Ayakkabıcıların sesine kulak verilsin

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

Diyarbakır, gelişmekte olan Irak'ın etkisi ile çok hızlı bir büyüme trendi içerisine girdi. Çok eski değil, 3 yıldır yaşanıyor bu süreç. Bu süreç içinde birçok sektör Irak pazarını hedef aldı ve çok başarılı oldu, üstelik yanı başımızda bir Gaziantep gerçeği olmasına rağmen...

Dolayısı ile Irak pazarı kente ekonomik olarak farklı bir sinerji kazandırdı. Bu sinerjinin farkına varıp gelişmek ve yol almak isteyen bir sektör de ayakkabıcılık. Bunun için Diyarbakır'da üretim yapan 30'a yakın ayakkabı imalatçısı ile 70'e yakın toptancı bir araya gelerek 'Kunduracılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'ni kurdular.

Kooperatif Başkanı Hasan Işıkalan ve diğer imalatçı-toptancılar ile uzun süre sohbet ettik. Onların heyecanını görüp, ardındansa karşılarına çıkan engelleri duyunca ve Diyarbakır'ın gerçeklerini masaya yatırınca morallerin bozulmaması elde değil. Ayakkabıcılar sektörü geliştirip Diyarbakır'da geleneksel hale dönüşecek ayakkabı fuarları organize edecekler. Hep söylüyoruz. Diyarbakır geçmişte ticaretin merkezi olduğu gibi çok iyi sanatkarlara sahip bir şehirdi. Diyarbakırlı ayakkabıcılar da bu sanatlarını geliştirmek ve bu sektörde bir marka haline gelmek istiyor. İstedikleri ve bekledikleri ise sadece arazi Ayakkabıcılar Sitesi kurabilecekleri bir yer. Üstelik bu site hem bu sanatın yok olup girmesiniğ engelleyecek, hem ekonomiye katkı sunacak hem de birçok insana iş kapısı açacak. Ancak Diyarbakırlı ayakkabıcılar bu konuda bile yol alamıyorlar.

Kentin yöneticileri, daha doğrusu bazı yöneticileri bu konuda yeterince duyarlı davranmıyor. Anlaşılan o ki bazı yöneticilerimiz, iş dünyasını ve istihdamı yakından takip etmelerine karşın bu konuda yanlış bilgilendiriliyorlar. Aksi takdirde kim kentinin ve o kentin insanının gelişmesini ve refaha ulaşmasını istemez ki.

Ayakkabıcılık sektörü önü çok açık ve bölgede eksikliği çok hissedilen bir sektör. Düşünün, başka vilayetlerden nakliye ile getirip, sattığımız ayakkabıları biz kendimiz birinci elden tüketicimize ulaştıracağız. Şu da bir gerçek ki bu sektör beraberinde birçok yan sektörü de geliştirecek. Ayrıca en ağır gelişmesinde bile en az 2 bin kişiyi istihdam edecek. Hızlı bir gelişmede ise en az 5 bin kişi istihdam edilecek. Kayıt dışı çalışanlar kayıt altına alınacak. Ben bu sektörün emin ellerde olduğuna gönülden inanıyorum. Yanlış ve eksik bilgilendirilmiş yöneticilerimizin de doğru bilgi almaları halinde gereken desteği ve özeni göstereceklerine eminim.