Bağcılar’a Uluslararası Kongre Merkezi geliyor
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, yeni dönem projelerini anlattı. Çağırıcı’nın dile getirdiği projeler arasında en önemlilerden biri 26 dönüm araziye inşa edilecek Uluslararası Kongre Merkezi...
İSTANBUL - Bağcılar, İstanbul’un en önemli ilçelerinden biri. 2011 sayımına göre nüfusu 750 bin. İlçe 22 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. 2 bin 735 sokağı, 100 caddesi var. Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, yeni dönemde de başkan adayı. Belediye bu dönemde önemli çalışmalar yaptı. Yeni döneme de yeni projelerle hazırlanıyor. Başkan Çağırıcı, bölgedeki otel sayısının 16’ya gittiğini, bu altyapı ile birlikte Bağcılar’ın kongre turizmi açısından da önemli bir altyapıya kavuştuğunu düşünerek, bir kongre merkezi planlıyor. Merkez için yer temin edilmiş. Eskiden SEKA’nın olan ve sonradan Maliye’ye geçen 24 bin metrekarelik alan bu proje için tahsis edilmiş. Çağırıcı, “Buraya Uluslararası Kongre Merkezi yapıyoruz. Eski SEKA deposu Maliye’ye geçmişti. Biz de oradan aldık. Projesi çalışılıyor. Kapasiteye göre geliştirilecek” dedi. Çağırıcı yeni dönem projeleri konusunda DÜNYA’nın sorularını cevapladı.
Yeni dönemde hangi projeler olacak?
Bağcılar Belediyesi olarak bir vakitler ‘varoş’ diye nitelendirilen ilçemize çok önemli yatırımlar kazandırdık. ‘Varoş’ imajını sildik. Mimari ve şehirleşme yatırımlarımızı çok önemli sosyal ve kültürel projelerle sürdürüyoruz. Artık her yıl bir uluslararası sempozyum düzenliyoruz. Mimari çalışmalarımızı da güvenli adımlarla sürdürüyoruz. Kentsel Dönüşüm Projesi planlı programlı devam ediyor. İyi bir analiz sürecinin ardından kentsel dönüşüm alanlarını ilan ettik. Mimar, inşaat ve harita mühendisleri ayrıca kent sosyologlarıyla birlikte çalışıyoruz.
İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü ilk biz kurduk. Riskli alanlarda yeniden planlama çalışması yapıp, şehircilik ilkelerine uygun ada bazlı alt yapı da düşünülerek yeni projeler üretiyoruz. Bunların ilk örneği olan 30 yıl öncesinin yapılaşması olan sitelerle büyük ölçüde anlaşma sağladık. Taslak projeleri hazırlanıyor. Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı, Evren, İnönü, Merkez, Sancaktepe ve Çınar mahallelerinin bir kısmı Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edildi. Yaklaşık olarak 8 bin bina 24 bin de bağımsız birim yenilenecek. Şu ana kadar yaklaşık 410 konut proje kapsamında yenilendi. Kentsel Dönüşüm’de herkesin bulunduğu yerde kalmasını amaçlıyoruz. Projeye yoğun ilgi var. Bağcılar’da toplam 43 bin 340 parsel bulunuyor. Bizim önceliğimiz otoparklı ve asansörlü bina inşa edilmesidir. Bağcılar’da binaların yüzde 80’ini dönüştürmek zorundayız. Yoğunluk fazla. E-5 - TEM bağlantı yolunun tamamını kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. Buraları tamamen dönüştüreceğiz.
Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nı da önemli bir proje olarak hayata geçirdiniz. Bu merkezle ilgili neler söylersiniz?
Burada Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla engelli kardeşlerimiz için eğitimler veriyoruz. Yüzlerce engelliyi meslek sahibi yaptık. 25 farklı branşta eğitim verdiğimiz Engelliler Sarayı’nda ortopedik, görme, işitme, konuşma ve zihinsel engel gruplarında bulunan engelli kardeşlerimiz, kendilerine uygun kurslara katılarak hem sosyal hayata katılım sağlıyor hem de meslek edinerek ekonomik hayata dahil oluyor. Yabancı dil, işaret dili, ahşap oyuncak üretimi, tekstil üretim, halı-kilim dokuma, kuaförlük, nikah şekeri ve yapay çiçek, Braille alfabesi, uygulamalı aşçılık eğitimi gibi farklı alanlarda meslek edinen engelliler düzenlediğimiz sosyal ve kültürel etkinliklere de katılıyor.
Bağcılar, tercih edilen bir bölge oldu mu?
İmar çalışmalarıyla kamulaştırmaya her yıl 50 milyon TL ödüyoruz. İBB Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a çok teşekkür ediyorum. İlçemiz tramvay hattının ardından metroya da kavuştu. Yeni hatların ihalesi de yapıldı. Bağcılar artık tercih sebebi. İlk gelenler geçim ve terör nedeniyle göçle gelmişlerdi. Şimdi yatırım yapmak isteyenler geliyor. Konut fiyatları artıyor. Metrekaresi 5 - 6 bin lira. Bölge İdare Mahkemesi Bağcılar’a yapılıyor.
Bölgemiz 16 tane otele kavuşuyor. 24 bin metrekarelik alana Uluslararası Kongre Merkezi yapıyoruz. Bu yıl bütçemiz 325 milyon lira idi. 2014 için 447 milyon liralık bütçe yaptık. Kadın okur yazarlığını geliştirmek amacıyla çok önemli projelere imza attık. Benim en büyük gayretim, annelerimize, kadınlarımıza hizmetlerin en güzelini götürmektir. Bunun için Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezimizi inşa ettik. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin teşrifleriyle açtık. Burada hanımlar onlarca farklı branşta meslek öğreniyorlar, konferaslara katılıyorlar, spor yapıyorlar. Her yaş grubundan herkesin eğitimi, özellikle de annelerimizin eğitimi bizim için önemli. “Benimle Benim İçin Oku Anne” Projesi kapsamında Bağcılar’da 80 okulda öğrenci ve anneleri 9 ayda 72 bin kitap okudu. 4 bin anne, 4 bin çocuğuyla aynı anda kitap okuyarak bir rekora imza attı.
Öğrenci ve gençlere yönelik projeleriniz var mı?
Öğrencilerimizin ve gençlerimizin okulları dışındaki boş vakitlerini daha iyi değerlendirebilmesi için hazırladığımız birbirinden güzel çalışmalarımız var. Mesela bizim çok önem verdiğimiz Bilgi Evlerimizde 23 bin 819 öğrencimiz sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunuyor. Uzman öğretmenler eşliğinde eğitim gören çocuklar bilgi ve becerilerini geliştiriyorlar. Yetenekli ve zeki öğrencilerimizi topluma faydalı olmaları için yetiştirmek amacıyla kurduğumuz Enderun Üstün Yetenekli Çocuklar Merkezi de çok önemli bir görevi yerine getiriyor.
Yeni kaymakamlık ve belediye binası inşa edeceksiniz...
Bağcılar Kaymakamlık binasını Yavuz Selim Mahallesi’nde inşa edeceğiz. Osmanlı ve Selçuklu mimarisi tarzında düşünüyoruz. Toplamda 26 bin 800 metrekarelik bir alana sahip olacak. Zeminin altında iki kat katlı otopark bulunacak. Tapu, nüfus, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, ilçe sosyal hizmetler, vergi dairesi vs. burada hizmet verecek. Yeni belediye binamızı da Güneşli Mahallesi’nde olacak. Belediye binamızı 26 bin metrekarelik alana inşa edeceğiz. 6 bin metrekaresi hizmet alanı geri kalanı da yeşil alan olacak. Sosyal mekanları ve kültürel alanlarıyla hizmet verecek. Hemşehrilerimiz belediyeye sadece işleri için değil aileleriyle gezmek için, çay içmek için de gelecek.
Yeni dönemde başka projeler de var mı?
7 tane kapalı yüzme havuzu inşa ediyoruz. İnşaatları sürüyor. Öğrenciler ve gençler yıl boyunca ücretsiz faydalanacaklar. İlçemizde ‘yüzme bilmeyen kalmasın’ istiyoruz. Kemerburgaz’da Kirazlıbent’te piknik alanımız var. Yaz aylarında çok geniş katılımlı piknikler düzenliyoruz. Bu devam edecek. Sanal Gerçeklik Modülü olan “8D Sinema” yakında hizmete girecek. ‘8D Sinema Salonu ve Planetaryum” Paris, Londra, Oslo, Zürih, Amsterdam ve Barselona’da var. Türkiye’de ilk kez Bağcılar’da hizmete girecek. Medyanın büyük kısmına ev sahipliği yapıyoruz. Bunun için de Yüzyıl Mahallemize Medya Park yapacağız. Dünya Gazetesi binasının önündeki arsada böyle bir proje geliştiriyoruz. Burası Medya mensuplarının buluşma mekanı, dertleşme yeri olacak. Medya Parkımızın içinde televizyon ve radyolar için canlı yayın stüdyoları bulunacak. Yeni Mahalle’de, Halk Sarayı’nın önüne de “Bilim Müzesi” yapacağız. 60 - 70 milyonluk bir projedir. Yine projelerimiz arasında 1500 kişilik, açılır kapanır tavanlı amfitiyatro bulunuyor. Yani Bağcılar’ı geleceğe hazırlıyoruz.