Avrupa'nın doğal santralleri krizde!
Elektrik fiyatlarındaki düşüş ve daha ucuz olan kömürün cazibesinin artması, Avrupa'daki doğalgaz santrallerini vurdu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Avrupa'daki kriz enerji pazarına da yansıdı. Krizde elektrik talebinin azalmasıyla fiyatlar düşmeye başladı. Almanya'da vadeli elektrik fiyatı, 2008'de finans krizinin patlak vermesinden önce gördüğü zirvenin yüzde 50 altına geriledi. Elektrik fiyatlarındaki düşüş ve daha ucuz olan kömürün cazibesinin artması, Avrupa'daki doğalgaz santrallerini vurdu. EON, RWE, GDF gibi enerji devleri, karlılıklarının azalması nedeniyle üretimlerini yavaşlatmaya ve bazı tesislerini satmaya başladı.
Almanya'nın elektrik üretiminde doğalgaz kullanımının payı 2012'de yüzde 2.3 azaldı ve yüzde 11.3 seviyesinde gerçekleşti. Fransa'da doğalgazla yapılan elektrik üretimi 2012'de yüzde 24 azaldı.
EON tesis kapatıyor RWE ise satıyor
Almanya'nın en büyük enerji şirketi EON, üç yıl önce 400 milyon euro yatırımla kurduğu doğalgazla çalışan elektrik santralini, zarar ettiği için kapatmaya hazırlanıyor. EON'un Bavyera'daki Irsching-5, elektrik fiyatlarındaki düşüşün doğalgaz yakmanın karını aşağı çekmesiyle geçtiğimiz yıl yüzde 25 daha az çalıştı. Fransız GDF Suez ve Centrice Plc de benzer bir süreç yaşıyor. Fransa'nın eskiden tekel konumunda olan enerji şirketi GDF'nin CEO'su Gerard Mestrallet, geçtiğimiz günlerde bir brifing esnasında yaptığı açıklamada, 'Termal sektörü krizde. Kapasite fazlası var. Gaz ile üretim yapan şirketler dört günden üçünde üretimi durduruyor" dedi. Mestrallet, önemli bir bölümü gazla çalışan tesislerde olmak üzere Avrupa'da 10 bin megawat büyüklüğünde bir üretimi sonlandıracağını ya da geçici olarak durduracağını söyledi. Centrica da bu yıl İngiltere'de doğalgaz ile üretim yaptığı bir tesisi geçici olarak devre dışı bırakacağını bildirdi.
Almanya'nın ikinci büyük enerji şirketi RWE, petrol ve doğalgaz araştırma birimi DEA'yı satmaya çalışıyor. Şirkete yakın kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre RWE, DEA'nın satışına aracılık etmesi için Goldman Sachs ile anlaştı. RWE, geçtiğimiz hafta., yatırımlarını daraltma ve 33 milyar euroluk borç yükünü azaltma planları çerçevesinde söz konusu birimini satışa çıkarmayı düşündüğünü açıklamıştı. DEA, hem 2011 hem de geçtiğimiz yıl 700 milyon euro yatırım yutmuştu. Satışa çıkan DEA'ya 5-8 milyar euro arasında değer biçiliyor. Mısır, Norveç, Libya ve İngiltere'de faaliyet gösteren DEA, 2011'de 5.1 milyon metreküp üretim yapmış ve 2012'de RWE'nin işletme karının yüzde
23'ünü oluşturmuştu.
Orta Avrupa'da Santral projeleri erteleniyor
Fransa, Hollanda, İspanya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki gaz santralleri kar edemez hale gelirken, İngiltere'deki tesisler zar zor kar ediyor. UBS uzmanlarına göre, Avrupa'daki elektrik üreticileri rüzgar ve güneş enerjisi tüketimindeki artış nedeniyle fosil yakıt kullanılan tesislerin yüzde 30'unu kapatmak zorunda kalacak ve doğalgaz kullanılan tesisler başı çekecek.
Bu trend Avrupa'da doğalgazla üretim projelerinin ertelenmesine de yol açıyor. Örneğin Orta Avrupa Çek elektrik grubu CEZ, dört tesisinin inşasının ertelemeyi düşünüyor. Söz konusu projeler arasında Macaristan ile Slovakya'da doğalgazla üretim yapılacak 850 MW'lık iki tesis var.
Doğalgaz santralleri yerine kömür santrallerine yönelim başlaması, Avrupa'da elektrik üretiminin neredeyse dörtte birini gerçekleştiren gaz üreticilerinin karlarını düşürüyor. Aralarında Gazprom'un da bulunduğu tedarikçilerin pazarını daraltıyor. Societe Generale'nin raporuna göre Gazprom, Norveç'in en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunu kaybetti.
Yenilenebilir enerjinin payı artacak
Bu arada, Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar Avrupa Birliği içinde sera gazı salımının yüzde 40 azaltılmasını ve enerji üretiminde yenilenebilir enerji payının da yüzde 30'a çıkarılmasını hedefliyor. Komisyon'un yeni enerji hedefleri konusunda hazırladığı bir çalışmanın taslağı açıklandı. Çalışma, 2030 yılı enerji politikalarını tartışmaya açacak. Daha önceki hedef 2020 yılına kadar sera gazlarının 1990 düzeylerinden yüzde 20 düşürülmesini ve karma enerji üretimindeki yenilenebilir enerji payının yüzde 20'ye çıkarılmasını öngörüyor. Bunun yanı sıra enerji etkinliğinin de yüzde 20 oranında artırılması hedefleniyor.
Japonya, metan hidrattan doğalgaz üretti
Japonya, metan hidrattan doğalgaz üretti
Nükleer santrallerini geçici olarak kapatmasının ardından enerjide büyük oranda dışa bağımlı bir ülke haline gelen Japonya, deniz altında bulunan metan hidrattan doğalgaz elde etmeyi başardı. Alternatif enerji kaynakları üzerinde araştırma yapan Japonya, önemli bir ilerleme sağladı. Tokyo, ülkenin etrafında yoğun olarak bulunan metan hidrattan gaz elde etmeyi başardı. Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Belli bir oranda metan gaz elde etmeyi başardık." dedi. Ülkenin çevresindeki kaynağın, ülkenin 100 yıllık iç tüketimini karşılayacak oranda olduğu vurgulandı. Metan hidrat, metan ve suyun birleşiminden oluşuyor. Deniz tabanın altında katı bir halde bulunuyor. Japonya, metan hidrattan enerji elde etmesinin yanı sıra kaya petrolü de elde etmeye çalışıyordu. Japonya Petrol Araştırma Şirketi (JAPEX) ülkenin kuzeybatısındaki Akita'daki araştırma sahasının bin 800 metre altında yer alan bölgeye hidroklorik asit pompalamasının ardından petrol ortaya çıkarmıştı. Fotoğrafta Chikyu kuyusundan elde edilen gaz görülüyor. JAPEX, bölgede 100 milyon varil petrol çıkarılabileceğini belirtti. Bu rakam, Japonya'nın yıllık tüketiminin yüzde 10'una denk düşüyor. 6 yıl içinde petrolün ticari olarakz kullanımına başlanabileceği belirtiliyor. Kaya petrolüne olan ilgi artmaya başlamıştı. Özellikle Amerika'da bu konuda yoğun araştırmalar yapıldığı kaydedildi. Alternatif enerji kaynaklarını bulmaya yönelik çalışma, radyasyon sızıntısı sonrası ülkedeki nükleer santrallerin kapısına geçici olarak kilit vurulmasıyla hız kazanmıştı. Nükleer santrallerin kapatılmasıyla artan enerji ihtiyacına karşılık Tokyo, daha fazla petrol ithal etmeye başlamıştı. Bu yüzden ülke dış ticaret açığı vermeye başlamıştı.
FT: İsrail doğalgazı bölgede barışa köprü olabilir mi?
İsrail'in sahip olduğu geniş deniz aşırı doğalgaz rezervleri ülkenin bölgesel ilişkilerine konu oldu. Financial Times'ın (FT) haberine göre yeni İsrail kabinesi doğalgaz rezervlerini ne kadarını ihracata ayıracağı merakla bekleniyor. Ülkenin en büyük iki doğalgaz yatırımcısı Noble Energy ile Delek Energy, Türkiye ile Ürdün'deki enerji ve kimya şirketlerini iki potansiyel müşteri olarak değerlendiriyor. Geçen yıl İsrail hükümetine doğalgaz rezervleri için tavsiyede bulunmak üzere kurulan komite ülkenin 500 milyar metreküp doğalgaz ihraç edebileceğini, en az 450 milyar metreküp doğalgazı kendi enerji ihtiyaçları için saklayabileceğini açıklamıştı. Doğalgaz alışverişi gibi karşılıklı ekonomik çıkarların Türkiye ile İsrail arasındaki bozulan ilişkileri onarabileceği de belirtiliyor. FT'ye göre iki ülke arasında ortak doğalgaz projesi konusunda iki önemli sorun bulunuyor. İlki siyasi anlaşmazlık, ikincisi ise diplomatik çekişmelere sahne olan bölgede işler bir doğalgaz hattının bulunması olarak gösteriliyor.