BAĞ-KUR'lulara 100-150 lira zam

Bakan Çelik, 2002'de 3 aylık dönemde emekli olan 12 bin BAĞ-KUR'luya 100-150 lira intibak zammı yapılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2002'de 3 aylık dönemde emekli olan 12 bin BAĞ-KUR'lunun 100-150 lira dezavantajlı olduklarını belirterek, bunların aylıklarında intibak sağlanması için düzenleme yapacaklarını söyledi.
Çelik, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Faruk Çelik, Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması kapsamında yapılan gelir testinde süre uzatmasının olup olmayacağı sorusu üzerine, gelir testinin 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale geldiğini belirterek, vize süresi devam eden yeşil kartlılar için herhangi bir sorun olmadığını söyledi.
Vize süresi dolanlar ile SGK'ya hiç kaydı olmayanların, bu ayın sonuna kadar gelir testi yaptırması gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu.
"Süre ayın 31'inde doluyor, süre uzatımı yok. Ama şöyle bir durum var. Gelir testi yaptıranlar, ocak ayı primlerini şubat ayı sonunda ödeyecekleri için, böyle bir marj var ortada. Bu süreyi değerlendirme imkanları var. Biz kurum olarak şubat ayında da gelir testi yaptırma imkanlarını sağlıyoruz. Yoksa süre uzatımı değil. Ocak ayının primlerinin ödenmesi şubat ayı sonunda olduğu için, bu süreyi kullanma imkanları var."
İş kolu istatistikleri
Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın hala yasalaşmadığı hatırlatılarak, iş kolu istatistiklerinin yayınlanıp yayınlanmayacağının sorulması üzerine, "Konuyla ilgili önemli bir mesafe aldığımızı söyleyebilirim. Ama henüz barajla ilgili tam bir mutabakat oluşmadığı için yasayı TBMM'ye sevk edemiyoruz. Bizim gayretimiz de şu anda bunun bir şekilde neticelenmesi ve yeni bir kaosun, örgütlenme anlamında yeni bir sorunun yaşanmaması için çaba ve gayret içindeyiz. Umuyorum ki endüstriyel ilişkilerdeki barış, bu düzenlemenin bir an önce yasalaşması çerçevesinde tatlıya bağlanacak. Yasanın meclise sevkinde ciddi bir ufuk daralması ve kararması olursa istatistikleri yayınlayacağız. Bunda kararımızı daha önce ifade ettik" diye konuştu.
BAĞ-KUR'lulara intibak
Çelik, intibak düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, intibak düzenlemesinde BAĞ-KUR'lular ve Emekli Sandığı üyelerine ilişkin bir sorun olup olmadığını kendisine sorduğunu belirterek, Emekli Sandığı üyelerine ilişkin herhangi bir sorun olmadığını söyledi.
Faruk Çelik, şunları kaydetti:
"2000 öncesi SSK'lılarla ilgili sorunu, bildiğiniz gibi çözmüştük. BAĞ-KUR'lularla ilgili yaptığımız ayrıntılı çalışmada, 2002 yılında 3 aylık bir dönem için 100-150 lira kadar azami 12 bin kişiyi ilgilendiren bir farklılaşma olduğunu gördük. Buradaki intibaksızlığı, intibaka dönüştürmeye dönük bir düzenlemeyi yapıyoruz. BAĞ-KUR'lulardan yalnız 12 bin emekli vatandaşımızı ilgilendiren bir düzenleme... 2002'den önce 1,5 milyon lira aylık alan bir vatandaşımız varken, bu 3 aylık dönem içerisinde emekli olanların 100-150 lira daha dezavantajlı noktada olduklarını gördük."
Bu konularda ilginizi çekebilir