Babacan, Çek Cumhriyeti ziyaretini iptal etti

Babacan, AB Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantısına katılmak üzere Çek Cumhuriyetine yapacağı ziyareti, yoğun programı nedeniyle iptal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, içinde bulundukları helikopter düşen, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun aralarında bulunduğu 6 kişinin ailelerine "sabır dilediğini" söyledi.

Şanghay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) Moskova'da düzenlediği Afganistan konferansına katıldıktan sonra Ankara'ya dönen Babacan, Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, düşen helikopterin bulunması için Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla herhangi bir ülkeden yardım talebinde bulunulmadığını, Türkiye'nin imkanlarının yeterli olduğunu belirtti.

Babacan, ağır kış koşullarından dolayı kaza bölgesine ulaşılmada güçlük çekildiğini ifade ederek, "Biz Moskova'dan buraya gelirken, biz havadayken, bazı sivil vatandaşlarımızın enkaza ulaştığı yolunda haber aldık, ancak resmi yetkililer henüz enkaza ulaşmış değil. Ancak yeri tespit edildiği için şu anda o yöne doğru hareket halindeler. Bu olay bizim son derece üzüldüğümüz bir olay. Kazaya uğrayan 6 kişinin ailelerine sabır diliyoruz. Henüz daha resmi hiçbir veri yok elimizde. Umarız ki en kısa zamanda enkaza ve bu 6 kişiye ulaşılır" dedi.

Remzi Kartal'ın yakalanması

Dışişleri Bakanı Babacan, hakkında 2006 yılından bu yana terörizm suçundan uluslararası tutuklama emri bulunan Remzi Kartal'ın 24 Martta İspanya'nın başkenti Madrid'de yakalandığını da doğruladı.

İspanyol makamlarının Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliğine bu kişinin yakalandığını bildirdiklerini kaydeden Babacan, "Ancak henüz hakim önüne çıkarılmadı. Şu anda gözaltında bulunuyor" dedi.

Babacan, Kartal'ın iadesinin ne zaman istenebileceği sorusuna, "O ancak hakim önüne çıkarıldıktan sonra başlayacak bir süreç. Çok yakından takip ediyoruz" yanıtını verdi.

Brüksel ziyareti

Babacan, Moskova'dan önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Brüksel'deki temaslarına eşlik ettiğini de anımsatarak, Türkiye'den AB Komisyonuna devlet başkanı düzeyinde ilk ziyareti düzenleyen Gül'ün bu ziyaretinin son derece zamanlı ve önemli olduğunu belirtti.

Moskova'da ŞİÖ himayesinde düzenlenen konferansa da örgüte üye 6 ülke haricinde Afganistan'a komşu ve Afganistan ile yakından ilgilenen ülkelerden oluşan toplam 20 ülkenin katıldığını bildiren Babacan, ayrıca başta BM ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) olmak üzere çok sayıda uluslararası kuruluşun bu toplantıda temsil edildiğini kaydetti.

Babacan, toplantının özellikle Afganistan ile ilgili sorunlara bölgesel bir perspektiften bakılması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, "Aynı zamanda ŞİÖ'nün düzenlediği ve bizim de davet edildiğimiz bir ilk toplantıdır, o açıdan da önem taşımaktadır" dedi.

Toplantıda Afganistan ile ilgili sorunların çözümüne Türkiye'nin bakış açısını anlattıklarını ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

"Askeri unsurların yanı sıra ekonomik unsurların, diplomatik girişimlerin, kültürel çalışmaların, kalkınma ve insani yardım programlarının son derece önemli olduğunu söyledik ve Afganistan için nihai bir çözümün ancak siyasi bir çözüm olacağı konusunda görüşlerimizi muhataplarımıza ilettik.

Ayrıca 31 Mart'ta Lahey'de yine Afganistan konulu toplantı olacak. 70-80 ülkenin katılımıyla ve BM şemsiyesi altında yapılacak. 3-4 Nisan'da NATO zirvesinde de en önemli gündem maddelerinden biri Afganistan olacak."

Babacan, özellikle 2009 yılının Afganistan açısından son derece belirleyici bir yıl olduğunu söyleyerek, 20 Ağustos'ta seçimlerin yapılacak oluşu ve aynı zamanda NATO'nun bundan sonraki dönemde Afganistan ile ilgili stratejisini gözden geçirme çalışmasının, Türkiye'nin çok yakından ilgilendiği konular olduğunu belirtti.

Moskova'daki ikili temasları hakkında da bilgi veren Babacan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ayrıca Tacikistan ve Kırgızistan'ın dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiğini ifade etti.

Babacan, toplantının son derece verimli geçtiğini anlatarak, ŞİÖ ve Rusya'nın Afganistan konusuna eğilmesinin önemli olduğunu, Türkiye'nin de oradaki mevcudiyetiyle konferansa destek verdiğini bildirdi.

Üçlü zirve

NATO zirvesinden önce, 1 Nisan'da Türkiye-Afganistan-Pakistan zirvesinin üçüncüsünü düzenleyeceklerini de bildiren Babacan, zirvenin 3 cumhurbaşkanının katılımıyla Ankara'da yapılacağını söyledi.

Babacan, üçlü zirveye üç ülkenin dışişleri bakanları, genelkurmay başkanları ve istihbaratla ilgili birimlerinin başkanlarının da katılacağını, özellikle güvenlik odaklı bir toplantı olacağını kaydetti.

Her iki ülkenin bu konularda daha yakın işbirliği yapabilmesi için bu zirveyi önemli gördüklerini, aynı zamanda üçlü olarak da bu konularda bazı ortak projeler yapılabileceğini düşündüklerini ifade eden Babacan, zirve tarihini, NATO zirvesinden hemen önce olacak şekilde planladıklarını, bu açıdan da zirvenin önem taşıdığını ve başta NATO üyeleri olmak üzere pek çok ülkenin bu zirveyi yakından takip edeceğini söyledi.

Bu arada Babacan, AB Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantısına katılmak üzere Çek Cumhuriyetine yapacağı ziyareti, yoğun programı nedeniyle iptal etti.