Babacan, G-20 toplantısı öncesi temaslarda bulunuyor

Bakan Babacan, bugün G-20'ye katılan ülkelerin bakanları ve IMF ile Dünya Bankasının üst düzey yetkilileriyle görüşmeler yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısına katılmak üzere geldiği Londra'da temaslarda bulunuyor.

Babacan, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Hazine Dış Ekonomik ilişkiler Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay ve beraberindeki ekiple Londra'da düzenlenen program kapsamında, çalışma toplantılarına katıldı.

Babacan, bugün G-20'ye katılan ülkelerin bakanları ve IMF ile Dünya Bankasının üst düzey yetkilileriyle görüşmeler yapacak.

Toplantının gündeminde teşvik paketleri ve mali reformlar olacak.

Londra'daki G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısında, G-20 liderler zirvelerinde alınan kararların uygulanmasında kaydedilen gelişmeler ve bu ay sonunda ABD'nin Pittsburg kentinde gerçekleştirilmesi beklenen Liderler Zirvesi'ne sunulacak öneriler de ele alınacak.

Türkiye'nin üyesi olduğu G-20 platformu, Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları düzeyindeki rutin toplantıların yanı sıra, küresel kriz ile birlikte liderler düzeyinde de toplantılar gerçekleştiriyor.

Gelişmekte olan ülkelerin, IMF'de daha çok söz sahibi olmaları konusunda görüş birliğine varıldı

G20'nin Londra'daki Maliye Bakanları toplantısında taslak bildiri metnine göre, gruba üye ülkeler, Pittsburgh'da yapılacak olan G20 liderler zirvesinde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, özellikle ''yükselen piyasaların'' IMF ve küresel ekonomide daha çok söz sahibi olmalarına imkan verecek ilerlemeler sağlanacak.

Taslakta ayrıca, ülkelerin, tam olarak küresel ekonomik toparlanma sağlanıncaya kadar genişlemeci para  ve maliye politikalarına, parasal istikrar unsurunu da gözeterek devam etmeleri benimsendi.

G20 taslak metninde, banka yöneticilerinin prim, ikramiye, yüksek emeklilik maaşı gibi parasal menfaatlerine uluslararası bir standart ve sınırlama getirilmesi benimsenirken, bu konuda Mali İstikrar Kurulu bir çalışma yapmakla görevlendirildi.

Bankacıların, daha çok prim almak için yüksek kazanç -yüksek risk taşıyan yatırım ve işlemler gerçekleştirmeleri de daha sıkı kontrol edilerek frenlenecek.