Aygün: Otomotiv'de ÖTV teşviki 3 yıl sürmeli

ATO Başkanı, 4 milyon kişinin istihdam edildiği otomotiv sektörünün büyümesinin işsizliğin azalmasında oldukça önem taşıdığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 4 milyon kişinin istihdam edildiği otomotiv sektörünün büyümesinin işsizliğin azalmasında oldukça önem taşıdığını belirterek, ''Her bir araç için 700 kişinin emek harcadığı otomotiv sektörü inşaattan sonra en fazla istihdam yaratan sektör, ÖTV teşviki 3 yıl devam etmeli, hurda teşvikleri olmalı'' dedi.

ATO Başkanı Aygün, ING Bank tarafından Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen otomotiv sektörünün 2010 yılı fırsatları ve beklentilerinin tartışıldığı ''Ankara Otomotiv Zirvesi''nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de otomotiv sektörünün inşaat ile birlikte lokomotif sektör olduğunu vurguladı.

Otomotiv markaları olan ülkelerin dünyada da lider ülke olduğunu vurgulayan Aygün, otomobilde uygulanan ÖTV vergisindeki teşvikin devam etmemesini eleştirdi, 4 milyon kişinin istihdam edildiği otomotiv sektörünün büyümesinin işsizliğin azalmasında oldukça önem taşıdığını dile getirdi.

Aygün, ''Her bir araç için 700 kişinin emek harcadığı otomotiv sektörü inşaattan sonra en fazla istihdam yaratan sektör, devlet vatandaşın cebinden alan değil koyan devlet olmalı, ÖTV teşviki 3 yıl devam etmeli, hurda teşvikleri olmalı'' dedi.

Aygün, ÖTV indirimlerinin devam etmesini değişik platformlarda karşılaştıkları sorumlu Bakan ve yetkililere ilettiklerini ve ''haklısın'' yanıtı aldıklarını, ancak konuştukları kimselerin televizyon ve basın önünde farklı konuştuklarını ifade etti.

Otomotiv sektöründe bankacılık ayağının önemine de değinen Aygün, kredi musluklarının açılmasının birçok sektör için önem taşıdığını, krizde birçok sektör küçülürken bankacılık sektörünün büyümesini anlamakta zorluk çektiklerini söyledi.

Bankacılara seslenen Aygün, sektörlerin kredi başvurularında iş adamlarının istenildiği kadar teminat ve ipotek vermeye hazır olduklarını anlatarak, ''Bazı bankalar elektrik faturası bile istiyor. SSK ve Bağ- Kur borcu olan zaten niye kredi istesin?, 1'e 4 teminat verelim, ipotek verelim, kredi için bu kadar uğraştırmayın'' dedi.

ING Bank Grup Müdürü Şah Karataş, Ankara Otomotivcileri Derneği Başkanı Aydın Erkoç ve otomotiv sektörü temsilerinin katıldığı ''Ankara Otomotiv Zirvesi''nde sektörün bu yılki fırsat ve beklentileri tartışıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir