AYB'den Türkiye'ye 718 milyon euroluk kredi

Kredi, demiryolu ulaşımı, elektrik dağıtımı, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji alanlarında kullanılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA/LÜKSEMBURG - Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye'ye, demiryolu ulaşımı, elektrik dağıtımı, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji alanlarında kullanılmak üzere 718 milyon euroluk kredi sağladı.

Banka'dan yapılan açıklamaya göre söz konusu destek, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları adına Hazine Müsteşarlığı ile birlikte Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) ve kalkınma bankaları Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma Bankasının (TKB) işbirliğiyle oluşturulan farklı borç verme programlarıyla sağlanacak.

Sözleşmeler, Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, TSKB Yönetim Kurulu üyesi ve üst yöneticisi (CEO) Halil Eroğlu ile TKB üst yöneticisi Abdullah Çelik tarafından imzalandı.

Kredinin dağılımı

Açıklamaya göre, TCDD'ye tahsis edilen 293 milyon euro'luk destekle Türkiye'nin Ankara ve İstanbul arasındaki ana ulaşım koridoru için güçlü bir destek sağlandı. Ek fonlarla birlikte projelere sağlanan toplam AYB desteği 850 milyon euro'ya ulaştı.

Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketine (TEDAŞ) sağlanan 125 milyon euro'luk destek, elektrik dağıtımının etkinliğini ve güvenilirliğini geliştirmek amacıyla mevcut elektrik şebekelerinin genişletilmesi ve yükseltilmesi için kullanılacak.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma Bankası'na (TKB) verilen 300 milyon euro'luk çerçeve kredisi formundaki destek, yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu ve endüstriyel kirliliği önleme alanlarındaki küçük ve orta ölçekli yatırımlar için kullanılacak. 

Yatırım planları, sera gazı salınımının azaltılması ve yerine karbon yoğunluğu olan enerji kaynaklarının kullanımı yoluyla iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunacak. Diğer planlar, endüstriyel kirliliği önleme ile iyileştirilmiş hava, su ve kara kaynakları yoluyla çevresel faydalar elde etme konularına odaklanacak.

"AB dışında en büyük finansmanı Türkiye alıyor"

AYB'nin açıklamasına göre, Banka Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, konuyu değerlendirirken,  ulaşım, enerji ve çevre alanlarında altyapı tasarrufunun, Türkiye'nin gelişimi ve AB'ye katılım süreci açısından anahtar rolde olduğunu belirtti.

Kollatz-Ahnen özetle şunları söyledi:

"AB'nin bankası olarak, AB dışında en büyük AYB finansmanını alan Türkiye'ye, büyük, hızlı ve güçlü desteğimizi bir kez daha gösterme fırsatı bulduğumuz için memnunuz. Küresel ekonomik kriz yaşadığımız bu yılda, Türkiye'deki KOBİ'lerin desteklenmesine öncelik verildi. Bugün, ülkenin önemli altyapı önceliklerine ve Türklerin, sahip oldukları yenilenebilir enerji potansiyelini geliştirme konusunda gösterdikleri çabanın yanı sıra devletin enerji tasarrufu konusunda yapılan yatırımlara destek olmak amacıyla gerçekleştirdiği girişimlere destek niteliğinde yaklaşık 720 milyon euro'luk finansman sağlayarak, Türkiye ile ilişkimizin boyutlarını bir kez daha genişletme ve derinleştirme fırsatı buluyoruz."

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı da, Türkiye ile Avrupa Yatırım Bankası'nın ilişkilerinin 1960'ların ortalarına dayandığını belirterek, Bankanın, ülkenin toplumsal ve ekonomik gelişimini her anlamda desteklediğini kaydetti.

Çanakcı, AYB'nin sağladığı finansmanın yalnızca altyapı, ulaşım, enerji ve eğitim projeleri ile sınırlı kalmadığını, Türkiye'deki inovasyon çalışmalarına ve bilimsel etkinliklere de Lizbon stratejisi doğrultusunda finansman sağlandığını anlattı. Çanakcı, işbirliğinin aşama kaydetmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve yeni projelerle daha da ilerlemesini diledi.