Baharatçılara dünya pazarlarının yolu açılıyor
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) programları kapsamında baharat işletmecilerini dünya pazarlarına taşımayı hazırlanıyor.
GTB, dünya piyasalarına açılarak ihracat paylarını geliştirmek isteyen baharatçı üyelerine yönelik, Ekonomi Bakanlığı tarafından sürdürülen UR-GE programı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
4K Yönetim Destek Merkezi Koordinatörü Funda Suran’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, katılımcılara projenin amacı ve kümelenmenin önemi hakkında çeşitli bilgiler verildi.
GTB çatısı altında Antepfıstığı işletmecilerine yönelik UR-GE çalışmalarının başladığını ve ilk etapta sektöre yönelik 'İhracat İhtiyaç Analizi' toplantısının yapıldığını hatırlatan Suran, baharat işletmecilerinin gerekli görülen kümelenmeyi sağlaması halinde projeye kendi sektörleri adına dâhil olabileceklerini ifade etti.
Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi hakkındaki tebliğinin programın temelini oluşturduğunu kaydeden Suran, burada amacın işletmelerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmaya yönelik eğitim danışmanlık giderleri ile işbirliği kuruluşlarının proje bazlı giderlerinin desteklenmesi olduğunu söyledi. Programın hedefleri hakkında da bilgiler veren Suran, “Proje kapsamında aynı sektörde, kümede faaliyet gösteren üretici firmaların öncelikle ihracat yapma kapasitelerinin geliştirilmesi hedeflenmekte. Bunun yanı sıra potansiyel ihracatçıların ortaya çıkarılması, firmaların hedef pazarlara yönlendirilmesi ve bu firmaların düzenli olarak ihracat yapmalarının sağlanması da gerçekleştirilmek istenilen çalışmaların arasında yer almakta.” diye konuştu.
GTB’nin gerçekleştirmeyi planladığı UR-GE programının baharat işletmecilerine genel anlamda önemli katkılar sağlayacağını belirten Suran, üye firmaların bu program sayesinde eğitim, danışmanlık, pazar araştırması ve uluslararası ticaret kuralları ve uygulamaları hakkında gerekli altyapıya kavuşacaklarını sözlerine ekledi. Toplantının son bölümünde ise baharat üreticileri, ihracat potansiyeline sahip ülkelerde incelemeler yapmanın ve dünya baharat endüstrisinde yer alan işleme teknolojilerini yakından takip etmeninin sektöre sağlayacağı katkılar hakkında düşüncelerini dile getirdi.