Ayamama Deresi yatağındaki 64 bina kaldırılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, dere üzerinde başlatılan tespitlerin bir kısmının yapıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ayamama Deresi yatağındaki 64 binanın kaldırılması için tebligatların hazırlandığını bildirdi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sel baskınının ardından Ayamama Deresi üzerinde başlatılan tespitlerin bir kısmının yapıldığını, bir kısmının da yapılmaya devam ettiğini söyledi.

Bu tespitlerin haritalara işlendiğini ve derelerin taşkın haritalarının ellerinde olduğunu belirten Kadir Topbaş, şöyle devam etti:

"Ayamama Deresi üzerinde 24 adet bina, sundurma ve barakanın imar istikameti dışında, dere yatağına tecavüzlü olduğu tespiti var. 26 tane binanın, sundurma ve barakasının yeşil bölümde kaldığı, 14 adet binanın da dere yatağında olduğu tespiti yapıldı. Bu tespitler sonucunda tebligatlar hazırlanıyor. Bu tebligatlara göre malikler bunu buradan kaldırmak zorunda. Kaldırmadığı takdirde yasanın verdiği yetkiyle Büyükşehir Belediyesi olarak biz kaldıracağız."

"Bodrum kat yasağı getirelim"

Topbaş, bürokratlarından bir başka çalışma daha istediğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Dere yatakları, taşkın alanlarındaki imarlarda, İmar Yönetmeliği'ne bir madde ekleyelim. Burada su basman seviyesini net olarak koyalım. Bodrum kat yasağı getirelim. Su basman 2 metre ise 2 metre koyalım. 90 santim ya da 1 metre diye geçiyor. Bu değil. Burada taşkın seviyesini dikkate alarak, bundan sonraki imar hareketlerinde mutlaka kendi parselinde de olsa, su basman zorunluluğunu taşkın seviyesini dikkate  alacak hale getirmek durumundayız. Meclis üyelerinden bununla ilgili çalışmaya destek vermelerini, bu konuda bizimle beraber adım atmalarını rica ediyorum. Bu bir radikal adımdır. Bunu sadece Ayamama Deresi için değil, bütün dere alanları için istiyorum.

Ayrıca, bu dere yataklarında mevcut olan yapıların, su basman seviyesinin altında kalan mekanlarını bir şekliyle iskandan arındırması gerekir. Bu da İstanbul için radikal çözüm."

"Böyle bir sel felaketi mesai saati başladığı zaman olsaydı, bodrum katlardaki atölyelerde iş başı yapan insanları da etkilerdi" değerlendirmesinde bulunan Topbaş, "Hayatının baharındaki 7 kızımızın ölümü gibi hadiselerin onlarcasını o bodrumlarda yaşardık. Onun için burada Büyükşehir Belediyesi Meclisi olarak bu tarzda bir radikal karar almak zorundayız, bir daha buna benzer sıkıntılar İstanbul'da yaşanmasın diye" şeklinde konuştu.

Topbaş, dere ıslahı konusunda Dünya Bankası'ndan bir miktar kredi aldıklarını, Maliye Bakanlığı'yla yeni kaynak oluşturma çalışmalarının da bulunduğunu ve bunlarla çok hızlı adımlar atarak bu kararlılığı sürdüreceklerini söyledi.

Bir taraftan ıslah, bir taraftan istimlak çalışmalarının süreceğini, bir daha bu sıkıntıların yaşanmaması için burada kimseye taviz vermeyeceklerini vurgulayan Topbaş, ayrıca kara yolları altından geçen menfezler kesit olarak yetmediği için dereler ne kadar ıslah edilirse edilsin bu ihtimallerin hissedileceğini söyledi.