Ayka Tekstil'in Etiyopya fabrikası açıldı

İlk yılda 70 milyon dolar ihracat geliri bekleyen tesis, yerli yatırımcılara örnek olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ETİYOPYA - Ayka Tekstil'in Etiyopya'da 100 milyon dolarlık yatırım yaparak kurduğu iplik, dokuma, boyahane ve konfeksiyondan oluşan entegre fabrikası, 30 Nisan'da açıldı. 5000 kişiyi istihdam eden fabrika tam kapasiteyle üretime geçtiği zaman bu rakamın 8500-9000'e ulaşması bekleniyor.

Ayka Tekstil'in fabrikasında günlük 20 ton kapasiteli iplik üretme, 35 ton kapasiteli dokuma ve boyahane departmanları bulunuyor.  Günlük elbise üretimi 50 bin - 70 bin parça arası olan fabrika, aynı zamanda Etiyopya'nın en büyük tekstil fabrikası olma özelliğine sahip.

Ayka Tekstil'in Etiyopya sorumlusu Kemal Öznoyan, fabrikanın ilk yıl için 70 milyon dolar, ikinci yıl içinse 100 milyon dolarlık ihracat geliri beklediğini belirtti.

Etiyopya Sanayi ve Ticaret Bakanı Girma Birru, "bu fabrika sektöreki yerel yatırımcılarımız için de model olacak." dedi.

Etiyopya Kalkınma Bankası'nın da bu proje için kredilerin ödeme kolaylığı sağladığı belirtilirken yapım aşamasında fabrikayla bizzat ilgilenen Başbakan Meles Zenawi de fabrika'nın 30 Nisan'daki açılışını yaptı.

Etiyopya'nın tekstil firmaları için en büyük avantajlarından biri ithalat yapan hiçbir ülkeden ithalat vergisi alınmaması ve kotalarda kısıtlama olmaması. Etiyopya'nın pamuk yetiştiren bir ülke olmasının da tekstilciler için büyük bir avantaj olduğu belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir