. Yılbaşı döneminde 3 gecelik konaklama ile 299 eurodan başlıyor, 7 günlük program klasik İtalya turları 549 euro. Genelde bayram ve yılbaşı dönemleri Uludağ, Kartalkaya ,Abant, Kapadokya gibi turlar daha revaçta. Şu anda Uludağ paketlerimiz 260 TL ile 390 TL, kişi başı gecelik fiyatlar arasında değişiyor.

"Sıcak ülkeler tercih ediliyor"

VİP Turizm Pazarlama Müdürü Altuğ Uğurola: Yurtdışında söylendiği kadar sıkıntılı bir durum söz konusu değil. Gelen taleplere göre bu yıl daha sıcak ülkeler tercih ediliyor. İtalya İspanya gibi bölgeler tercih ediliyor. Beyrut'a hareketlilik durumu var. Şu ana kadar rezervasyonlar beklentilerimizi karşılayacak durumda. Kontenjanlarımız mevcut. Ancak Misafirlerin bir an evvel özellikle Avrupa çıkışlara karar vermesi gerekiyor. Paris, Lizbon, Kuzey Ülkeleri paketlerimiz dahilinde. Roma fiyatlarımız 297 Euro ile bin euro arasında değişiyor.

"Satışlar yüzde 10 arttı"

Pronto Tur Pazarlama Müdürü Sarp Özkar: Geçtiğimiz yıla oranla yılbaşı satışlarımızda yüzde 10'luk bir artış yaşadığımızı söyleyebilirim. Avrupa'da kış şartları nedeniyle birçok Avrupa ülkesi kar yağışı altında. Bazı tatilciler için düşünce olarak sıkıntı yaratabiliyor ancak çok büyük bir kısmı ışıl ışıl rengarenk sokak ve meydanlarda, yılbaşı etkinliğine kar yağışının ayrı bir güzellik kattığını düşünenler de çok fazla. Sicilya, Riga, Phkuet, Budapeşte, Paris, Dubai, Londra ve Amsterdam'a paketlerimiz var. Fiyatlar 299 euro ile bin 369 euro arasında değişiyor

Palandöken en renkli yıl başını yaşayacak

Dedeman Palandöken Ski Lodge Otel Müdürü Altuğ Kargı bölge ile ilgili bilgi vererek, "Palandöken'de yılbaşı diğer yıllara oranla renkli geçecek. Palandöken'deki tüm oteller yüzde 100 doluluk oranıyla yeni yıla girecek. Şimdiden rezervasyonlar tamamlanmak üzere" dedi. Kargı, "2011 UNIVERSIAD Kış Oyunları'nın 27 Ocak'ta başlaması nedeniyle de tüm konaklama tesisleri ki bunun içinde belediyeye ait tesisler, kayak federasyonu ve Kızılay gibi tüm yerler var, tamamı dolu. Geçen hafta cumartesi günü yılın ilk karı yağdı. Kar kalınlığı 30 santimetre yüksekliğe ulaştı. Artık suni karlama sistemi de devrede olduğundan kar noktasında Palandöken'de sıkıntı yok" diye konuştu.

Erciyes'in 4 oteli de doldu

Türkiye'nin önemli zirvelerinden Erciyes'te bir tane 5 yıldızlı, üç tane 3 yıldızlı otel bulunuyor. Ayrıca bölgede kamuya ait sosyal tesisler de mevcut. 800 dolayında yatak kapasitesine sahip olan Erciyes'te bu hafta sonundan yılbaşına kadar doluluk oranı yüzde 100. Ayrıca haftasonları Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs seferleri düzenlemesi ve Kayseri Develi yol güzergahında olması nedeniyle Erciyes'e 150 civarında günübirlik ziyaretçi de geliyor.

Kayak merkezlerinde doluluk oranı %80'i aştı

Birgül TELLİ/Ela KARASU/Gülsüm ERDEM

Geçtiğimiz hafta Türkiye genelinde yaşanan kar yağışı, kayak merkezlerine yaradı. Yaklaşan yeni yıl ile birlikte kayak merkezleri yüzde 80 ile yüzde 100 arasında doluluk oranına ulaştı.

Uludağ'da kar kalınlığı 1 metreye ulaşırken doluluk yüzde 80'i buldu. Yılbaşı gecesi için ise yüzde 100 doluluk yaşanacağı öngörülüyor. Önümüzdeki ay Üniversiteler arası Kış Olimpiyatları'na (UNIVERSIAD) ev sahipliği yapmaya hazırlanan Palandöken'de ise oteller yeni yıla yüzde 100 doluluk oranıyla girecek. Kar kalınlığı Erzurum'da 30 santimetre civarında. Ancak suni karlama sistemi devrede olduğu için bölgede sıkıntı yok. Orta Anadolu'nun en önemli kayak merkezlerinden Erciyes'te ise bu hafta sonundan yıl başına kadar doluluk oranı yüzde 100. Bugün itibariyle kar kalınlığı bir metre 25 santim. Kartepe'de ise doluluk yüzde 100'e ulaşmak üzere.

Kaçak yapılar, otopark ve seyyar tuvalet gibi sorunların yetki karmaşası yüzünden 2011 sezonunda da çözülmediği Uludağ'da, 1 metreye ulaşan kar, yeni yıl öncesi otelcileri sevindirdi. Sezona yağan karla umutlu başlayan işletmeciler Mayıs ayına ertelenen sorunların çözülmesiyle bölgenin veriminin artmasını bekliyor.

TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, Uludağ'da yılan hikayesine dönen sorunlar çözüme kavuşturulsa 5 bin olan yatak kapasitesinin beş kat artacağını söyledi. Akkuş sezonun açıldığı Uludağ'ın yeni yıl hazırlığı ile ilgili ise şu bilgileri verdi: "Uludağ'da 5 bin olan yatak kapasitesi yeni yıl organizasyonlarıyla yüzde 80 dolacak. Sömestr tatilinde de tam doluluk oranı yakalanacak. İstanbul acenteleri Bursa'ya kalmadan yatak kapasitesini dolduruyor. Sosyal alanların genişlemesi, sıkıntıların çözülmesiyle Bursa'ya gelen turist sayısının en az beş kat artmasını hedefliyoruz."

Kar yağışıyla sezonun güzel bir açılış yaptığını söyleyen Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Beceren de, Mayıs ayına ötelenen planlarla ilgili yetki karmaşasının son bulmasını beklediklerini söyledi. Beceren Ankara'nın Bursa ve Uludağ'ı çok yakından takip etme şansı olmadığını bu sebeple de, sorunlara zaman zaman yabancı kalabildiğini belirtti. Beceren sezonla ilgili beklentilerini de şöyle ifade etti:

"Bu yıl diğer kentlerde hayatı olumsuz etkileyen kar yağışı sayesinde Uludağ'da sezon erken açıldı. Kar kalınlığı şimdiden 1 metreye ulaştı. Yılbaşı için rezervasyonlar

şimdiden başladı ve tüm otellerde yüzde 100'e yakın doluluk yaşanması hayal değil. Sömestr tatilinin de rezervasyonlar açısından çok verimli."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir