Babacan: ECB, 17 kocalı Hürmüz gibi

Maliye politikalarını düzgün yürütmeyen ülkelerin Avrupa Merkez Bankasından para istediğini anlatan Babacan, "Avrupa Merkez Bankası 17 kocalı Hürmüz gibi 17 ayrı hükümetle uğraşmak zorunda" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Amerikan Merkez Bankasının sadece Amerikan Hükümetiyle çalıştığını belirterek, "Avrupa Merkez Bankası (ECB) 17 kocalı Hürmüz gibi 17 ayrı hükümetle uğraşmak zorunda" dedi.

Bloomberg HT televizyonuna konuşan Babacan, Euro Bölgesi'nde tek bir para birimi kullanıldığını, buna karşın 17 ülkenin ayrı ayrı maliye politikaları olduğunu dile getirdi.

Maliye politikalarını düzgün yürütmeyen ülkelerin Avrupa Merkez Bankasından para istediğini anlatan Babacan, "Piyasadan borçlanamıyor. Gidiyor Avrupa Merkez Bankasına 'Para bas, bana ver. Öbür türlü masraflarımı nereden karşılayacağım ya da borcumu nasıl ödeyeceğim?' diyor" dedi.

Euro Bölgesi'nde bütçesine dikkat eden bir ülke ile bütçe açığı çok fazla olan bir ülkenin aynı para birimini kullandığına dikkati çeken Babacan, "Ortak paradan bu kadar çok miktarda, pervasızca, hesapsız-kitapsız basılması, karşılıksız olarak basılması, bu ortak para biriminin ilerideki değerinin ciddi şekilde sorgulanmasına yol açıyor. İlerde fiyat istikrarı ne olacak Euro Bölgesi'nde? Bu, ciddi bir endişe kaynağı şu anda" diye konuştu.

"ECB 17 kocalı Hürmüz gibi"

Kimi ekonomistlerin 2012'nin ikinci çeyreğinden önce Amerikan Merkez Bankasının (FED) yarım trilyon dolar tahvil almasına hazır olunmasını belirttiklerinin ifade edilmesi üzerine Babacan, Avrupa ile ABD'nin merkez bankaları açısından karşılaştırıldığında en önemli farkın ABD Merkez Bankasının bağımsız olmaması olduğunu söyledi.

FED'in sadece enflasyona değil, büyüme ve istihdama da baktığını anlatan Babacan, "Oysa Avrupa Merkez Bankası, teoride bağımsız diyelim. Çünkü son dönemlerde maalesef bazı ülkelerden çok ciddi müdahaleler oluyor. Fiyat istikrarı olan, bizim merkez bankamıza daha çok benzeyen bir merkez bankası" dedi.

Babacan, "Bir başka önemli fark, Amerikan Merkez Bankasının çalıştığı tek bir hükümet varken o da Amerikan hükümetiyken, Avrupa Merkez Bankası 17 kocalı Hürmüz gibi 17 ayrı hükümetle uğraşmak zorunda" değerlendirmesinde bulundu.

Kredi kartlarına tek limit istiyoruz

Harcamaları kontrol altına almak ve riskleri azaltmak amacıyla kredi kartlarına tek limit uygulaması getirileceği yönünde basında çıkan haberlerin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartlarına tek limit uygulamasını istediklerini ancak kesin bir şey olmadığını ve henüz çalışma aşamasında olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir