Bağdat Büyükelçisi, Irak Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Yunus Demirer'i bakanlığa çağırarak, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Irak Başbakanı Nuri El Maliki hakkında yapmış olduğu açıklamalardan duyulan rahatsızlığı dile getirdiği bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Büyükelçi Yunus Demirer'in, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Lubeyd Abbavi ile görüştüğü ve görüşmede Abbavi'nin Irak Hükümeti'nin, Başbakan Erdoğan'ın Irak'taki siyasi durumla ilgili yapmış olduğu açıklamalardan duyduğu rahatsızlıkla ilgili sözlü protestosunu ilettiği belirtildi.

Açıklamada, dün sabah Büyükelçi Yunus Demirer'in bakanlık merkezine çağrıldığı ve Başbakan Erdoğan'ın son günlerde Irak'taki siyasi durumla ilgili yapmış olduğu açıklamaların Irak'ın içişlerine karışmak sayıldığı belirtildi ve bu konuda Irak Hükümeti'nin sözlü protestosu iletildi.

Açıklamada, "Bu tür açıklamalar, Irak'ın içişlerine karışmak sayıldığından kabul edilemez. Türk Hükümeti'nin, Irak'ın ulusal egemenliğine dokunan ve içişlerine müdahale sayılan bu tür açıklamalardan vazgeçmesini temenni ediyoruz. İki ülkeyi ve halklarını birbirine bağlayan güçlü ilişkilerin korunması için iki ülkede ve bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili görüşlerin diplomatik yollarla beyan edilmesini temenni ediyoruz. Irak, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve destekleme konusunda ciddidir" denildi.

Bağdat Büyükelçiliği, Abbavi ile Demirer arasında bir görüşmenin yapıldığını teyit etti.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Büyükelçi Yunus Demirer, protestoyu reddetti. Demirer, Türkiye'nin mezhepçi bir politika gütmediğini vurgulayarak, Türkiye'nin Irak politikasını izah etti.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir