Avrupa'nın en girişimci ülkesiyiz

Girişimciliğe olumlu bakma ve kendi işini kurma konusunda en cesaretli ülkeyiz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Amway Avrupa tarafından yaptırılan 2011 Girişimcilik Araştırması sonuçlarına göre, girişimciliğe olumlu bakma ve kendi işini kurma konusunda en cesaretli ülke unvanının yüzde 50'lik oranlarla Türkiye ve İsviçre'ye ait olduğu belirlendi. Türkiye'yi yüzde 40 ile Polonya ve yüzde 38 ile Danimarka takip etti.

Amway Avrupa'nın "Dünya Girişimcilik Haftası'na özel 12 Avrupa ülkesinde yaptırdığı Girişimcilik Anketi sonuçları açıklandı. Amway Avrupa tarafından yaptırılan 2011 Girişimcilik Araştırması sonuçlarına göre, "Girişimcilik Ruhu" tüm Avrupa'yı etkisi altına alıyor. Kendi işinin patronu olma, esnek çalışma saatleri, kendi fikirlerini uygulayabilme özgürlüğü girişimciliği destekleyen nedenlerin başında geliyor. Bilgi eksikliği ile başarısızlık korkusu ise girişimciliğin önündeki en büyük engeller. Araştırma sonuçlarına göre girişimciliğe olumlu bakma ve kendi işini kurma konusunda en cesaretli ülkeler sıralamasında yüzde 50'lik oranlarla Türkiye ve İsviçre başı çekiyor. Türkiye'de özellikle 15–29 yaş aralığındaki her 2 kişiden 1'i kendi işini yapabileceğine inanıyor. Bölgesel olarak bakıldığında ise Marmara Bölgesi, girişimciliğe olumlu bakma konusunda birinci sırada yer alıyor.

Ekonomik problemlere rağmen girişimcilik yükseliyor

15 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında Türkiye'nin de içinde bulunduğu 12 Avrupa ülkesinde (Türkiye, Avusturya, Danimarka, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Polonya, Rusya, İsviçre, Ukrayna), 14 yaş üzeri kadın-erkek 13 bin 606 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre girişimcilik, 2011'de de Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşanan ekonomik problemlere rağmen hala yükselen bir trend.

Araştırmaya katılan her üç kişiden 2'si girişimciliğe olumlu yaklaştıklarını ifade ederken yüzde 72'si kendi işini kurma konusunda oldukça hevesli. Girişimciliğe olumlu bakma ve kendi işini kurma konusunda ise en cesaretli ülke unvanını yüzde 50'lik oranlarla Türkiye ve İsviçre paylaşıyor. Türkiye'yi yüzde 40 ile Polonya ve yüzde 38 ile Danimarka takip ediyor.

Avusturya ve Danimarka ise geçen sene ile karşılaştırıldığında girişimcilik potansiyelini en çok artıran ülkeler olarak öne çıkıyor. Mevcutta kendi işini yapan en çok kişinin olduğu ülke sıralamasında da ise yüzde 14 ile İsviçre, yüzde 13 ile İtalya ve yüzde 12'lik oranla Türkiye ilk üç sırayı paylaşıyor.

Türkiye, bilgi eksikliğinde başı çekiyor

Araştırmanın sonuçlarına göre, girişimcilik konusunda en büyük engelin ekonomi bilgisi eksikliği olduğu görülüyor. Katılımcıların yüzde 40'ı bu bilgi eksikliğinden dolayı kendi işlerini yapmaktan korktuklarını belirtiyor. Bu konuda yüzde 55 ile Rusya, yüzde 48 ile Almanya ve yüzde 46 ile de İspanya ve Polonya başı çekiyor. Her üç kişiden biri ise kişisel bilgi ve becerilerinin girişimcilik için yeterli olmadığını düşünüyor. Bu konuda Türkiye ve Almanya kendini en yetersiz hisseden ülkeler arasında yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir