Avukatlardan 'Zahid Akman' kararına itiraz

Avukatları, RTÜK eski Başkanı Akman'ın "yargı kararlarını mükerreren uygulamadığı" gerekçesiyle "görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırılması kararının, Yargıtay aşamasında bozulacağına inandıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - RTÜK'teki görevi sırasında, "yargı kararlarını mükerreren uygulamadığı" gerekçesiyle "görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırılan Zahid Akman'ın avukatı Hakan Yıldız, "mahkumiyet kararının Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) aykırı olduğunu düşündüklerini ve Yargıtay aşamasında bozulacağına inandıklarını" bildirdi. 

Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara 19. Sulh Ceza Mahkemesinin, müvekkilinin de arasında bulunduğu bir kısmı eski RTÜK üyesi sanıkları, "mahkeme kararını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullanma" iddiasıyla açılan davada hapis cezasına çarptırdığını hatırlattı.

"Bu kararının TCK ve CMK'ya aykırı olduğunu düşündüklerini" bildiren Yıldız, temyiz edilen kararın, daha önce verilen mahkumiyet kararı gibi yine Yargıtay incelemesinde bozulacağına inandıklarını belirtti.

Mahkemenin ayrıca, şikayetçinin isteği üzerine 20 Nisan 2006 tarihli Üst Kurul kararında sahtecilik yapıldığı iddiasıyla müvekkili hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdığına dikkati çeken Yıldız, bu kararın "açıkça hukuka aykırı olduğunu" ileri sürdü.

Zira Akman hakkında, aynı şikayetçinin bu konudaki iddiası üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlattığını aktaran Yıldız, açıklamasında şunları kaydetti:

"Yapılan soruşturma ile ilgili olarak yargılama izni kapsamında Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından düzenlenen Teftiş Kurulu Raporu ile müvekkili hakkındaki iddianın gerçeği yansıtmadığı, anılan Üst Kurul kararı ile ilgili herhangi bir resmi evrakta sahtecilik eylemi olmadığı tespit edilmiştir. Aynı iddiayla ilgili olarak Danıştay 1. Dairesi, 20 Ocak 2010 tarihli kararında, anılan Üst Kurul kararı ile ilgili herhangi bir resmi evrakta sahtecilik eylemi olmadığı şeklinde hüküm kurulmuştur. Tüm bu süreçten sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 3 Mart 2010'da kesin olarak işlemden kaldırma kararı verilmiştir"

Yıldız, bu kararların ve raporun Ankara 19. Sulh Ceza Mahkemesi dosyasında da bulunduğu ve bunun şikayetçi tarafından bilindiğini ifade ederek, "Tüm bunlara rağmen mahkemenin, şikayetçinin talebi ile yeniden suç duyurusunda bulunmasının, böylece sekiz yıl önceki bir olayın tekrar ısıtılıp gündeme taşınmasının hukuki hiçbir anlamı ve yönü yoktur. Sonuç olarak, anılan Üst Kurul kararında herhangi bir sahtecilik yoktur ve bu husus, yukarıda yer verilen yargı ve disiplin mercii kararları ile de sabittir" iddiasında bulundu.

 RTÜK Başkanı Davut Dursun ve eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık geçen hafta, "yargı kararlarını mükerreren uygulamadıkları" gerekçesiyle "görevi kötüye kullanmak'' suçlamasından 1 yıl 15'er gün hapse mahkum edilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir