Babacan'a çağrı: 7 Haziranı beklemeden görevi bırakın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a güvenirliğini kaybetmemesi için istifa çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Belma Bağrık-MERSİN

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yaptığı açıklamaya cevap veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak: “Küresel likititede yatırımcıların giderek daha dikkatli olmaya başladıkları bir ortamda siz ekonomiyi yönetmesini bilmiyorsunuz. Güvenirliğinizi daha fazla kaybetmeden 7 Haziran seçimlerini de beklemeyin ve bu açıklamayı yapmışsanız eğer o görevi bırakın” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın CHP’nin seçim beyannamesine yönelik yaptığı, “13 yıldır iktidarda olan partinin ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak konuya baktığımda; bir, ne kadar harcama getiriyorsanız o kadar tekrar vergi getirmek zorunda kalırsınız. İki, o kadar ilave borçlanmak zorunda kalırsınız. Üç, para basmak durumunda olursunuz. Dört, nihayetinde IMF'den kredi kullanmaya mecbur duruma düşersiniz” açıklamasına cevap verdi. Bu açıklamayı gördüğünde hayret ettiğini söyleyen Öztrak, bu ülkenin 13 yılda nasıl bu hale geldiğini anladığını ifade etti. Öztrak, “Bu ülkenin 13 yıldır ekonominin başında olduğunu söyleyen Babacan, ya vergi alacaksınız, ya para basacaksınız borçlanacaksınız yada IMF’ye gideceksiniz’ diyor. Bu zihniyet böyle olunca Bülent Arınç haklı çıkıyor. Bu ülkede israfı önlesek vergi bile almayız diyen Bülent Arınç haklı. GSYH’nın yüzde 3’ü bile olmayan bir harcamadan bahsediyoruz. Sayın Babacan şunu bilsin ki, bu ülkenin bütçe açıklarını kapatmak için para basmasının önüne geçen düzenlemeyi yapan kadronun içindeydim ve Hazine Müsteşarı idim. Bütçe açığını kapatmak için para basmayı Sayın Babacan bizden öğrendi” dedi. Türkiye’yi IMF kapısından alan programı yazan ekibin başında Kemal Derviş olduğunu ve kendisinin de Hazine Müsteşarı olduğunu dile getiren Öztrak, hükümetin bu programı uyguladığını ve Türkiye’nin IMF kapısından alındığını anlattı. Öztrak, şöyle devam etti: “Ancak bugün geldiğimiz noktada bu ülkenin Cumhurbaşkanı bu ülkede ekonomik kriz var diyor. O gün oradan çıktılar Türkiye’yi ekonomik kriz olan noktaya getirdiler.  Büyümeyi sağladık diyorlar ama büyümede bize benzeyen ekonomilerin gerisindeyiz. Son 3 yıldır ortalama büyüme yüzde 3. Bu mudur büyümeyi sağlamak? Türkiye’nin en kritik dönemlerinde büyüme hiçbir zaman yüzde 4’ün altına düşmemiştir. Türkiye artık yerinde sayıyor, patinaj yapıyor. İşsizlik yüzde 11’i aştı. 6 milyon işsiz var. Bu ülkede sıcak paraya yaslanıp, sıcak para baronluğu yapıp ekonomiyi tahribat noktasına getirildi. Biz bu tahribat noktasından çıkaracak yeniden ülkeyi büyüme sürecine sokacak büyüme programını Türk milletine sunduk. Bu programın getireceği güven ortamında yeniden başlayacak olan yatırımlar ve buna paralel olarak ortaya çıkacak büyüme ve istihdamla birlikte yeni kaynaklar ortaya çıkacak. Bugün ayağının tozu ile Amerika’dan gelip bu programı uygulayacaksa ülke IMF kapısına gider diyen Başbakan Yardımcısına benim bir tavsiyem var. Dünyada sizin bildiğiniz paradigmalar değişti. Bugün artık dünyada yeni paradigmalar var. Küresel likititede yatırımcıların giderek daha dikkatli olmaya başladıkları bir ortamda siz ekonomiyi yönetmesini bilmiyorsunuz. Güvenirliğinizi daha fazla kaybetmeden 7 Haziran seçimlerini de beklemeyin ve bu açıklamayı yapmışsanız eğer o görevi bırakın.” 

Türkiye’nin demokraside hızla geriye gittiğini vurgulayan Öztrak, bunu dünyadaki tüm endekslerin açıkça ortaya koyduğunun altını çizdi. Öztrak, sadece 2014 yılında ekonomik özgürlük endeksinde Türkiye’nin 6 sıra geri gittiğine dikkat çekerken, yolsuzluk endeksinde ise yine 6-7 sıra gerilemede dünya rekoru kırdığını ve demokrasi endeksinde sonlarda yer aldığını bildirdi. Öztrak, “Sayın Babacan bu hale gelen ülkede sanki bakan değilmiş gibi çıkıp demokrasiden, hukuk devletinden bahsetmektedir. Ne hukuk devleti ne de demokrasi kalmıştır” dedi. 

Sorumsuz dış politikanın kaybı 17 milyar dolar 

Mersin’de iş dünyası ile toplantı yaptıklarını ifade eden Öztrak, “Bundan bir müddet önce Mardin, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana ve Mersin’i ziyaret ederek Suriye ve Irak krizlerinin bu illerimiz üzerindeki etkilerini tespit ettik. Çeşitli illerde iş dünyası ile toplantılar yaptık. Esnaflarla konuştuk ve STK’larla da temaslarımız oldu. Bütün bu yaptığımız çalışmalar sonunda il dünyasının katkıları ile bir kitapçık hazırladık. Bugün burada Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu hem bu kitapçıkla ilgili hem de iş dünyasının genel sorunları ile ilgili bir toplantı yaptık” dedi. CHP’nin sadece konuşan değil aynı zamanda dinleyen de bir parti olduğunu vurgulayan Öztrak, Suriye’den gelen misafirler için bu güne kadar harcanan paranın 5,5 milyar dolar olduğunu aktardı. Öztrak, 2011-2014 ihracat kaybı olarak her iki ülke pazarında 9,6 milyar dolar kayıp olduğunu anlatırken, Suriye’den gelen turist açısından kayın ise 1,6 milyar doları bulduğunu belirtti. “Toplam 17 milyar dolar kaybetmişiz” diyen Öztrak, şunları kaydetti: “Bu kayıplar bize şunu göstermiştir, Türkiye’nin izlediği sorumsuz dış politika bu ülkeyi çok ciddi zararların altına sokmuştur. CHP iktidarında bu politikaların normalleşmesi ve düzelmesi neticesinde çok açıktır ki ülkenin kaynakları, ki bugün kaynak kaynak diye soruyorlar, artıracağı çok açıktır.”