Bağış, MEDEF heyetini kabul etti

Bağış, AB'nin Türkiye ile Fransa'nın birlikte çalıştığı ve işbirliği yaptığı platformlardan biri olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransız İş Adamları Konfederasyonu (MEDEF) heyetini kabul etti.

AB Genel Sekreterliğindeki (ABGS) kabulün başında konuşan Bağış, AB'nin Türkiye ile Fransa'nın birlikte çalıştığı ve işbirliği yaptığı platformlardan biri olduğunu belirterek, iki ülkenin ayrıca NATO gibi birçok uluslararası platformda birlikte çalıştığına dikkati çekti.

Türkiye-Fransa ilişkilerinin köklü, tarihe dayalı ilişkiler olduğunu vurgulayan Bağış, "Liderler, krallar, padişahlar, cumhurbaşkanları, başkanlar değişir, ama Türkiye-Fransa işbirliği ve ilişkileri değişmez" dedi. Bağış ayrıca MEDEF'in önemini vurgulayarak, Fransız iş adamlarını Türkiye ile daha fazla ticaret ve iş yapmaya çağırdı.

MEDEF heyetinin Türkiye ziyaretine başkanlık eden, Fransa'daki Türkiye Mevsimi Organizasyon Komitesi Başkanı Henri de Castries de, kalabalık bir heyetle Türkiye'yi ziyaret ettiklerini kaydederek, bunun da Türkiye'ye olan ilginin göstergesi olduğunu ifade etti.

Castries, iki ülke iş adamları arasındaki işbirliğinin, olası anlaşmazlıkları azaltmada önemli katkısı olduğunu belirtti.

Bu arada, Devlet Bakanı Bağış MEDEF heyetiyle görüşmesinden önce, Süt Konseyi heyetiyle ABGS'de çalışma yemeğinde bir araya geldi. Bağış'ın, Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan'ı kabulü ise iptal edildi.

Hisarcıklıoğlu: Türkiye AB yoluna çıkarken tam üyelik perspektifiyle başlatıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB yoluna çıkarken tam üyelik perspektifiyle başlatıldığını belirterek, "AB liderleri, geçmişteki AB liderlerinin taşıdığı vizyonları taşımalı, ahde vefa ve sözler, imzalar geçerli olmalı" dedi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye AB yoluna çıktığında, 1964'te tam üyelik hedefi verildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"1999'da, 2004'te müzakereleri başlatırken bütün Avrupa ülkeleri bizi tam üyelik perspektifiyle başlattılar. Şimdi zaman zaman bazı Avrupa liderleri bunun böyle olmayabileceğini söylüyor.

AB liderlerinin geçmişteki AB liderlerinin taşıdığı vizyonları taşıması, ahde vefa ve sözlerin, imzaların geçerli olmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, "Zaman zaman ülkelerindeki negatif propagandaların etkisi altında kaldıklarını belirterek, (ülkede tepki var, onun için böyle konuşuyoruz) ifadeleri var ama negatif havayı aslında liderler yapıyor. Liderler işe öncülük etmeli" dedi.

Özellikle Fransa'nın bu süreçte desteğinin çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Biz iş dünyası olarak Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

Budak Dilli: Türkiye'nin AB ile Ortak Enerji Sorunları

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Budak Dilli de "Türkiye'nin AB ile Ortak Enerji Sorunları" konulu konuşma yaptı.

Türkiye'nin enerjide, enerji kaynakları açısından kendi kendine yeterli bir ülke olmadığını, enerjide dışa bağımlılık oranının yüzde 70'ler seviyesinde bulunduğunu belirten Dilli, "Bu durum AB genelindeki bağımlılıkla benzer ve AB'de olduğu gibi enerji güvenliği açısından risktir" dedi.

Fosil yakıtlarına bağımlılığın da yüksek olduğunu, petrol ve doğal gazın yüzde 90'ın üzerinde ithal edildiğini anlatan Dilli, bu özelliğin de AB enerji sektörü ile büyük benzerlik gösterdiğini söyledi.