Ayçekirdeğinde rekolte yükselecek fiyat düşecek

Bu yıl rekor düzeyde ürün beklenen ayçekirdeğinde fiyatların 1 liraya kadar düşeceği öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Ayçekirdeği rekoltesinin bu yıl yüksek olacağı, fiyatların ise 1 liraya kadar düşmesinin beklendiği bildirildi.

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olan Kayseri'de toptan ayçekirdeği alım satımı yapan Hasan Hüseyin Üzkülekçi, yaptığı açıklamada, bu yıl rekoltenin yüksek olmasının beklendiğini, bunun sonucu olarak da fiyatların geçen yıla göre gerilemesinin tahmin edildiğini söyledi.

Üzkülekçi, şunları söyledi:

"Bu yıl yağmur çok yağdı. Ayçekirdeğinde rekor düzeyde ürün bekliyoruz. Geçen yıl 20 bin ton olan toplam rekoltenin, bu yıl 5 bin ton daha artarak 25 bin tona kadar çıkmasını bekliyoruz. Ülkemizde kuruyemiş olarak tüketilen ayçekirdekleri en çok Kayseri, Elbistan, Erzurum, Sivas, Kırıkkale ve Yozgat'ta yetiştirilmektedir. En kaliteli ayçekirdeği ise Kayseri ve yöresinde yetiştiriliyor. Yetiştirilen ayçekirdeklerinin yüzde 80'i iç piyasada tüketilirken, yüzde 20'si ihraç edilmektedir. İhracat en çok AB ülkelerine yapılmaktadır."

Fiyatlar 1 liraya düşebilir

Üzkülekçi, geçen yıl en düşüğü 1,50 liradan, en yüksek 3,50 liradan işlem gören ayçekirdeği fiyatlarının, bu yıl düşmesinin beklendiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl en ucuzu 1,50 liradan işlem gören ayçekirdeği, bu yıl rekoltenin yüksek olması nedeniyle 1 liraya kadar düşebilir. Bu bizim tahminimiz. Hasat yapılmadığı için şimdilik tahminlerimiz böyle. En kaliteli ayçekirdeğinin kilosunun ise bu yıl 2,50 liradan işlem göreceğini tahmin ediyorum. Üreticinin alınan ayçekirdeği elenip işlenince bir miktar fire veriyor. Bu nedenle toptan satış ile perakende satış arasında bir fark ortaya çıkıyor."

Kuruyemiş toptancılarından Mustafa Bacanak ise Kayseri'deki çiftçilerin yüzde 30'unun ayçiceği ektiğini, cins olarak da İnegöl çizgili beyaz ile İsrail siyah cinsi çekirdeklerin tercih edildiğini söyledi.

Üretici endişeli

Ayçekirdeği üreticilerinden İbrahim Sönmez, ürün bolluğuun kendilerini sevindirmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl ürün geçen yıla göre biraz fazla ama fiyatlar çok düşük. Üretici kilosunu 1,50 liraya mal ettiği ayçekirdeğini herhalde kilogramı 1 liraya elden çıkarmak zorunda kalacak. Mazot ve gübre fiyatları sürekli artarken, ayçiçeği fiyatları geriliyor. Ürün bol ama fiyat düşük.

Güneşi seven bir bitki olan ayçekirdeği, bazı yörelerde çiğdem, günebakan, gündöndü, günçiceği ve ayçiçeği olarak da adlandırılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir